Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цанка Миланова

"Българска хранителна банка" осъществява една необходима професия

Снимка: Българска хранителна банка

Мисията на “Българска хранителна банка” е да предлага добри решения на индустрията, която произвежда, преработва или търгува с храна за реализиране на излишъка с който, разполага, така че той да бъде преразпределян до тези, които се грижат за хора, нуждаещите от храна. Това заяви пред Радио София Цанка Миланова, изпълнителен директор на “Българска хранителна банка”.

Над 1,5 милиона българи живеят под прага на бедност по данни на националната статистика. За много хора, които имат достъп до храна и се хранят пълноценно, е трудно да си представят, но това е действителността, изтъкна Миланова.

Макар и съществувайки като неправителствена организация, Хранителната банка осъществява в практиката една необходима професия. Нейната дейност е част от екосистемата за доставки на храна. Често излишната храна, когато е напълно годна за консумация, стига до хранителната банка, ако бизнесът види в това доброто решение. 

Проблемът с глада и бедността не може да се реши само от Хранителната банка, защото той е част от дефицитите в цялата обществена система - и в социален, и в образователен, и в здравен аспект, посочи Цанка Миланова. Тя отбеляза, че не става дума за поемане на твърд ангажимент от страна на компаниите за насочване на хранителния излишък, но трябва да бъде осъзнато значението на това действие като част от бизнес процеса.

Много важен елемент е, че всеки дарен лев, инвестиран в работата на  “Българска хранителна”, се превръща в поне 4 лева в стойност. Ако трябва организациите партньори, носещи грижа за хората в нужда, които получават тази храна, да я придобият от магазин, те биха похарчили доста повече. Така социалният ефект се измерва с десетки хиляди лева годишно. 

Чуйте интервюто на Ива Дойчинова с Цанка Миланова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоичков сред 10-те най-добри на поста ляво крило в световния футбол

Легендата на българския футбол Христо Стоичков получи огромно признание, след като бе избран сред десетимата най-добри футболисти в историята, играли на позицията ляво крило. Класацията е на авторитетното френско издание "Франс Футбол". Списанието обяви по 10 играчи на всеки пост, а с това бе дадено и началото на търсенето на 11-те най-велики..

публикувано на 19.10.20 в 18:56

Млади семейства намират по-добър живот в кюстендилско село

През последните години кюстендилското село Буново се превръща в притегателен център за група млади хора, обединени от идеите за природосъобразния начин на живот, строителството с естествени материали и възраждане на селския бит. Вероятно всеки, който е пътувал до Кюстендил през Конявската планина, познава добре указателната табела на разклона към..

публикувано на 19.10.20 в 17:33

Промените в Закона за лова са, за да се угоди на лобито на ловджиите

Срещу промените в Закона за лова се обединиха много природолюбители, еколози, както и цялото общество. “Няколко са основните проблеми. На първо място се предлага със заповед на министъра на земеделието и храните да се прави масов отстрел на животни при евентуални съмнения за заболяване, но то не е необходимо да бъде доказано, т.е. може и без..

публикувано на 19.10.20 в 16:56

Кулинарията помага на дивите животни и доброволците, които ги спасяват

Поредица от готварски курсове Иван Жеков помагат на благородната цел на фондация „Дивите животни“ за създаването на спасителен център . Никой не си представя колко много пострадали диви животни има ежедневно, докато не навлезе в тези води, не го види с очите си, не го съпреживее. Огромен процент от животните, които попадат в..

публикувано на 19.10.20 в 16:49

Ученици предложиха 54 благотворителни инициативи

Българинът вече има изградена дарителска култура. Никой на бърка милостинята с дарение за помощ. Хората се учат, корпоративният сектор също не остава равнодушен. В Националния ден на благотворителността (19 октомври) това отбеляза пред Радио София Станислава Рашева , председател на фондация "Благотворител". Организацията съществува от..

публикувано на 19.10.20 в 15:13
Архитект Петкана Бакалова

Арх. Петкана Бакалова: Нови стандарти, сериозно променят регулацията в строителния сектор

В средата на октомври се проведе работна среща на представители на ръководствата на браншовите организации в сектор “Строителство”, Камара на архитектите в България, Съюзът на архитектите, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и на Българската асоциация на архитектите и инженерите, консултанти и др...

публикувано на 19.10.20 в 15:03
доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Правим много за добрата връзка с бизнеса

Стопанският факултет на Софийския университет е един от най-иновативните факултети, защото е обърнат към бизнеса, към работодателите и потребностите на студентите. Връзката между науката и бизнеса и тази с различните световни университети е в основата на неговата дейност, като се привличат преподаватели от Германия, Франция и САЩ, както и..

публикувано на 19.10.20 в 14:23