Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БДЗП: Измененията в Закона за лова са в разрез с редица евродирективи

Според природозащитници България може да понесе санкции

Африканската чума е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине, но мерките трябва се прилагат селективно и контролирано
Снимка: Североизточно държавно предприятие“

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) излезе със специална позиция и петиция против измеменията, предложени от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в Закона за лова и опазване на дивеча.

В портала за обществени обсъждания на Министерския съвет е обяснено, че целта е предотвратяването на разпространението на африканска чума по свинете и постепенното й ликвидиране сред популацията им.

„Учудващо е, че се предлага такъв проектозакон от най-високо ниво, а в същото време с него се нарушават повечето директиви  иконвенции в тази област, ратифицирани от Република България“, каза в студиото на Радио София Стоян Николов от БДЗП. „Става въпрос за неселективни методи и средства за ловуване на животни (с отрови, упойващи вещества, ями, капани, примки и експлозиви).

Ефектът и последствията ще са пагубни за биологичното разнообразие, и то не само за България, но и за съседните балкански страни.“

От БДЗП осъзнават опасността от африканската чува за земеделието и животновъдството, но възразяват на избраните мерки, защото няма посочени методи за контрол.

„Възможно е при изработването на проектодокумента да са участвали ловно-рибарски организации, но ние не бяхме потърсени за експертиза. Бяхме изненадани и реагирахме миналата седмица. (срокът за обсъждането изтича днес . бел. ред.) Но не искаме с мръсната вода да се изхвърли и бебето“, допълни Стоян Николов.

По думите му времето в което живеем, нивото на науката, членството на България към ЕС и подписаните директиви и задължават да реагираме с грижа към природата и видовете и да се прилагат селективни методи.

Мерките са крайни. От неселективните средства могат да пострадат полезни и домашни животни, дори и хора, обясни природозащитникът. От БДЗП са писали писмо до европейски институции, а с петицията се цели да се обърне внимание и от международната общност. Нищо чудно България да понесе санкции, ако се въведе подобен закон.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова със Стоян Николов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Промените в Закона за лова са, за да се угоди на лобито на ловджиите

Срещу промените в Закона за лова се обединиха много природолюбители, еколози, както и цялото общество. “Няколко са основните проблеми. На първо място се предлага със заповед на министъра на земеделието и храните да се прави масов отстрел на животни при..

публикувано на 19.10.20 в 16:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и..

публикувано на 27.11.20 в 12:34

БАН посреща виртуални посетители в лабораториите си

Българската академия на науките "отваря врати" за виртуални посещения в лаборатории в Института по обща и неорганична химия, и в Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии /MIRACle/. В рамките на инициативата "Европейска нощ на учените -..

публикувано на 27.11.20 в 11:10

Спектакълът „Дръж се“ - опит да се вербализира безсилието

Смята се, че темите за дискриминацията, насилието и стереотипизирането на полова основа са свръх експлоатирани, че вече е време да се говори и мисли в нови категории. Танцовият спектакъл „Дръж се“ настоява, че нуждата от внимателно вглеждане в..

публикувано на 27.11.20 в 09:50

Тиквата - една от най-полезните диетични и хипоалергенни храни

Трапезните сортове тиква се отглеждат почти по целия свят от XVII век. Днес тиквата набира популярност като една от най-полезните диетични и хипоалергенни култури. Месестата част на тиквата е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри...

публикувано на 27.11.20 в 09:26

Последната графити работилница на открито за 2020 г. в София

Последната графити работилница на открито за тази година ще се проведе на специално място - канала на река Перловска (Подуене). Изборът на тази локация е, защото има лесно достъпни и безопасни бетонни стени, които са изключително подходящи за рисуването..

публикувано на 27.11.20 в 09:05

Въздухът в София отново е опасно мръсен

Въздухът в София отново е опасно мръсен. Столицата е в червения сектор, като индексът за качеството на въздуха. Това показва фини прахови частици от над 200 µg/m³, съобщава БГНЕС, позовавайки се на портала airsofia.info. Най-замърсен е въздухът в..

публикувано на 27.11.20 в 08:53

Влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна

В 23.30 часа днес влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус. Мерките ще важат до 21 декември, като обещанието от страна на министър Костадин Ангелов е, ако се спазват съвестно от..

публикувано на 27.11.20 в 08:48