Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младежи възраждат спомена за село Друган

Фондация „Солидарност в действие“ има мисията да помогне за създаването на социална промяна, развитие на общности и да дари подкрепа.
Фондацията работи по различни проекти – „сървайвър ритрийт“ за жени, пострадали от домашно насилие, а последният им проект е за етнографско изследване сред възрастни жители на радомирското село Друган.

В 40 интервюта, хора от селото споделят историите си пред доброволци от фондацията. Издаден е и етнографски сборник „Лицата на Друган“.

На фона на обезлюдяващите села и разрастващото се социално разделение, фондацията цели да улесни диалога между поколенията и да спомогне за събирането на истории, снимки, рецепти, фолклорни песни и други културни продукти, собственост на жителите на с. Друган.

“Създадохме една интересна и забавна книга с житейските разкази на 25 души от селото, които разказаха за живота си и за това, какво искат да се случи в бъдеще и изразиха съжаление за това, че селото, в което живеят, вече не се радва на това да има млади хора”, казва основателят на фондацията Маги Назер.

“За нас като фондация, която развива своята дейност в село Друган и която вярва в досега между селото и града, възможностите, които младите хора могат да намерят на село сред природата, беше много важно да започнем този проект и да го изпълним, с идеята по този начин да развиваме междупоколенческия диалог, както и да окуражим интереса към селския бит и култура”, допълва тя.          

Проектът “Лицата на Друган – междупоколенчески диалог и интерактивна етнография” е финансиран от Европейския корпус за солидарност и е изпълнен от доброволци на фондация “Солидарност в действие”.

Маги Назер има десетки международни проекти зад гърба си и е представлявала България като младежки делегат на многобройни световни форуми.

Чуйте повече за проектите на фондацията в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Визуалният артист Стефан Стефанов с първа самостоятелна изложба My exaggerated minimalism

Младият визуален артист Стефан Стефанов ще открие първата си самостоятелна изложба на 21 юли в 18.30 часа в галерия “Нова арт спейс”. Изложбата продължава до 25 юни.  Като в калейдоскоп тя оглежда емоции, сънища и перспективи. Там всеки може да види детайл за себе си, да усети ритъма на днешния объркан свят, да потърси отговори, но и въпроси. "Името..

публикувано на 17.06.21 в 20:52

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира  празник  за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят  обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование, гражданска..

публикувано на 17.06.21 в 19:25

Най-големият скандал в историята на естетичната индустрия

Естетическата хирургия все повече навлиза в ежедневието ни. Ако допреди няколко десетилетия на такива процедури се подлагаха предимно известни личности, днес вече непостижимите и строги стандарти за красота и достъпността на процедурите карат голяма част от жените да прибягват до някакъв тип хирургични корекции. За мащабите на естетичната хирургия..

публикувано на 17.06.21 в 19:16

Какво общо има гневът с празната лодка

В живота ни винаги има хора, които ни вбесяват, мразим страстно или поне не ги обичаме. Можем да прекараме безброй часове, преживявайки отново моментите, когато такъв човек е бил несправедлив с нас, не е оценил стореното от нас или е бил неделикатен. Само като се сетим за него и ни се вдига кръвното. ✅ Как да се справим с такива хора? ✅..

публикувано на 17.06.21 в 19:00

Сбъднете всичко за което мечтаете, но винаги знайте, че сте българи и че имаме безценно народно творчество

Рангел Вангелов  е хореограф и учител, който вдъхновява.. Занимава се с народни танци и народно творчество от най-ранна детска възраст. Всичко започнало от първите стъпки mраво хоро които му показала  неговата баба Петя, когато бил на шест години. Надява се дълги години да продължи да се занимава и да преподава това което обича...

публикувано на 17.06.21 в 16:39

Горещините - тихият убиец, който хората подценяват

Въпросите, касаещи климата и глобалното затопляне, са належащи и колкото и да ги игнорираме покрай другите проблеми, толкова повече по-близо идва неизбежният и неприятен развой на събитията за нас хората. Климатека е отворена платформа, чиято цел е да направи науката за климата по-достъпна и интересна за широката публика. Те събират екип от учени,..

публикувано на 17.06.21 в 15:19
Маестро Марк Кадин

Най-хубавите рапсодии изпълнява Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин

Милиони слушатели ще чуят концерта „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин, който българската публика ще слуша на 18 юни от 19.00 ч. в зала „България“. По-късно на запис, за меломаните от цял свят емблематичните рапсодии на българските класици, изпълнени от Радиосимфониците, Глобалният медиен алианс „Еврорадио“ ще..

публикувано на 17.06.21 в 15:09