Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Стопанския факултет на Софийския университет

Доц. Тодор Ялъмов: Правим много за добрата връзка с бизнеса

доц. Тодор Ялъмов
Снимка: Стопански факултет на СУ
Стопанският факултет на Софийския университет е един от най-иновативните факултети, защото е обърнат към бизнеса, към работодателите и потребностите на студентите. Връзката между науката и бизнеса и тази с различните световни университети е в основата на неговата дейност, като се привличат преподаватели от Германия, Франция и САЩ, както и гост-преподаватели от различни компании, каза пред Радио София доц. Тодор Ялъмов, заместник-декан на Стопанския факултет.

Извеждането не просто на определени дейности, а на цели бизнес процеси в България води до това, че трудовият пазар у нас се оказва недостатъчен, особено за хора с по-редки езици, което на свой ред налага привличането на кандидати за работа от чужди пазари. Много често това са млади хора, които обикновено търсят възможност и за висше образование у нас.

Около една четвърт от преподавателския състав на Стопанския факултет е от предприемачи, които развиват иновативни фирми в различни сектори, което е предпоставка обучението да стане по-интересно и по-полезно за студентите. Доц Ялъмов отбеляза като добър пример изучаването на предмета "e Бизнес", който се осъществява в партньорство с Българската асоциация за електронна търговия

В момента започва амбициозния проект Scholar с партньорски университети от Германия и Франция, който има за цел да повиши бизнес консултантската видимост на Стопанския факултет за европейски студенти.

Заместник-деканът на Стопанския факултет на Софийския университет обърна внимание и на една по-малко известна страна на проекта "Еразъм", при която човек може да учи не в друг университет, а да стажуват и дори да развива бизнеса си при конкретен предприемач. Интересното тук е, че това са пари не само за студенти, а дори хора в пенсия могат да започнат свой бизнес по тази програма.

Доц. Ялъмов коментира още, че се надява и тази година много креативни компании да участват в Конкурса за най-иновативно предприятие, в който той е част от журито.

Повече подробности за дейността на Стопанския факултет и перспективите пред младите предприемачи - чуйте в интервюто на Лили Големинова с доц. Тодор Ялъмов.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и да продължат да се борят. Това каза пред Радио София Младен Петков , кореспондент на БНР в САЩ по..

публикувано на 27.11.20 в 12:34

БАН посреща виртуални посетители в лабораториите си

Българската академия на науките "отваря врати" за виртуални посещения в лаборатории в Института по обща и неорганична химия, и в Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии /MIRACle/. В рамките на инициативата "Европейска нощ на учените - 2020" днес ще бъде показана онлайн и най-богатата сбирка от растения на Балканския полуостров, която..

публикувано на 27.11.20 в 11:10

Спектакълът „Дръж се“ - опит да се вербализира безсилието

Смята се, че темите за дискриминацията, насилието и стереотипизирането на полова основа са свръх експлоатирани, че вече е време да се говори и мисли в нови категории. Танцовият спектакъл „Дръж се“ настоява, че нуждата от внимателно вглеждане в ежедневието на травмата съвсем не е избледняла. За насилието се казва много, но най-трудно се говори. Типично..

публикувано на 27.11.20 в 09:50

Тиквата - една от най-полезните диетични и хипоалергенни храни

Трапезните сортове тиква се отглеждат почти по целия свят от XVII век. Днес тиквата набира популярност като една от най-полезните диетични и хипоалергенни култури. Месестата част на тиквата е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри. Калоричното съдържание на 100 г тиква е 22 - 24 ккал, а в това количество съдържанието на диетични..

публикувано на 27.11.20 в 09:26

Последната графити работилница на открито за 2020 г. в София

Последната графити работилница на открито за тази година ще се проведе на специално място - канала на река Перловска (Подуене). Изборът на тази локация е, защото има лесно достъпни и безопасни бетонни стени, които са изключително подходящи за рисуването на графити. Темата е Squad (отбор). Като всички, които искат да се включат трябва да се подготвят..

публикувано на 27.11.20 в 09:05

Въздухът в София отново е опасно мръсен

Въздухът в София отново е опасно мръсен. Столицата е в червения сектор, като индексът за качеството на въздуха. Това показва фини прахови частици от над 200 µg/m³, съобщава БГНЕС, позовавайки се на портала airsofia.info. Най-замърсен е въздухът в столичните квартали „Павлово” и „Хиподрума”. Мъгла е затиснала почти целия град. Според Европейския..

публикувано на 27.11.20 в 08:53

Влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна

В 23.30 часа днес влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус. Мерките ще важат до 21 декември, като обещанието от страна на министър Костадин Ангелов е, ако се спазват съвестно от обществото, да бъдат смекчени за Коледа. Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31..

публикувано на 27.11.20 в 08:48