Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Боян Биолчев:

Талантът винаги е зрящ, той е в душата на човека

Хората с увреждания винаги живеят в сянката на живота. Възможностите за творчество или себеизразяване винаги са били ограничени или изобщо са липсвали. Това е и причината, поради която Театър - лаборатория “Алма Алтер” през последните години разработва нов проект, който включва инициативи, конкурси и курсове по творческо писане за незрящи и тяхното ангажиране в света на изкуството.Първата инициатива е конкурс за незрящи, който ще бъде обявен до края на годината по случай 3 декември. Председателят на журито на конкурса е проф. Боян Биолчев.

“Това е конкурс за поезия на незрящи за цялата страна. Спечелен е проект на театър “Алма Алтер”, който бих казал, че има авангардно мислене в много посоки и театър, който има великолепен незрящ актьор - изпълнител на ролята на дядо Йоцо”, казва проф. Биолчев. 

“Талантът винаги е зрящ, той е в душата на човека. Като ректор възстанових театъра и се радвам, че той се развива добре. Сегашната ми роля ще бъде като председател на журито, което ще оценява произведенията в националния конкурс”, допълва той.

В периода на пост-пандемията тази тенденция на изолиране е още по-силна. Поради завишените рискове от заразяване, тази социална група потъна още по-дълбоко в невидимите полета на съвременната изолация.  Поезията е и изкуството, което поради усамотението на творческия акт предразполага най-вече незрящите.

Конкурсът има състезателен характер, за да може да подкрепи разгръщането на творчески потенциал на незрящите и тяхното финансово положение и така да им даде самочувствие и увереност за бъдещи изяви.

Награден фонд: първа награда - 1000 лв., втора награда - 700 лв. и трета награда - 500 лв., специална награда на публиката ще бъде събрана от даренията на публиката дошла на спектакъла, който ще е с вход свободен.

Така зрителите ще бъдат провокирани към едно по-лично отношение към незрящите и тяхното творчество.
На брайл ще бъдат издадени най-добрите стихотворения и ще бъдат разпространявани в библиотеките за незрящи в страната.

Чуйте целия разговор на Ангелина Грозева в звуковия файл
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

иРНК ваксините са безопасни за бременни жени

Коронавирусните иРНК ваксини не създават допълнителни рискови фактори за бременните жени. Това показва голямо проучване, публикувано в „New England Journal of Medicine“. Проучването се основава на данни, събрани чрез V-safe система за наблюдение и регистър на бременността от Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията между 20..

публикувано на 22.04.21 в 19:45

Данита Заричинова: Действаме за чиста пролет

Кампанията „Действаме за чиста пролет“ обединява двадесет и четири организации. Те имат една обща цел – нулеви отпадъци. Тяхната мисия е да активизират хората да направят стъпка към по-малко отпадъци. Организират се почиствания в които участват и малки местни групи както и дискусии как да оставим чисто.  Това каза Данита Заричинова от..

публикувано на 22.04.21 в 18:22

Ще възстановят ли първоначалното предназначение на Централната минерална баня в София

Централната минерална баня в София, след дългогодишна епопея, може да се върне към първоначалното си предназначение. От много години група столичани се борят за това да могат отново да използват минералните води на града - един ресурс, с който столицата ни е благословена, но уви до момента не могат да се възползват от него. В същото време сградата на..

публикувано на 22.04.21 в 17:45

Неостаряващи класики и нови заглавия в пролетната програма на 25-ия София Филм Фест

Шедьоври на съвременното кино и неувяхващи класики включва пролетната програмата на 25-ия София Филм Фест, който ще се проведе от 23 април до 13 май. Голяма част от по-старите филми са мастерирани и няма как да се видят по друг начин, освен на голям екран, коментира пред Радио София Светлана Дамянова от „Арт фест“. Сред заглавията,..

публикувано на 22.04.21 в 17:13

В експлоатация влиза нова спирка "Горна баня"

С пускането от 24 април на продължението на метролиния №3 до Горна баня, в експлоатация влиза и новоизградената жп спирка “Горна баня”, на която по постигната договореност между БДЖ, НКЖИ, Столичната община и „Метрополитен“ ЕАД, ще спират всички влакове пътуващи по направлението между София и Перник. По този начин ще бъде създадена удобна връзка между..

публикувано на 22.04.21 в 16:15

Има ли Covid-19 в българските ферми за норки

Преди година избухна първото огнище на Covid-19 във ферма за норки в Нидерландия. До днес над 400 са засегнатите ферми и около 20 милиона са убитите норки само в Европа. В общо становище от Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здраве на животните и Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ОПЗ) се предупреждава,..

обновено на 22.04.21 в 15:59

Българската поп рок група Innerglow посреща пролетта с нова песен

Българската поп рок група Innerglow посреща пролетта с нова супер свежа песен – Lost и стилно лирик видео към нея. Това е първата нова песен на бандата за 2021 г. и разкрива една по-различна страна от познатия досега стил на Innerglow.  По изключение, в тази песен групата оставя настрана синтезаторите и залага на акустичните китари...

публикувано на 22.04.21 в 15:55