Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Любопитната история на район "Красно село"

Трамвай № 5 в началото на ХХ век, който стига до Княжево
Снимка: stara-sofia.com/

18 септември е празникът на район "Красно село", а той ще бъде подобаващо отбелязан с двудневни тържества в парк „Хиподрума“, в „Събуди се, София“ вече ви разказахме за инициативите и концертите, които ще бъдат част от двудневните празненства до ритуална зала „Красно село“.

Честванията отдават почит и на 170-годишнината на патриарха на българската литература Иван Вазов, защото той именно е дал името на квартала, на който впоследствие е кръстена цялата община.

В действителност има много увлекателни и интересни факти около развитието на този квартал, на който впоследствие е кръстен и целия район. Трябва да кажем, че полите на Витоша в тази част, са населени от племена още от древността, заради прекрасния климат и води.

В съвременната история на София обаче за първи жител на Красно село се смята панагюрецът Димитър Геров, потомствен майстор на черешови топчета, който след жестокото потушаване на Априлското въстание там, бяга със семейството си и купува земя край София, и заживява там със семейството си.

По това време последните постройки на София са стигали до "Пирогов", а къщата на Димитър Геров е била единствената на територията на днешното "Красно село". Как и кога се стига до разрастване на населението там, колко е важна ролята на трамвай номер 5 и каква е връзката на Красно село с дядо Вазов, разказва зам.-кметът на общината Веселин Кирев. 

“Началото на квартала е поставено след прекарването на трамвайната линия - №5. През 1901 г. започва движението на трамваите, включително и по тази линия. Иван Вазов е един от първите, които пътуват по нея и пише няколко разказа - “В електрическия трамвай” и “В Княжевския трамвай””, казва Веселин Кирев.

По спомените на първия жител през 1903 година вече намножилите се домакинства решават да кръстят селището си - не могли обаче да се разберат как - малинарите искали Малиново, ягодарите - Ягодово, градинарите - Градината. Тогава решават да се допитат до уважавания Иван Вазов, който често пътувал с трамвая там и изпращат делегация. А дядо Вазов казва така: "Като съм пътувал до Княжево и съм гледал никнещите тук там постройки съм си представял, че след време тук ще има едно голямо и хубаво село. Затова предложил Красно село. Калояново също предложил на севастократор Калоян, изобразен в Боянската църква. Жителите обаче единодушно избират Красно село. Само 4 десетилетия по-късно "селото" вече наброява 10 хил жители.

Бежанците, за които споменава Кирев, са от Македония след като Ньойският договор орязва България. 500 семейства търсят спасение в свободна България и се заселват предимно в района на “Красно село”, “Белите брези” и около Руски паметник, като общината им отпуска земя, за да започнат живота си наново. Затова и днес много улици там са кръстени на географски обекти от Македония - Дебър, Битоля, Пирински проход, Солун.

Днес на територията на района има интересни обекти, свързани с историята му, които биха могли да бъдат и отлични туристически обекти, разказва още зам.-кметът Веселин Киров.

Днес и утре тържествата за празника на община Красно село ще бъдат в парк "Хиподрума" до ритуалната зала. Стартът ще бъде днес в 14.00 часа.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": Отчита се повишена тревожност по темата Covid-19

Наблюдава се задържане на тенденцията за ерозия в доверието към основната управляваща политическа сила, вследствие на привидното успокоение на политическата ситуация, от гледна точка на нейния кризисен момент. Това довежда до своеобразен паритет между ГЕРБ и основната опозиция - БСП. Това сочи социологическо проучване на изследователския център..

публикувано на 23.10.20 в 18:32

Защо малко български студенти се възползват от европейските програми

По европейските програми за обмен на практики или участие в международни младежки програми българските студенти не са сред най-активните. Причина затова не е само тяхната заетост, но и липсата на достатъчно информация, както и тромавата и невинаги ясна процедура, установи проверка на Радио София. „Два пъти годишно провеждаме срещи в университетите,..

публикувано на 23.10.20 в 17:12

Съвременната интерпретация е за по-женствена Турандот

Оперната прима  Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Държавната опера - Варна и "Парма ОперАрт" на 25 октомври в зала 1 на НДК. "Аз съм много свързана с Турандот, тъй като в дългата ми кариера - вече почти 30 години, съм изпълнявала и другата сопранова роля - на Лиу. Така че винаги пред погледа ми е била..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

Спазването на предписанията срещу Covid-19 е твърде пожелателно

Мрачните прогнози за развитието на Covid-19 и това, което в действителност се случва, като предпазни мерки в страната ни, буди недоумение, защото хората сякаш отказват да пазят себе си и близките си от заразата. За разликата в начина, по който се подхожда към ситуацията в България и Турция разказва юристът Севдалин Божиков . “Още от самата граница ни..

публикувано на 23.10.20 в 16:39

Мъжете на здравословно хранене с по-добра ерекция

Мъжете, които предпочитат органични храни, страдат по-малко от нарушена ерекция, твърдят американски учени. Положително влияние върху женската сексуалност има средиземноморската диета= От 30 до 52 % от мъжете над 40-годишна възраст страдат от различни проблеми, които пречат на осъществяването на пълноценен полов акт. Най-често става въпрос за..

публикувано на 23.10.20 в 16:35

"Нарисувай ми Вселена" в Кюстендил

С Евгени Серафимов  говорим в пътуващото ни студио на площад "Велбъжд" в Кюстендил. На две крачки от черешите, изрисувани по площада от неговите Нови майстори още в началото на времената на  пазене на дистанция, за да могат хората да са на „една череша разстояние“. Под тези череши площадът „пази“ и спомена за автопортрета на Майстора на декар и..

публикувано на 23.10.20 в 16:10
Антония Енева

Понеже си нямаме крава…

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска..

публикувано на 23.10.20 в 16:10