Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

8 септември - Световен ден на грамотността

Къде висшистите са най-много на глава от населението

Снимка: БГНЕС

Какво означава да си грамотен? В тълковния речник до тази дума пише – който знае да чете и пише. Умения, които научаваме още в първи клас.
Началното и основното образование в Европа са задължителни и се предполага, че европеецът е грамотен.
Във всяка страна, обаче, има различна образователна система и различен процент от населението има висше образование.

От кои държави са някои от най-високо образованите европейци?
За отговора на този въпрос помага статистиката на експертите от InsiderMonkey:

На последно място в този списък се подрежда Исландия. Степента на грамотност на населението там е 99% както за мъжете, така и за жените. Колежът в държавата е безплатен, но се изискват такси за регистрация, които явно не спират жаждата за знание. Защото процентът на населението между 25 и 34-годишна възраст с висше образование е 47.

Жителите с висше образование в Белгия не отстъпват с 47.4%. Може би основната причина е, че посещението на училище от деца на възраст от 6 до 18 години е задължително.

В Швеция висшистите са 47.5 %. Там висшето образование е напълно безплатно. А качеството му е сравнимо с това в останалите водещи европейски държави. Така стартът на всички в живота е един и същ, стига да имат желание да учат…

48.2 е процентът на високо образованите жители на Норвегия. Ако отидете там, ще видите, че дори хората, работещи на съвсем обикновена позиция, имат степен от университет. Държава мечта!

В нашето пътуване из европейските висши заведения стигаме до Швейцария. Вече минаваме 50-те процента на висшистите в страната с 51.2. Като една от най-образованите страни в Европа през 2018 г. Швейцария продължава да поддържа тази тенденция и да заема челни позиции и до днес. Макар и да не са сред най-евтините, университетите в Швейцария са сред най-добрите и предлагат както качествено образование, така и първокласни материални бази.

Отправяме се на север и стигаме до Люксембург, където населението на възраст от 25 до 34 години с висше образование е 54.8%. Изненадващо добра статистика, предвид факта, че в страната има само един публичен университет и няколко други институции, където хората могат да получат висше образование. Но имайки предвид малкото население на Люксембург – близо 614 000 души, явно този брой е повече от достатъчен. Все пак страната е една от най-добре образованите в Европа.

На втора позиция в "състезанието" се класира Литва с 55.6% високо образовано население. От учениците се изисква да ходят на училище до 16-годишна възраст. А степента на грамотност в страната по последни данни достига 99.9 %.

Първо място в тази своеобразна класация заема…Ирландия. Страната, от която произлизат Рекордите на Гинес, може да се похвали с рекорден брой висшисти – цели 55.6% от населението.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любовта е извънредно положение и без епидемична ситуация

Здрава Каменова, Стефания Колева и Богдана Трифонова – трите прекрасни актриси, които създадоха чудесния, смешен спектакъл „Извънредно положение“ пренесоха част от настроението и репликите в ефира на Радио София. „Искахме да противостоим на всички неприятни емоции, които преживявахме от епидемията. И както си говорихме и вайкахме с Богдана..

публикувано на 04.12.20 в 12:38

Снежана Йовева-Димитрова: До 13 декември се удължава инициативата “БГ екран онлайн”

До 13 декември се удължава инициативата “БГ екран онлайн”, която дава възможност на всички български общности по света да гледат безплатно 22 български филма.  “В тази отминаваща и трудна година за всички, Държавният културен институт успя да реализира немалко онлайн инициативи, а и навършихме през тази година 15 години от създаването на института...

публикувано на 04.12.20 в 12:19

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова о т столицата и Давид..

публикувано на 04.12.20 в 12:04

Как българска компания за натурални продукти попадна в книга за Кралското семейство

За първи път в историята българска съвременна компания е удостоена с покана за участие в книга за Кралското семейство. Книгата разказва подробности за първата година на сина на Меган Маркъл и Принц Хари - Арчи - Baby Sussex, написана от кралския кореспондент Робърт Джобсън. Книгата с историята от първата година на живота им като семейство от..

обновено на 04.12.20 в 11:06

10 млн. лв. годишно повече за българско кино

По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни финансови стимули – това са част от промените, които депутатите одобриха на първо четене в Закона за филмовата индустрия, съобщава БГНЕС. Текстовете са изготвени от Министерство на културата, а през тази седмицата получиха и единодушно одобрение в ресорната парламентарна..

публикувано на 04.12.20 в 10:30

Определиха фазите и районите за ваксиниране срещу Covid-19

Националeн план за ваксиниране срещу COVID-19 бе приет от Министерския съвет. Планът е разработен от работна група от Изпълнителната агенция по лекарствата, медицински специалисти, Българския лекарски съюз, зъболекарския съюз, фармацевтичния съюз, специалисти и др. Използвани са указанията на Световната здравна организация, съобщи министърът на..

публикувано на 04.12.20 в 10:25
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита Света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.20 в 08:27