Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Боян Биолчев:

Талантът винаги е зрящ, той е в душата на човека

Хората с увреждания винаги живеят в сянката на живота. Възможностите за творчество или себеизразяване винаги са били ограничени или изобщо са липсвали. Това е и причината, поради която Театър - лаборатория “Алма Алтер” през последните години разработва нов проект, който включва инициативи, конкурси и курсове по творческо писане за незрящи и тяхното ангажиране в света на изкуството.Първата инициатива е конкурс за незрящи, който ще бъде обявен до края на годината по случай 3 декември. Председателят на журито на конкурса е проф. Боян Биолчев.

“Това е конкурс за поезия на незрящи за цялата страна. Спечелен е проект на театър “Алма Алтер”, който бих казал, че има авангардно мислене в много посоки и театър, който има великолепен незрящ актьор - изпълнител на ролята на дядо Йоцо”, казва проф. Биолчев. 

“Талантът винаги е зрящ, той е в душата на човека. Като ректор възстанових театъра и се радвам, че той се развива добре. Сегашната ми роля ще бъде като председател на журито, което ще оценява произведенията в националния конкурс”, допълва той.

В периода на пост-пандемията тази тенденция на изолиране е още по-силна. Поради завишените рискове от заразяване, тази социална група потъна още по-дълбоко в невидимите полета на съвременната изолация.  Поезията е и изкуството, което поради усамотението на творческия акт предразполага най-вече незрящите.

Конкурсът има състезателен характер, за да може да подкрепи разгръщането на творчески потенциал на незрящите и тяхното финансово положение и така да им даде самочувствие и увереност за бъдещи изяви.

Награден фонд: първа награда - 1000 лв., втора награда - 700 лв. и трета награда - 500 лв., специална награда на публиката ще бъде събрана от даренията на публиката дошла на спектакъла, който ще е с вход свободен.

Така зрителите ще бъдат провокирани към едно по-лично отношение към незрящите и тяхното творчество.
На брайл ще бъдат издадени най-добрите стихотворения и ще бъдат разпространявани в библиотеките за незрящи в страната.

Чуйте целия разговор на Ангелина Грозева в звуковия файл
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46