Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки родител с проблем има нужда от подкрепа и съвет

Суеверията се пораждат от желанието да контролираме ситуацията, обяснява Биляна Котева

Снимка: Архив

От момента, в който човек научава, че ще става родител, вече заживява с тази мисъл и подчинява до голяма степен начина си на живот за подготовка и за правилната практика в отглеждането и възпитанието на здраво дете.Дори и новината да не ни изненадва, никой не се чувства подготвен и тревогата се увеличава. А породените страхове са база за съществуването и следването на суеверия, предразсъдъци, които в други времена може да са имали смисъл, но вече са отживелици и могат да навредят.

Това изтъкна пред Радио София Биляна Котева, съосновател на 1naum.com – платформа за споделяне на опит и за решаване на проблеми на родителството.

За разлика от обичайните форуми, тук съветите и решенията се търсят и чрез специалисти. Често майките сами се питат една друга какво да правят в дадена ситуация, дали да се обърнат към лекар.

Причината за такива въпроси, според Биляна Котева, може да се търси в криза в доверието към лекарската гилдия и други специалисти, както и спешността при нужда от съвет.

„Независимо от възрастта и независимо за кой път ставаш родител, когато се сблъскаш с проблем, имаш нужда от подкрепа, от помощ и съвети. Това е и нашата мисия“, допълва Биляна, която е била и главен редактор на сп. „Майчинство“.

По думите й суеверията се пораждат и ни влияят поради желанието да контролираме ситуацията, но могат да ограничават действията и вместо намалят тревогата, да я увеличат.

Коронавирусната епидемия промени срещите, които организират от платформата – те вече се провеждат изцяло онлайн, безплатни са и са достъпни от всички хора с проблем.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Биляна Котева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Балансът между съпричастност и граници - фундамент на родителството

Младите семейства днес са много добре информирани по отношение отглеждането на децата. Факт е обаче, че в социалните мрежи се ширят и по-нестандартни мнения, а понякога млади хора стигат да странни решения, каза пред Радио София семейният терапевт д-р..

публикувано на 07.10.20 в 12:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е..

публикувано на 04.07.24 в 11:23

На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска"

На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска", каза пред Радио София директорът на дирекция "Транспорт" към Столичната община Иван Николов. Той обясни, че строежът включва трасето от бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров"...

публикувано на 04.07.24 в 09:49

Разкъсана облачност, с температура в София около 25°

Днес облачността ще остане разкъсана, около и след обяд - купеста, над Рило-Родопската област - купесто-дъждовна. На места, главно там ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 04.07.24 в 07:35

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се..

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат..

публикувано на 03.07.24 в 15:50