Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В конкурса „Млад благотворител“ тази година

Ученици предложиха 54 благотворителни инициативи

Снимка: Фондация „Благотворител“

Българинът вече има изградена дарителска култура. Никой на бърка милостинята с дарение за помощ. Хората се учат, корпоративният сектор също не остава равнодушен.

В Националния ден на благотворителността (19 октомври) това отбеляза пред Радио София Станислава Рашева, председател на фондация "Благотворител".

Организацията съществува от 16 години. Провежда два конкурса – за стипендии "Постигам по-висок успех" на ученици от 8-и до 12-и клас, лишени от родителски грижи, и за ученически проекти за благотворителност.

По първия конкурс има неколкогодишни стипендианти, обясни Станислава Рашева:

„Децата са много амбициозни, но това са бели лястовици. Има по 1 дете на град. Като че няма други от децата, за които успехът да е важен.“

Фондацията подпомага и по друг начин - с курсове по езици, професионални или като подготовка за кандидат-студентски изпити.

По специална програма на организацията учи и на добродетели по специална методология –а уважение, търпение, благорадност, щедрост...

„Промяната у децата е значителна – в началото на програмата и когато приключват. Съвсем се променя атмосферата на общуване с тях и помежду им. Методологията избягва назидателността, а разчита на повече информация, обяснения и предоставяне на възможности за избор, на емоции и мотивация.“

Тази година каузите на проектите в конкурса „Млад благотворител“ са били три:1. Екология /опазване и грижа за околната среда/; 2. Съхраняване на музикалното наследство на България; 3. Подкрепа за деца или възрастни хора в нужда.

Децата са били особено активни и са изпратили 54 проекта, допълниСтанислава Рашева.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова спредседателя на фондация "Благотворител".

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и да продължат да се борят. Това каза пред Радио София Младен Петков , кореспондент на БНР в САЩ по..

публикувано на 27.11.20 в 12:34

Спектакълът „Дръж се“ - опит да се вербализира безсилието

Смята се, че темите за дискриминацията, насилието и стереотипизирането на полова основа са свръх експлоатирани, че вече е време да се говори и мисли в нови категории. Танцовият спектакъл „Дръж се“ настоява, че нуждата от внимателно вглеждане в ежедневието на травмата съвсем не е избледняла. За насилието се казва много, но най-трудно се говори. Типично..

публикувано на 27.11.20 в 09:50

Тиквата - една от най-полезните диетични и хипоалергенни храни

Трапезните сортове тиква се отглеждат почти по целия свят от XVII век. Днес тиквата набира популярност като една от най-полезните диетични и хипоалергенни култури. Месестата част на тиквата е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри. Калоричното съдържание на 100 г тиква е 22 - 24 ккал, а в това количество съдържанието на диетични..

публикувано на 27.11.20 в 09:26

Последната графити работилница на открито за 2020 г. в София

Последната графити работилница на открито за тази година ще се проведе на специално място - канала на река Перловска (Подуене). Изборът на тази локация е, защото има лесно достъпни и безопасни бетонни стени, които са изключително подходящи за рисуването на графити. Темата е Squad (отбор). Като всички, които искат да се включат трябва да се подготвят..

публикувано на 27.11.20 в 09:05

Въздухът в София отново е опасно мръсен

Въздухът в София отново е опасно мръсен. Столицата е в червения сектор, като индексът за качеството на въздуха. Това показва фини прахови частици от над 200 µg/m³, съобщава БГНЕС, позовавайки се на портала airsofia.info. Най-замърсен е въздухът в столичните квартали „Павлово” и „Хиподрума”. Мъгла е затиснала почти целия град. Според Европейския..

публикувано на 27.11.20 в 08:53

Влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна

В 23.30 часа днес влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус. Мерките ще важат до 21 декември, като обещанието от страна на министър Костадин Ангелов е, ако се спазват съвестно от обществото, да бъдат смекчени за Коледа. Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31..

публикувано на 27.11.20 в 08:48

Мъглива утрин и по-ниски температури

Времето у нас ще продължи да се определя от антициклон. Ще се задържи тихо. В равнинната част на страната ще е облачно и мъгливо, като временно подобрение на видимостта и разкъсване на облачността ще настъпва около обяд, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Минималните температури ще са между минус 5 и 0 градуса, а максималните..

публикувано на 27.11.20 в 08:02