Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуственият интелект в синтез на традиционното и модерното в изкуството

Хуманоидният робот-художник Ai-Da
Снимка: wikipedia.org

Изкуството е една от областите, която се смята за запазена територия на човешкия индивид. Или по-скоро се смяташе. Първата изложба на хуманоиден робот вече е факт. И то с типични картини на традиционното изкуство, дори скулптури. 

Изкуственият интелект вече пише книги, а сега си е поставил една доста амбициозна цел - да довърши Десетата симфония на Лудвиг ван Бетовен.

Всички тези примери са показателни, че технологиите, свързани с изкуствен интелект, вече навлизат устремно и в сферата на изкуството, но все още не са в състояние да заменят човека. А причината за това е, че изкуственият интелект все още е лишен от съзнание и въображение. Творбите,  които сега са създават от него интелект, са въз основа на изчисления и алгоритми, създадени от човека, коментира пред Радио София Ангелина Грозева, млад журналист, специализирал изкуство и нови технологии.

Един от интересните примери за приложение на тези технологии в изкуството е в областта на театралния пърформанс, където алгоритми на изкуствен интелект генерират движения, подобни на извършваните от танцьорите, и ги пресъздават на интерактивна стена в дигитално пространство.

Поглеждайки напред във времето, когато хуманоидните роботи биха придобили съзнание, може да предположим, че те ще имат много по-големи приложения в най-различни области, но и ще превъзхождат хората, а няма да бъдат само помощно средства, отбеляза Грозева. 

Повече любопитни подробности за приложенията на изкуствения интелект в изкуството - чуйте в интервюто на Елмира Джома и Лъчезар Христов с Ангелина Грозева. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Ангелина Грозева: Културата ни прави по-добри и ни помага да разбираме себе си

Ангелина Грозева е студентка трети курс, специалност "Журналистика" в Софийския университет. В началото на 2019 година тя създава фейсбук страницата "Културата - къде я откриваме?“, вярвайки че младите хора искат да знаят повече за културните..

публикувано на 02.08.19 в 11:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят първия дигитализиран почерк на велик българин

Прехвърляйки мост между историческо минало и съвременна култура,  Национална картова и платежна схема  започва пилотен за България  проект за дигитализиране писменото наследство  на една от сакралните фигури в нашата памет .  Повече 2..

публикувано на 21.06.21 в 18:32

Без частни училища на безплатното море по програма "Отново заедно”

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма "Отново заедно", съобщиха от Министерството на образованието по повод постъпили въпроси. По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка. Във връзка с един..

публикувано на 21.06.21 в 18:15

Доц. Васил Гарнизов: Извънредното положение у нас бе или паническа реакция, или за пиар

„Риск“ е централно понятие на политиките за сигурност, те се организират около него. Смесването на риска с други теми като заплахи, опасности, несигурност, нестабилност и т.н. създава неопределеност в политическите практики по редукция на риск...

публикувано на 21.06.21 в 17:07

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”, който отличава журналисти с принос в отразяването на темите, свързани с опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Организатори са еколозите от Сдружение..

публикувано на 21.06.21 в 16:53
Геновева Петрова – председател на Българската асоциация по триатлон

Мениджърът трябва да осигури нужното, за да се случи това, което иска

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща -..

публикувано на 21.06.21 в 16:28

В първия ден на лятото еколози "откриха" Министерство на възобновяемата енергия

С флашмоб пред Министерството на енергетиката символично беше открито Министерство на възобновяемата енергия от активисти на Грийнпийс България с празненство в деня на лятното слънцестоене и настъпването на астрономическото лято.“Имаше няколко..

публикувано на 21.06.21 в 16:04

18 художници провокират с теми и подходи в изложбата „РазЛичности“

18 художници с над 50 произведения, сътворени в различни сфери на пластичните изкуства, дизайна, вътрешната архитектура, дигиталните изкуства събира изложбата „РазЛичности“, подредена до 8 юли в арт галерия НДК . Експозицията е продължение на..

публикувано на 21.06.21 в 15:33