Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Идакиев отвежда на 27 места в новата си книга "От Олимп до Тибет"

На премиерата тази вечер ще раздава автографи

Снимка: Издателство „Вакон“

Известният пътешественик и сладкодумен разказвач Симеон Идакиев, познат от телевизионния екран („Атлас“, БНТ) и от ефира на БНР, автор на стотици разкази за екзотични места, създал близо 500 филма, заснети в над 120 страни на петте континента, ще представи 12-ата си книга тази вечер.

В "От Олимп до Тибет" са включени 27 вълнуващи истории за пътешествия до различни точки на земното кълбо.

„Издавам я, защото още не бях разказвал тези истории“, обясни пред Радио София Симеон Идакиев.

Пътеписите препращат към тюркоазената красота на Пелопoнес и непознатата емоция на Босна и Херцеговина, пламенната Испания, закачливата и магична Италия, вълшебната Португалия и зелената Швейцария. Пътуването и разказите, разбира се, не се ограничават само в Европа, а стигат Централна Америка, Египет и Мароко, както и далечен Китай.

„Хималаите е свещена планина, обвиха в легенди и духовно величие. Когато ходих през 1984 г. в базовия лагер на нашите алпинисти, шерите вярваха в съществуването на снежния човек“, усмихва се Идакиев.

Чуйте какво разказа той пред Елмира Джома и ще научите къде и кое е произвело „покъртително, огромно впечатление“ у българина, обиколил стотици забележителни места по света.

Премиерата на книгата "От Олимп до Тибет" ще е от 18:00 ч. в Дома на киното.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Симеон Идакиев: Всеки пътува, но на мен професията ми даде възможност да го правя заради другите

Симеон Идакиев е телевизионен журналист, от 1985 година продуцент и водещ на популярната географска рубрика „ Атлас ” на Българската национална телевизия и автор на поредиците от филми, обединени от заглавието ” Един мъж, един автомобил, една..

публикувано на 03.02.14 в 11:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво..

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми...

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин..

публикувано на 25.04.24 в 17:34