Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Стопанския факултет на Софийския университет

Доц. Тодор Ялъмов: Правим много за добрата връзка с бизнеса

доц. Тодор Ялъмов
Снимка: Стопански факултет на СУ
Стопанският факултет на Софийския университет е един от най-иновативните факултети, защото е обърнат към бизнеса, към работодателите и потребностите на студентите. Връзката между науката и бизнеса и тази с различните световни университети е в основата на неговата дейност, като се привличат преподаватели от Германия, Франция и САЩ, както и гост-преподаватели от различни компании, каза пред Радио София доц. Тодор Ялъмов, заместник-декан на Стопанския факултет.

Извеждането не просто на определени дейности, а на цели бизнес процеси в България води до това, че трудовият пазар у нас се оказва недостатъчен, особено за хора с по-редки езици, което на свой ред налага привличането на кандидати за работа от чужди пазари. Много често това са млади хора, които обикновено търсят възможност и за висше образование у нас.

Около една четвърт от преподавателския състав на Стопанския факултет е от предприемачи, които развиват иновативни фирми в различни сектори, което е предпоставка обучението да стане по-интересно и по-полезно за студентите. Доц Ялъмов отбеляза като добър пример изучаването на предмета "e Бизнес", който се осъществява в партньорство с Българската асоциация за електронна търговия

В момента започва амбициозния проект Scholar с партньорски университети от Германия и Франция, който има за цел да повиши бизнес консултантската видимост на Стопанския факултет за европейски студенти.

Заместник-деканът на Стопанския факултет на Софийския университет обърна внимание и на една по-малко известна страна на проекта "Еразъм", при която човек може да учи не в друг университет, а да стажуват и дори да развива бизнеса си при конкретен предприемач. Интересното тук е, че това са пари не само за студенти, а дори хора в пенсия могат да започнат свой бизнес по тази програма.

Доц. Ялъмов коментира още, че се надява и тази година много креативни компании да участват в Конкурса за най-иновативно предприятие, в който той е част от журито.

Повече подробности за дейността на Стопанския факултет и перспективите пред младите предприемачи - чуйте в интервюто на Лили Големинова с доц. Тодор Ялъмов.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Гуглина отново е Електра в едноименната опера на Рихард Щраус

Носителката на наградата Maria Callas Tribute Prize NY 2019 и Първа награда на международния конкурс за оперни певци в Италия „Città di Alcamo" (2018) Диана Гуглина влиза в ролята на Електра за втори път след ноември 2020 в новата постановка на Софийската опера. Този път ще излезе на сцената на 12 март. „Рихард Щраус е сред най-любимите..

публикувано на 09.03.21 в 13:16
Сцена от филма „Уроци по немски“

Във филма „Уроци по немски“ на Павел Веснаков уроците всъщност са много

Пълнометражният дебют на Павел Веснаков „Уроци по немски“ ще бъде показан премиерно на 25-ия София Филм Фест на 13 март, от 20.30 часа в кино "Люмиер" като част от Международния конкурс на престижния кинофорум. Филмът получи международно признание в края на 2020, когато изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с..

публикувано на 09.03.21 в 13:10

Кюфтетата - дар от боговете за всички народи

Кюфтетата са дар от боговете - открити са рецепти за тях в антични китайски, арабски и римски текстове . Най-старата рецепта за кюфтета е открита в текстове от 221 г.пр.Хр. в Китай . В I век сл. Хр. пък са открити различни версии на кюфтетата в "Апициус" - Римска готварска книга. През 1880 емигранти от Италия запознават САЩ със спагетите и..

публикувано на 09.03.21 в 11:43

Храни, които поддържат здравето на жените

Жените, които искат да поддържат и подобрят здравето си, трябва да включат в менюто си храни с високо съдържание на желязо, с лецитин, фибри и йод, както и богати на витамини С и Е, съобщава РИА Новости. "Женитесе нуждаят от определен набор от витамини и минерали. Необходимо е да консумират храни, богати на желязо. Те предотвратяват развитието на анемия..

публикувано на 09.03.21 в 11:15

Камен Старчев фиксира границата на момента в платна от последните месеци

Новият цикъл векторни графики на Камен Старчев „Граница на момента“ ще бъдат показани от този следобед в столичната галерия „Little Bird Place“. Серията от седем произведения е създадена в края на 2020 година специално за арт пространството, уточни пред Радио София художникът. Камен Старчев (роден през 1971) е завършил магистърска..

публикувано на 09.03.21 в 11:10
Петя Кюпова

Петя Кюпова: Най-добрата шега е самоиронията

Слухът, че жените не са по-малко забавни, е тръгнал от мъже . Не бива по темата да има разделение по полов признак. Има и много мъже, които са скучни. Това заяви пред Радио София Петя Кюпова – първата жена стендъп комедиант в България. По думите й, случва се жените да се смеят от неудобство, за да може мъжете да си мислят, че им се е..

публикувано на 09.03.21 в 10:05

Иван Кирков: И жените могат да са забавни, но по-малко се пробват

Не познаваме достатъчно другия пол. Не знаем какви разговори се водят, когато нас ни няма. Темите и шегите стават съвсем други, когато единият пол липсва . Констатацията може да се смята за професионална, защото е на Иван Кирков - стендъп комедиант, актьор и продуцент, създател на Комеди клуб. „Мъжете по-често се „напъваме“ да..

публикувано на 09.03.21 в 09:31