Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Явор Гечев, Фондация "Четири лапи"

Промените в Закона за лова са, за да се угоди на лобито на ловджиите

Снимка: Pixabay
Срещу промените в Закона за лова се обединиха много природолюбители, еколози, както и цялото общество. “Няколко са основните проблеми. На първо място се предлага със заповед на министъра на земеделието и храните да се прави масов отстрел на животни при евентуални съмнения за заболяване, но то не е необходимо да бъде доказано, т.е. може и без доказателство да се премине към масов отстрел.

На второ място се предлага този отстрел да бъде извършен от Министерство на отбраната, полицията, МЗХ и на горските стопанства, т.е. едва ли не ще пуснем армията и полицията да хукне по планините и да трепе всичко живо.

На трето място (и най-скандално) се предлага, когато пуснем армията и полицията да избиват животни в гората, да им позволим да използват всички забранени от Закона за лова методи, които включват употреба на експлозиви, на отровни примамки, капани, електрошокове, автоматично оръжие т.н., което означава поголовна, жестока сеч на всичко живо”, коментира промените в Закона за лова Явор Гечев от Фондация “Четири лапи”

Според него основно употребата на отровни примамки и експлозиви е най-скандалното нещо в този законопроект, защото това предполага неконтролируеми щети върху природата, върху други животински видове и върху човека, защото никой не е защитен.

Според Гечев, основната цел на тези законови промени, е да се разреши т.нар. термовизия или т.нар. термокамери по време на лов и това идва не толкова за разрешаване на проблеми, свързани със заболявания по животните и епидемии като африканската чума по свинете, каквото е основното оправдание, а по-скоро, за да се угоди за пореден път на лобито на ловджиите, които искат да си ловуват по всяко време и то използвайки средства, които не дават абсолютно никакъв шанс на животното да оцелее.

Явор Гечев от ФондацияЯвор Гечев коментира и случая с българското кученце, което е продадено в Норвегия, но пристига при новото си семейство с нередовни документи и според законите в държавата, следва да бъде евтаназирано, ако не бъде върнато обратно в страната, от която идва.

Семейството, на което са продали кученцето обаче бързо започва подписка в негова защита, която събира над 7 хил. подписа и дори актьорът Жан Клод Ван Дам във видеообръщение се обръща към българските институции, за да съдействат за положителната развръзка на този казус.

Българските институции вече са се задействали и случаят е на път да бъде решен.“Като цяло в Европа има проблем с износа на кученца от Източна Европа към Западна, където цените са много по-високи. За сравнение, кученцето Рая е било продадено в Норвегия на цена над 2 хил. лв., а в България надали са дали повече от 200 лв. за това животинче, така че можете да се сетите за какви печалби става въпрос и колко хора има въвлечени в тези канали за износ на животни, защото това не е единичен случай”, допълни той.

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Африканската чума е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине, но мерките трябва се прилагат селективно и контролирано

БДЗП: Измененията в Закона за лова са в разрез с редица евродирективи

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) излезе със специална позиция и петиция против измеменията, предложени от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в Закона за лова и..

публикувано на 19.10.20 в 13:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и..

публикувано на 27.11.20 в 12:34

БАН посреща виртуални посетители в лабораториите си

Българската академия на науките "отваря врати" за виртуални посещения в лаборатории в Института по обща и неорганична химия, и в Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии /MIRACle/. В рамките на инициативата "Европейска нощ на учените -..

публикувано на 27.11.20 в 11:10

Спектакълът „Дръж се“ - опит да се вербализира безсилието

Смята се, че темите за дискриминацията, насилието и стереотипизирането на полова основа са свръх експлоатирани, че вече е време да се говори и мисли в нови категории. Танцовият спектакъл „Дръж се“ настоява, че нуждата от внимателно вглеждане в..

публикувано на 27.11.20 в 09:50

Тиквата - една от най-полезните диетични и хипоалергенни храни

Трапезните сортове тиква се отглеждат почти по целия свят от XVII век. Днес тиквата набира популярност като една от най-полезните диетични и хипоалергенни култури. Месестата част на тиквата е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри...

публикувано на 27.11.20 в 09:26

Последната графити работилница на открито за 2020 г. в София

Последната графити работилница на открито за тази година ще се проведе на специално място - канала на река Перловска (Подуене). Изборът на тази локация е, защото има лесно достъпни и безопасни бетонни стени, които са изключително подходящи за рисуването..

публикувано на 27.11.20 в 09:05

Въздухът в София отново е опасно мръсен

Въздухът в София отново е опасно мръсен. Столицата е в червения сектор, като индексът за качеството на въздуха. Това показва фини прахови частици от над 200 µg/m³, съобщава БГНЕС, позовавайки се на портала airsofia.info. Най-замърсен е въздухът в..

публикувано на 27.11.20 в 08:53

Влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна

В 23.30 часа днес влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус. Мерките ще важат до 21 декември, като обещанието от страна на министър Костадин Ангелов е, ако се спазват съвестно от..

публикувано на 27.11.20 в 08:48