Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Уебинар помага на учители в преподаването на български език на многоезични деца

Снимка: zaednovchas.bg
На 30 ноември, от 18.30 ще се проведе уебинар на тема „За многоезичните ученици с разбиране“. Проектът се осъществява от програма “Заедно в час”, в партньорство със сдружение EducArt от началото на 2020 г. и включва разработване на диагностика и специализирани учебни материали за допълнително обучение по български език на ученици в начална степен.

Материалите ще съдържат също подробни методически указания за преподавателите. Това ще позволи на учителите лесно и ефективно да подкрепят своите ученици, за които българският език не е майчин.

В почти всички региони, в които “Заедно в час” работи, учат деца с майчин език, различен от българския. При всички тях учителите разпознават силна нужда от допълнителна езикова подкрепа.

Невладеенето на български език, на който е организиран учебният процес в страната, е сред най-честите причини тези деца да изостават от своите връстници. Те изпитват затруднения с усвояването на академичния материал и нови знания, чувстват се неразбрани и неуспешни. Това нерядко води до отпадане от образователната система.

В България не е разработена достатъчно добра методика за преподаване на български език като втори, което затруднява учителите в подготовката на тези ученици. Липсват и конкретни материали за езикова подкрепа, съобразени със спецификите на усвояване на българския език като втори.

Създадените материали в рамките на проекта ще могат да се използват също за деца от български семейства, които живеят в чужбина и общуват на български език ограничено предимно в семейна среда.

“Уебинарът е свързан с един по-голям проект, с който се опитваме да решаваме още от миналата година проблема, че в много от училищата, партньори на Фондация „Заедно в час“, учат деца, с език, който е различен от българския”, казва Ния Янакиева – Сътрудник развитие и Фондонабиране в „Заедно в час“. Според Министерство на образованието и науката, всяка година между 25-30% от учениците, които са в първи клас, не говорят български език като майчин език.

“Също така учителите ни споделят, че невладеенето на този език е сред най-честите причини тези деца да изостават от своите връстници, да изпитват затруднения с усвояването на академичния материал и нови знания, чувстват се неразбрани и неуспешни. Това ги определя в голяма степен като деца в риск от отпадане от образователната система и това е проблемът, който ние се опитваме да решаваме”, казва Ния Янакиева – Сътрудник развитие и Фондонабиране в „Заедно в час“.

Освен това в страната ни няма определена методика за преподаване на българския език като втори за ученици в начален етап, което пък затруднява учителите на тези деца.

Всеки, който иска да направи дарение за програмата може да го направи тук.
Чуйте повече по темата от разговора на Петя Калнакова в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Някои не само са израснали с музиката и плочите, но искат и децата им да прихванат от тази тръпка

Базар на грамофонни плочи отново събра меломани в София

Традиционният неделен базар на грамофонните плочи отново събира меломаните на София. Базарът се провежда всяка първа неделя от месеца и вече от 8 години предизвиква интерес у любителите на винила, припомня БГНЕС. Търсенията на посетителите са разнообразни – от „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“ до всякакви други модерни групи. На щандовете..

обновено на 01.08.21 в 14:51

Многоцветно местоправене

Сред прохладата на едно от най-красивите цветни места в центъра на столицата, Лили Големинова представя Университетската Ботаническа градина София и други теми, свързани повече или по-малко с нея. Началото е с Мая Цанева и темата е  5 години Сдружение "Безопасни детски площадки", на които Радио София е медиен партньор: "Преди 5 години се..

публикувано на 01.08.21 в 10:02

Бял Шум, който не е такъв

Работещите с обработка на звук знаят за различните видове шум - бял, розов, сив. Вместо тях, Миленита представя "Нешънъл Джиографик" звуци от бит-пазара на Луковит (включително и винили на Аспарух Лешников), малко преди да заговори за новото си парче " Бял шум ": "Това ми е много специална песен, даже на фона на всичко на пазара в Луковит тук, тя ми..

публикувано на 01.08.21 в 09:30
Керана в

Най-голямата ми почивка е да правя това, което обичам

Керана като парашутистка  с Гошо Розовото, кои са героите на фестивала "Екзит Сънленд", навигирането по вятъра и други щуротии с Керана (без космонавтите) в Приморско. " Комедиантката " не е просто песен: "Най-хубавото е да празнуваш рождения си ден на сцена. Тази година се чувствах удовлетворена, че давам и получавам, че съм пълноправен член на..

публикувано на 31.07.21 в 12:05
Уебинар по Юнг

Прекрасно различни

Антонин Винклер – лектор и управител на Едуко, организатор на уебинара за мъжките и женските архетипове по Юнг, представя събитието , в което може да се включите до началото му, 1 август в 14:00: "Философите и психолозите понякога са смятани за малко отнесени, но съм конкретен, практичен и прагматичен, включително и заради техническото ми..

публикувано на 31.07.21 в 11:00
Мартин Марков трио

Джазови дни и нощи в София

Нов мини-цикъл "Sofia Jazz Days" продължава тенденцията на засилен интерес към джаза в София. На 1 и 15 август две млади български джаз-пиано триа ще срещнат своята публика в откритото пространство на Кино Кабана. За проявата говори Маргарита Борисова, организатор от "Джаzz+ концерти": Интересното в случая е, че в един и същи ден, 1 август, два..

обновено на 31.07.21 в 10:57
Царевец в звук и светлина

Царевец като преживяване

Борислав Йорданов - управител на туристическата агенция "Царевград Търнов" разказва пред микрофона на Яна Спиридонова за спектакъла, събиращ погледа на жителите и гостите на старата столица, върху хълма Царевец: "Най-засегнат от пандемията при нас е туристическият сектор. Ние зависим от големи групи на големи туроператори. Отделно залагаме и на..

публикувано на 31.07.21 в 09:35