Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуване по време на пандемия - нови условия и изисквания за българите

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Нови условия за влизане в Германия бяха въведени за българските граждани. За пътуващи от областите Варна, Добрич и Благоевград, тестовете за Covid-19 са задължителни. Основанието за новите изисквания са големият брой заразени в тези райони за последните седем дни. Това доведе до притеснение у много сънародници, които са се върнали в родината, за да видят близките или да отидат на почивка. 

Такъв е случаят на Виолета Владимирова, която се завръща в България за първи път след началото на пандемията. Пътува с цялото си семейство – съпруга си и сина си на 21 месеца. Избрали са да се придвижват с кола, защото самолетните полети от Германия към България постоянно се отменят. Това, което ги притеснява е, как ще се приберат обратно в Германия сега, когато условията за придвижване постоянно се променят.

По думите ѝ строгото спазване на противоепидемичните мерки се прилага до средата на Унгария, след което започва отпускане на изискването за носене на маски или спазване на дистанция.

“През цялото време трябваше да променяме плановете и маршрута си. Непрекъснато се информирахме за всички възможни условия и потенциални трудности, които могат да възникнат по пътя. Маршрутът ни се сменяше драматично”, разказва Виолета Владимирова, като допълва, че са следили онлайн новините от официалните страници на българското МВнР и това на страните, през които преминават.

"Отпаднаха голяма част от планираните ни пътувания, които бяхме планирали в България", споделя още българката, живееща в Германия.  

За прибирането си обратно, притесненията ѝ са свързани с изискванията за тестове, които също се променят през цялото време. Семейството планира да направи PCR тестове преди да тръгне обратно, както и при пристигането си в Германия.     

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15