Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наталия Михалевска:

Близо 400 български училища по света не са прекъснали дейността си в пандемията

Наталия Михалевска
Снимка: архив
Инициативата “Обучение чрез изкуството” е поредица от кинолектории на Министерство на образованието и науката, която има за цел да разшири хоризонта на традиционната образование и да запълни някои празнини в обучението им по един много по-ефектен за тийнейджърите начин.

“Тази инициатива е свързана както с училищата в България, така и с българските редовни училища по света. Тя се роди от това, че имахме вече добри резултати от миналата година за стремежа на иновативните училища в България да правят специални уроци и специални учебни предмети, свързани с личностното развитие, с емпатията, филосо,3фията, гражданското образование и ние искахме да ги подпомогнем по този начин”, казва Наталия Михалевска - директор на дирекция “Образование на българите зад граница и училищна мрежа” на Министерство на образованието и науката.  

МОН обединява усилията си с проф. Петър Стоянович, Димитър Стоянович, режисьорът Лъчезар Аврамов, с които оформят идеята за филмовите дискусии, свързани с документалното кино и търсят различните гледни точки, от които учениците да изграждат свои парадигми и да имат друг поглед върху събитията и личностите.“Това е извънучилищна инициатива, но организирана от училищата и от техните учители и ръководители”, обясни още Михалевска. 

Тя разказа, че когато са започнали инициативата в Бургас с филма “Изгубените души на Мосул”, учениците са останали часове след дискусията, за да задават въпроси.

Училищата зад граница се съобразяват с обстановката в страните, където са. Повечето неделни училища са ситуирани в обществени сгради и трябва да се съобразяват и с достъпа до тези сгради, но имат пълна готовност за обучение в електронна среда.

“Близо 400 училища по целия свят правеха това и преди пандемията и преди да бъде регламентирано в България това, защото имаха средства и възможности да правят такъв тип обучение и преди това, казва Михалевска, като допълни, че с регламентирането на този тип обучение са дава възможност за наемане на преподаватели и от България, и от чуждите страни, за да реализират обучението, ако нямат учители. Така например училището в Пекин може да стане център за обучение на българските ученици в Азия, защото там има и обучители, и електронна платформа.

“На много места вече са преминали към частично дистанционно обучение. Макар че общото мнение е, че децата искат да се събират в училището, защото то е своеобразно огнище на родолюбието, искат да комуникират, да танцуват, пеят, да съхраняват българщината не само чрез езика, но и по много други начини”,  допълва тя.            

“Трябва да признаем, че има много големи трудности при процеса на ограмотяване, защото този процес при малките деца върви успоредно с усвояването на чуждия език и в чужда образователна среда и когато това се извършва онлайн, това е много по-бавно и трудно, и изисква много повече усилия от страна на учителите”, казва още Михалевска.

В помощ на този процес преди няколко месеца от МОН са дали достъп до Националната електронна библиотека, където има секция за българските неделни училища и там те могат да намерят обучителни материали.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Минута за Коледа" - да посветим послание на непознат

Да подарим писмо за Коледа на напълно непознат. Такова предизвикателство ни отправят от Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Инициативата се казва „Минута за Коледа“ и има за цел да стопли нечие сърце с мило послание.  Всеки един от вас ще може да напише своето писмо онлайн в платформа, създадена специално за..

публикувано на 02.12.20 в 18:08
Д-р Росица Денчева

Кога е възможна онлайн консултация при кожни проблеми и как да я проведем

Голяма част от консултациите вече се провеждат онлайн и така – в епидемичната ситуация, улесняват и двете страни. Дерматологията е от специалностите, които могат и се възползват, потвърди пред Радио София д-р Росица Денчева, специалист по дерматология и венерология. „Разбира се, и при нас има ограничения, когато правим онлайн консултация. На..

публикувано на 02.12.20 в 17:06
Борислав Велков

Преди всичко да запазим работните места и стабилната си психика

Първото и най-важното сега е да бъдат спасени работните места - в сферата на туризма, на конгресната индустрия, в заведенията. След като бъдат запазени позиции и бизнес, трябва да се погледне към опазването на устойчивото психическото състояние на хората. Паралелно с това трябва да се изготвят устойчиви икономически политики за бъдещ период.  В това е..

публикувано на 02.12.20 в 16:24

Правителството дава 14 млн. лв. за купуване на Ремдесивир за лечение на Covid-19

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 млн. лв., съобщиха от правителствената пресслужба. Средствата са предназначени за закупуване на лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на Covid-19. Предвид извънредните обстоятелства в условията на усложнена епидемична..

публикувано на 02.12.20 в 16:02
Много хора и компании вече осъзнаха ценната роля и помощ на социалните медии

Социалните медии са силен канал и помощник за 80% от компаниите

В днешно време поддържането и развиването на бизнеса е много по-лесно и резултатно, ако използване социалните медии. По време на пандемия ползите са още по-видими. Това подчерта в разговора по Радио София Веселин Георгиев - съосновател и изпълнителен директор на Passion4Growth. Неговияят екип помагат на български и международни компании да..

публикувано на 02.12.20 в 15:31

Съществува много солидна основа в белгийско-българските бизнес отношения

„Fun, Food & Resilience“ с акцент върху умението да устояваме на изпитанията - такъв беше фокусът тази година на Дните на Белгия в България – инициатива, която вече 15 години отразява и поощрява активните бизнес и културни връзки между двете страни. Провеждането на традиционното събитие в нов, но интригуващ и приобщаващ онлайн формат се оказа..

публикувано на 02.12.20 в 14:52

Михаил Билалов припомня времето, когато момчетата си лягаха с пистолет под възглавницата

След култовата си роля на Джаро в тв сериала "Под прикритие" Михаил Билалов се превъплащава в нов ексцентричен герой от ъндърграунда. С голямата си уста, черното си чувство за хумор и в компанията на личния си оркестър той минава като товарен влак през спомените за 90-те, за да се блъсне челно в днешните проблеми на улицата. На какво е..

публикувано на 02.12.20 в 14:05