Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 септември - Световен ден на грамотността

Къде висшистите са най-много на глава от населението

Снимка: БГНЕС

Какво означава да си грамотен? В тълковния речник до тази дума пише – който знае да чете и пише. Умения, които научаваме още в първи клас.
Началното и основното образование в Европа са задължителни и се предполага, че европеецът е грамотен.
Във всяка страна, обаче, има различна образователна система и различен процент от населението има висше образование.

От кои държави са някои от най-високо образованите европейци?
За отговора на този въпрос помага статистиката на експертите от InsiderMonkey:

На последно място в този списък се подрежда Исландия. Степента на грамотност на населението там е 99% както за мъжете, така и за жените. Колежът в държавата е безплатен, но се изискват такси за регистрация, които явно не спират жаждата за знание. Защото процентът на населението между 25 и 34-годишна възраст с висше образование е 47.

Жителите с висше образование в Белгия не отстъпват с 47.4%. Може би основната причина е, че посещението на училище от деца на възраст от 6 до 18 години е задължително.

В Швеция висшистите са 47.5 %. Там висшето образование е напълно безплатно. А качеството му е сравнимо с това в останалите водещи европейски държави. Така стартът на всички в живота е един и същ, стига да имат желание да учат…

48.2 е процентът на високо образованите жители на Норвегия. Ако отидете там, ще видите, че дори хората, работещи на съвсем обикновена позиция, имат степен от университет. Държава мечта!

В нашето пътуване из европейските висши заведения стигаме до Швейцария. Вече минаваме 50-те процента на висшистите в страната с 51.2. Като една от най-образованите страни в Европа през 2018 г. Швейцария продължава да поддържа тази тенденция и да заема челни позиции и до днес. Макар и да не са сред най-евтините, университетите в Швейцария са сред най-добрите и предлагат както качествено образование, така и първокласни материални бази.

Отправяме се на север и стигаме до Люксембург, където населението на възраст от 25 до 34 години с висше образование е 54.8%. Изненадващо добра статистика, предвид факта, че в страната има само един публичен университет и няколко други институции, където хората могат да получат висше образование. Но имайки предвид малкото население на Люксембург – близо 614 000 души, явно този брой е повече от достатъчен. Все пак страната е една от най-добре образованите в Европа.

На втора позиция в "състезанието" се класира Литва с 55.6% високо образовано население. От учениците се изисква да ходят на училище до 16-годишна възраст. А степента на грамотност в страната по последни данни достига 99.9 %.

Първо място в тази своеобразна класация заема…Ирландия. Страната, от която произлизат Рекордите на Гинес, може да се похвали с рекорден брой висшисти – цели 55.6% от населението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57