Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Уебинар помага на учители в преподаването на български език на многоезични деца

Снимка: zaednovchas.bg
На 30 ноември, от 18.30 ще се проведе уебинар на тема „За многоезичните ученици с разбиране“. Проектът се осъществява от програма “Заедно в час”, в партньорство със сдружение EducArt от началото на 2020 г. и включва разработване на диагностика и специализирани учебни материали за допълнително обучение по български език на ученици в начална степен.

Материалите ще съдържат също подробни методически указания за преподавателите. Това ще позволи на учителите лесно и ефективно да подкрепят своите ученици, за които българският език не е майчин.

В почти всички региони, в които “Заедно в час” работи, учат деца с майчин език, различен от българския. При всички тях учителите разпознават силна нужда от допълнителна езикова подкрепа.

Невладеенето на български език, на който е организиран учебният процес в страната, е сред най-честите причини тези деца да изостават от своите връстници. Те изпитват затруднения с усвояването на академичния материал и нови знания, чувстват се неразбрани и неуспешни. Това нерядко води до отпадане от образователната система.

В България не е разработена достатъчно добра методика за преподаване на български език като втори, което затруднява учителите в подготовката на тези ученици. Липсват и конкретни материали за езикова подкрепа, съобразени със спецификите на усвояване на българския език като втори.

Създадените материали в рамките на проекта ще могат да се използват също за деца от български семейства, които живеят в чужбина и общуват на български език ограничено предимно в семейна среда.

“Уебинарът е свързан с един по-голям проект, с който се опитваме да решаваме още от миналата година проблема, че в много от училищата, партньори на Фондация „Заедно в час“, учат деца, с език, който е различен от българския”, казва Ния Янакиева – Сътрудник развитие и Фондонабиране в „Заедно в час“. Според Министерство на образованието и науката, всяка година между 25-30% от учениците, които са в първи клас, не говорят български език като майчин език.

“Също така учителите ни споделят, че невладеенето на този език е сред най-честите причини тези деца да изостават от своите връстници, да изпитват затруднения с усвояването на академичния материал и нови знания, чувстват се неразбрани и неуспешни. Това ги определя в голяма степен като деца в риск от отпадане от образователната система и това е проблемът, който ние се опитваме да решаваме”, казва Ния Янакиева – Сътрудник развитие и Фондонабиране в „Заедно в час“.

Освен това в страната ни няма определена методика за преподаване на българския език като втори за ученици в начален етап, което пък затруднява учителите на тези деца.

Всеки, който иска да направи дарение за програмата може да го направи тук.
Чуйте повече по темата от разговора на Петя Калнакова в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Елин Пелин ще решава проблема с боклука с европейски практики

Проблеми с разделното събиране на отпадъците възникнаха в община Елин Пелин в началото на тази година, след като  изтече договорът с една от организациите по оползотворяване на рециклируеми материали и тя започна да премахва контейнерите за разделно събиране от територията на общината. По време на тази дейност, обаче, организацията оставя много..

публикувано на 21.01.21 в 17:41
Трайко Младенов

Кметът Трайко Младенов: В Костинброд от 15 г. не е имало такова наводнение

В община Костинброд през последните 10 години редовно се почистват речните корита. Проблем са и нерегламентирани сметища по самата река. Периодично се правят строги проверки, организират се кампании за опазване на природата. Това съобщи пред Радио София кметът на едноименната община Трайко Младенов: „Ние осъществяваме необходимата превенция,..

публикувано на 21.01.21 в 16:57

Собствениците на заведения получават от властта решения ден за ден

Заведенията остават затворени, реши Националния оперативен щаб на редовния си седмичен брифинг. Това изненада собствениците на ресторанти и нощни заведения, които очакваха разхлабване на рестриктивните мерки срещу разпространението на вируса. “С нетърпение чакахме какви решения ще се вземат. Отговорното отношение е да се гледа малко по-далеч във..

публикувано на 21.01.21 в 16:35
 JEREMY?

Ерсин Мустафов, JEREMY?: Готово е видеото към новия ни сингъл

Имахме доста сериозни планове след участието ни на фестивала в Грьонинген, където установихме контакти с няколко агенции от Португалия и Румъния, които искаха да ни организират голяма европейско турне. За съжаление всички тези концерти отпаднаха. Но в крайна сметка плановете на всички се промениха заради пандемията и мисля, че трябва да сме разумни, да..

публикувано на 21.01.21 в 15:42

Заради наводненията залагат мерки в бюджет 2021 на Столичната община

План за действие за изпълнение на Стратегия за сигурност на Столичната община 2021-2027 г. ще бъде изготвен от постоянната Комисия по ред и сигурност в Столичния общински съвет (СОС) по повод на засегнатите от обилните дъждове населени места. По предложение на ръководството на Комисията са изслушани районните кметове на засегнатите от обилните..

публикувано на 21.01.21 в 15:12
Христо Мутафчиев и режисьорът Стоян Радев

Героят на Христо Мутафчиев в „Плач на ангел“ предлага избор за (не)свобода

С моноспектакъл по текст на Стефан Цанев, и под режисурата на Стоян Радев Народният театър „Иван Вазов“ открива 2021 година. В ролята на Райчо в „Плач на ангел“ - драматична, разтърсваща изповед за свободата и несвободата на човека, ще видим Христо Мутафчиев. Премиерата на дълго планирания проект на Народния театър е на 22 януари..

публикувано на 21.01.21 в 14:13

Зимна феерия: Цъфтящите азалии в Ботаническата градина на БАН

От днес до 31 януари в Ботаническата градина БАН ще се състои традиционната за сезона на масовия цъфтеж на азалиите изложба за семейство Пиренови /Боровинкови/, в което са и азалиите. Това съобщиха от научната институция. В Ботаническата градина на БАН сега цъфтят над 30 сорта азалии, част от които някога са били използвани за украса на..

публикувано на 21.01.21 в 13:55