Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЗП: Измененията в Закона за лова са в разрез с редица евродирективи

Според природозащитници България може да понесе санкции

Африканската чума е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине, но мерките трябва се прилагат селективно и контролирано
Снимка: Североизточно държавно предприятие“

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) излезе със специална позиция и петиция против измеменията, предложени от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в Закона за лова и опазване на дивеча.

В портала за обществени обсъждания на Министерския съвет е обяснено, че целта е предотвратяването на разпространението на африканска чума по свинете и постепенното й ликвидиране сред популацията им.

„Учудващо е, че се предлага такъв проектозакон от най-високо ниво, а в същото време с него се нарушават повечето директиви  иконвенции в тази област, ратифицирани от Република България“, каза в студиото на Радио София Стоян Николов от БДЗП. „Става въпрос за неселективни методи и средства за ловуване на животни (с отрови, упойващи вещества, ями, капани, примки и експлозиви).

Ефектът и последствията ще са пагубни за биологичното разнообразие, и то не само за България, но и за съседните балкански страни.“

От БДЗП осъзнават опасността от африканската чува за земеделието и животновъдството, но възразяват на избраните мерки, защото няма посочени методи за контрол.

„Възможно е при изработването на проектодокумента да са участвали ловно-рибарски организации, но ние не бяхме потърсени за експертиза. Бяхме изненадани и реагирахме миналата седмица. (срокът за обсъждането изтича днес . бел. ред.) Но не искаме с мръсната вода да се изхвърли и бебето“, допълни Стоян Николов.

По думите му времето в което живеем, нивото на науката, членството на България към ЕС и подписаните директиви и задължават да реагираме с грижа към природата и видовете и да се прилагат селективни методи.

Мерките са крайни. От неселективните средства могат да пострадат полезни и домашни животни, дори и хора, обясни природозащитникът. От БДЗП са писали писмо до европейски институции, а с петицията се цели да се обърне внимание и от международната общност. Нищо чудно България да понесе санкции, ако се въведе подобен закон.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова със Стоян Николов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Промените в Закона за лова са, за да се угоди на лобито на ловджиите

Срещу промените в Закона за лова се обединиха много природолюбители, еколози, както и цялото общество. “Няколко са основните проблеми. На първо място се предлага със заповед на министъра на земеделието и храните да се прави масов отстрел на животни при..

публикувано на 19.10.20 в 16:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Костова от Дирекция

Подкастите на БНР ще продължат да радват, вълнуват и предизвикват

Главният редактор на дирекция "Дигитални програми“ на Българското национално радио Диана Костова разказа за подкастите на БНР , които може да гледаме, слушаме и преживяваме в дигитална среда. За наличните и набрали значителен интерес от..

публикувано на 01.08.24 в 18:30
Джейсън Майлс

Джейсън Майлс с Лисабонския си квартет - в първата вечер на Банско джаз фест

След броени часове на 3 август ще се открие 27-ото издание на "Банско джаз фест". В продължение на 8 фестивални вечери - до 10 август, на сцената ще се изявяват музиканти от 18 държави. Едно от най-големите имена в програмата на фестивала тази..

публикувано на 01.08.24 в 18:10
Радина Велчева и кметът Владимир Александров

В Етрополе общински фонд "Ин витро" ще помага на двойки с проблеми

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров и Радина Велчева, основател на Фондация "Искам бебе" подписаха меморандум за сътрудничество с фокус демографското развитие и подкрепа на жителите с репродуктивни проблеми. Сътрудничеството с..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
Доц. Мариана Тодорова

Защо да учим езици, когато разполагаме с технологични преводачи

Технологиите, Гугъл алгоритмите и изкуственият интелект най-много трансформираха медиите . Социалните мрежи в много отношения изместиха като тежест традиционните медии, но невинаги за добро. Те станаха много гостоприемни за фалшиви новини. Те са..

публикувано на 01.08.24 в 15:57
Светлана Жекова

Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна..

публикувано на 01.08.24 в 15:14

Нови забележителни разкопки в крепостта "Кокалянски Урвич" откриха археолозите

Забележителни находки бяха открити в крепостта “Кокалянски Урвич“, известна още като “последната крепост на Шишмановци“, "желязната крепост на Средец“, която ни връща в последните години на Втората българска държава, времена на славни царе, героични..

публикувано на 01.08.24 в 14:55

Добрин Иванов, АИКБ: Малките предприятия да бъдат освободени от ненужна свръхрегулация

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в Закона за счетоводството, чрез които да бъде намалена административната и финансова тежест за микро и малките предприятия у нас. По принцип, законовите промени се..

публикувано на 01.08.24 в 14:48