Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анита Гергова

С всичко, което даваме на детето, му отнемаме по нещо

Снимка: https://pixabay.com/

Силната всеотдайност на родителите към техните деца понякога може да стане дори опасна. Много често не си даваме сметка как някои “етикети”, които използваме, може да задушат детето. Един такъв етикет, например, е “синът ми е пълен отличник”. Той обаче може да струва много усилия от страна на детето, само и само да получи признанието на родителите. Това каза пред Радио София Анита Гергова, основател на проекта “Осъзнати родители”:

"Има едно правило, че с всичко, което даваме на детето, всъщност му отнемаме по нещо. Много често така се стига до липса на увереност и детето винаги търси подкрепата първоначално от родителя, след това от приятел или партньор."

Моделът “Награда и наказание” е много дълбоко вкоренен в нашия манталитет като народ. Възрастните също са възпитани по този начин и това ни вкарва в един омагьосан кръг, в който връзката между дете и родител не се крепи на доверие и истински авторитет, а на тази игра “Награда и наказание”. Всичко това се отразява в тийнейджърските години след това.

Всъщност това, което най-много липсва на детето, не са материалните придобивки, а времето с родителите и вниманието им към него. Най-доброто нещо, което можем да направим за своите деца, е да им осигурим едно пълноценно прекарано време заедно, извън града и технологиите, категорична е Анита Гергова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Група "Портокал" с предстоящ бутиков концерт

В предаването "Добър вечер, София" гостуваха група "Портокал" в лицето на Гриша Георгиев и DJ Фаци. Музикантите споделиха, че датата на предстоящия им концерт се измества на 23 октомври. Първо, заради неясните метеорологични условия, като освен това тогава ще има доста гости. Междувременно ще се случват и други събития, поясниха те. Бандата не е..

публикувано на 11.09.24 в 20:15

Асоциация Родители с въпроси към институциите

През новата учебна година Асоциация Родители търси отговор на 5 въпроса: 1. Кога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища? 2. Защо се правят националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас, след като те не водят до промяна в учебните програми и съдържание, а само засилват напрежението сред децата,..

публикувано на 11.09.24 в 18:17
Стоян Панчев

Българите са с най-ниска минимална заплата в ЕС

По данни на Евростат България е с най-ниската минимална заплата сред страните в ЕС. Считано до първото шестмесечие на годината тя е 477 евро. За това какво се случва с нашите пари коментар направи Стоян Панчев, икономист и съосновател на Експертния клуб за икономика и политика. "Минималната работна заплата е административно решение и..

публикувано на 11.09.24 в 17:12

Коментар на Тодор Терзиев за политиката и образованието у нас

Анализ на политическата обстановка в страната, ЦИК и образованието направи политическият коментатор Тодор Терзиев. По думите му ситуацията до момента никога не е била толкова интересна и оплетена, заради сюжетните линии, които се преплитат. Наблюдава се как цялата държава и институциите в нея са пленени от интересите на едни определени лица,..

публикувано на 11.09.24 в 16:01
Ваксина

Започва ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу Covid-19

Стартира имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство. В страната вече бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Те вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния..

публикувано на 11.09.24 в 12:25

Мобилни пунктове приемат опасни отпадъци от домакинства

През този месец в много населени места текат есенните кампании за събиране и предаване на опасни битови отпадъци. Мобилни пунктове се разполагат по график в Кюстендил, Радомир, Правец и други градове. Безвъзмездно се приемат опасни отпадъци, образувани от домакинствата, като например: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни..

публикувано на 11.09.24 в 12:12

Кметът на "Люлин": До март 2025 г. на опасното кръстовище светофар ще има!

Светофарна уредба на кръстовището на булевардите „Панчо Владигеров“ и „Петър Дертлиев“ в "Люлин" ще бъде поставена , обеща кметът на едноименния столичен район Георги Тодоров в ефира на БНР-Радио София. Той увери, че е добре запознат с проблема. Провеждал е няколко срещи с гражданите, жители на района. Изпращал е писма до структурите в..

публикувано на 11.09.24 в 11:21