Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столичната община търси нови възможности за изграждане на паркинги в София

Снимка: Георги Корнейков, БНР
"Имаме няколко форми на осигуряване на възможности за паркиране на столичани. Това са зоните за платено паркиране. Знаете, че първоначално те бяха посрещнати с недоволство, но в последствие живущите в зоните, където те са въведени, останаха доволни от това, че се въвежда ред в начина на паркиране.

Освен това голяма част от придошлите автомобили на ежедневно работещите в съответния квартал изчезнаха от улиците и успяхме в голяма част от тези квартали да освободим тротоарите за хората", казва адвокат Георги Георгиев - общински съветник и председател на Комисията по финанси и бюджет към Столичната община.

Общината от години работи по изграждането и на буферни паркинги.

“За да можем да свалим гражданите от автомобилите, нашата идея е да дадем възможност за паркиране в буферни паркинги, в обществени паркинги, близо до важни връзки на обществения транспорт”, казва Георгиев. 

Центърът за градска мобилност има важна роля в изграждането на някои от тези паркинги. Там, където може да се използва европейско финансиране, не е удачно да се използват средства на ЦГМ. Такива са всички буферни паркинги, които са изградени до метростанциите в София.

В момента в кв. “Надежда” се работи по изграждането на голям паркинг върху 4 декара. Работи се и по изоставен преди 30-35 години проект за голям паркинг на бул. “Сливница”.

Обсъжда се и проект за изграждане на обществени паркинги с частни инвестиции. Предвижда се на общински терени, след избран с конкурс инвеститор, да бъде изграден обществен паркинг, като инвеститорът може за период от 30 години да събира приходите от тази дейност.  

Общинският съветник Борис Бонев от гражданското сдружение “Спаси София” предлага интересно решение за монтажни (разглобяеми) паркинги, които дават възможност на общината на бъде по-гъвкава относно мястото, където да бъдат поставени паркинги.

“По принцип устойчивата мобилност в един град не трябва да бъде свързана с възможността всеки със своя автомобил да се придвижи, за да си свърши работата независимо къде в града.

Много по-богати и успешни градове от София са такива именно защото хората се придвижват с градски транспорт, пеша, с велосипеди, а не навсякъде с автомобили. Трябва да се търсят алтернативни форми на придвижване”, казва Борис Бонев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Росен Димов обяснява възможностите на робота Da Vinci

Млади лекари, специализанти и студенти по медицина този следобед ще имат шанса да се запознаят с възможностите, които роботът Da Vinci дава на хирурзите в лечението на различни заболявания. Онлайн за това ще разкаже проф. д-р Росен Димов, който е успял да реализира и ръководи най-успешната програма за роботизирана хирургия в България...

публикувано на 21.10.21 в 14:23
Писателят Уилям Фокнър

Шедьовърът на Уилям Фокнър "Авесаломе, Авесаломе" навършва 85 години

През далечната 1936-та година излиза първото издание на уникалният роман „Авесаломе, Авесаломе“ на писателя Уилям Фокнър. „Най-добрият роман писан някога от американец“, така на пръв поглед нескромно Фокнър определя творбата си. Оказва се, че това не са думи на празно самохвалство – през 1949-та, писателят е удостоен с Нобелова награда за..

публикувано на 21.10.21 в 14:01

Отсрочка за зеления сертификат до 24 октомври

Няколко дни отсрочка на зеления сертификат дадоха здравните власти. На брифинг пред Министерството на здравеопазването, служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че до 24 октомври включително няма да бъдат налагани глоби . Ще бъдат давани предписания, а там където вече са наложени глоби, ще бъдат отменени. Нова поправка в заповедта, която..

публикувано на 21.10.21 в 13:47

Д-р Миряна Сечанова: Когато момичето стане жена, да започне профилактични прегледи поне веднъж годишно

Зад посланието „За мен е важно ти да си добре“ в кампанията „Запази надежда“ стои апел за грижа към най-близките ни жени, чрез който да им напомним, че редовните профилактични прегледи са от решаващо значение за ранната диагностика и навременното лечение на едно от най-честите онкологични заболявания. Вторият етап на социалната кампания на..

публикувано на 21.10.21 в 13:42

Регионалният исторически музей – София с виртуална обиколка на постоянната експозиция

Регионалният исторически музей – София вече предлага виртуална обиколка на постоянната експозиция . Тя проследява развитието на града от VI хил. пр. Хр. до средата на XX в. и е разположена в осем зали. „Почти е като наистина. Действително се влиза от централния вход, може да се види дори работното време на музея. Посетителят може сам да..

публикувано на 21.10.21 в 11:48

Александър Кенанов: Работим в посока „Ню Бояна“ да се отвори за външни посетители

Първият досег на Александър Кенанов с киноцентъра „Ню Бояна“ е още като студент. „Струваше ми се една корпорация много бавна, тромава, тежка, студена. Нямах добро мнение, но колкото повече време прекарвах "на терен" и да разбирам целия процес, осъзнах колко сложна е работата на тази фирма и колко е важна като институция за българския пазар..

публикувано на 21.10.21 в 10:21

Киноцентърът – туптящото сърце на "Бояна"

Киноцентър „Бояна“ е основан през 1969 г. като държавно предприятие за производство на филми. В началото носи името Студия за игрални филми „Бояна“. След 1989 г., Студията се трансформира под различни форми. Дотогава е най-голямата продуцентска къща на Балканите. Годишно в киноцентъра са се произвеждали 25 игрални, 25 телевизионни и 50..

публикувано на 21.10.21 в 09:28