Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

8 септември - Световен ден на грамотността

Къде висшистите са най-много на глава от населението

Снимка: БГНЕС

Какво означава да си грамотен? В тълковния речник до тази дума пише – който знае да чете и пише. Умения, които научаваме още в първи клас.
Началното и основното образование в Европа са задължителни и се предполага, че европеецът е грамотен.
Във всяка страна, обаче, има различна образователна система и различен процент от населението има висше образование.

От кои държави са някои от най-високо образованите европейци?
За отговора на този въпрос помага статистиката на експертите от InsiderMonkey:

На последно място в този списък се подрежда Исландия. Степента на грамотност на населението там е 99% както за мъжете, така и за жените. Колежът в държавата е безплатен, но се изискват такси за регистрация, които явно не спират жаждата за знание. Защото процентът на населението между 25 и 34-годишна възраст с висше образование е 47.

Жителите с висше образование в Белгия не отстъпват с 47.4%. Може би основната причина е, че посещението на училище от деца на възраст от 6 до 18 години е задължително.

В Швеция висшистите са 47.5 %. Там висшето образование е напълно безплатно. А качеството му е сравнимо с това в останалите водещи европейски държави. Така стартът на всички в живота е един и същ, стига да имат желание да учат…

48.2 е процентът на високо образованите жители на Норвегия. Ако отидете там, ще видите, че дори хората, работещи на съвсем обикновена позиция, имат степен от университет. Държава мечта!

В нашето пътуване из европейските висши заведения стигаме до Швейцария. Вече минаваме 50-те процента на висшистите в страната с 51.2. Като една от най-образованите страни в Европа през 2018 г. Швейцария продължава да поддържа тази тенденция и да заема челни позиции и до днес. Макар и да не са сред най-евтините, университетите в Швейцария са сред най-добрите и предлагат както качествено образование, така и първокласни материални бази.

Отправяме се на север и стигаме до Люксембург, където населението на възраст от 25 до 34 години с висше образование е 54.8%. Изненадващо добра статистика, предвид факта, че в страната има само един публичен университет и няколко други институции, където хората могат да получат висше образование. Но имайки предвид малкото население на Люксембург – близо 614 000 души, явно този брой е повече от достатъчен. Все пак страната е една от най-добре образованите в Европа.

На втора позиция в "състезанието" се класира Литва с 55.6% високо образовано население. От учениците се изисква да ходят на училище до 16-годишна възраст. А степента на грамотност в страната по последни данни достига 99.9 %.

Първо място в тази своеобразна класация заема…Ирландия. Страната, от която произлизат Рекордите на Гинес, може да се похвали с рекорден брой висшисти – цели 55.6% от населението.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пенчо Маркишки

Планетите се строяват за парад

Започва красиво видимо подреждане в почти права линия на Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на младата Луна (на 15 и 16 май). Явлението ще се вижда ниско над хоризонта в посока запад - северозапад. За района на София най-подходящо за наблюдение е около 21:40 часа на 14 май. За учените Парадът на планетите няма да донесе някакви..

публикувано на 14.05.21 в 13:52
Художникът Иван Яхнаджиев със свои картини

Иван Яхнаджиев: Българските деца носят колорит в себе си

Художникът Иван Яхнаджиев ще рисува заедно с талантливи ученици от Националната хуманитарна гимназия и деца от школите по изобразително изкуство в Благоевград на 17 май. “Повече от 20 години рисувам с деца и в България, и в чужбина. Има голяма разлика. Друго е детето като се събужда сутрин или отива на училище да вижда планина близо до него, някаква..

публикувано на 14.05.21 в 13:25
Никола Каравасилев

Българските учени в областта на космическите изследвания работят по световни проекти

Никола Каравасилев е един от най- успешните млади учители по физика и астрономия в България. Ръководи и олимпийските отбори по астрофизика, физика и астрономия. Негови ученици завоюваха над 40 медала. В интервю за Радио София той посочи малко известни факти за приноса на България в завладяването на Космоса.  "Нашата страна е заемала..

публикувано на 14.05.21 в 13:03

Спасяването на покрива на кино „Влайкова“ минава през разчистването на тавана

Кино „Влайкова“ продължава да привлича с културна програма – на само филмова, но и с мисията си. Хора, които обичат най-старото функциониращо столично кино, дариха над 70 хиляди лева, с които беше закупена модерна кинопрожекционна машина и зрителите гледат дори (пред)премиери, разказа пред Радио София Цветелина Сярова , секретар на читалище..

обновено на 14.05.21 в 12:44

Ягодите предпазват от инфаркт и инсулт

Ягодите помагат за намаляване на риска от редица болести, включително рак. Туморите възникват най-често като реакция на бавно протичащо възпаление, така че храните, които помагат в борбата с него, намаляват риска от развитие на нови образувания, казва диетологът Михаил Гинзбург. Ягодите съдържат вещества, които блокират растежа на нови съдове, наречени..

публикувано на 14.05.21 в 11:10

Жители, бизнес и администрация с обща добронамереност за ремонта на ул. „Цар Иван Шишман”

Ремонтът на ул. „Цар Иван Шишман” е по проект от 2014 година, беше отложен през 2020 г., но започна от 10 май и с двата си етапа ще продължи около година. Той се осъществява под надзора на Столичната община, но районната администрация смята за необходимо да участва активно, поддържайки връзка с жителите и работещите в този участък на центъра в..

обновено на 14.05.21 в 11:06

Цветята имат почитатели и по софийската ул. „Шишман”

Как оцеляват магазинчетата по ул. „Цар Иван Шишман” и как ще преодоляват затрудненията, свързани с ремонта, който ще продължи около година? Трудно е да се обобщи и да се прогнозира. Мария Бояджиева се разходи и се спря на две цветни места – цветни и в буквален, и в преносен смисъл. Едното място е магазинче за цветя, което за 17..

публикувано на 14.05.21 в 08:25