Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качествената храна - начин на употреба и ключ към по-добър живот

Експертът в бранша Сузана Иванова-Су, пред Радио София

Сузана Иванова-Су

С чаровната събеседничка Сузана Иванова-Су, говорим за здравословно хранане, качествена българска храна и не само.

“Открих, че искам да работя за български брандове, с това да стимулирам българското производство, хората да научат, че както може да има хубава българска бира, така и хубаво българско вино, българско сирене, плодове и зеленчуци, че трябва да насърчаваме производството, а то се случва като се учим да избираме и пазаруваме българското.

Тя е графичен дизайнер по професия, но душевен катарзис рязко сменя посоката на професионалния й път.

Да се доверим на добрата българска храна.

“Тъжно е, че хората оставят 100-200 лева на месец в аптеката, отколкото толкова за качествена храна, но основната разлика между качествената и некачествената храна, вече не се измерва с разликата в храната, а с разликата в съдържанието“, посочи Су и онагледи с пример.

По думите й, много храни представляват страхотен микс от излишна химия, но по-лошото е, че неща като натриев глутамат, освен че са супер вредни, са и пристрастяващи.

В разговора ще научим: Защо киселото мляко, не е “кисело мляко“.

Хубавото сирене, кашкавал и мляко трябва да имат леко дъх, отбеляза още Сузана Иванова-Су.

Обикновено вредните неща са по-вкусни от полезните, но е добре хората да помислят върху това с какво хранят децата си, за да нямат наднормено тегло, което води след себе си куп болести, допълни тя.

"За щастие, българският потребител се промени, хората започнаха да пътуват и да четат повече, масово има голям напредък, но за жалост все още в представите ни битува митът, че да се храниш здравословно е доста по-скъпо, отколкото да купуваш храна от хипермаркетите, но нека не забравяме, че хипермаркетите са направени така, че да оставим много пари в тях".

Имаш много неща, които “крещят“, че са на промоция, просто ги дърпаш и оставяш в кошницата, но ако влезеш в един магазин, в който всичко е на по-висока цена, ти няма да купиш нищо излишно, направи съпоставка Су.

Още важни аспекти за хубавата храна и начините на усвояването й, открийте в разговора на Крис Илиев и Деси Попова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хората отсега трябва да се подготвят за по-висока такса смет

Таксата битови отпадъци (такса смет) ще бъде повишена в много общини от следващата година. Това е неизбежно и ще предизвика напрежение сред местните общности. Изискванията са най-накрая да се приложи принципът „замърсителят плаща“ и в момента се обсъждат различните формати и стратегии – дали ще е според количеството генериран отпадък, по..

публикувано на 02.08.24 в 15:15

Богата програма с много музикални изненади на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

Елиана Захариева е човекът, който подрежда програмата на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Тя бе гост в мобилното студио на Радио София, за да разкаже повече. Фестивалът ще бъде открит от Биг бенда на Българското национално радио под диригентството на Антони Дончев, публиката ще се наслади на индонезийска група и португалска певица...

обновено на 02.08.24 в 14:04

Ангел Джоргов: Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" популяризира Боровец като лятна дестинация

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" се провежда за трета поредна година в курортния комплекс Боровец, с финансовата подкрепа на община Самоков. Това е най-скъпото събитие в културния календар на общината, но сме много щастливи от това, сподели пред Радио София кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. "Всяка година фестивалът..

публикувано на 02.08.24 в 12:52

Биг бендът на БНР открива Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" със специално написана пиеса

Биг бендът на БНР тази вечер ще открие Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Това ще се случи със специално написана пиеса, сподели пред Радио София диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев. "Тя се води химн на джаз фестивала. Написана е от композитора и пианист Ангел Котев, аранжирана е от Васил Спасов за Биг бенда. Това ще бъде..

публикувано на 02.08.24 в 11:31

От 2 до 7 август Боровец е домакин на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трета поредна година Боровец е домакин на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" . От 2 до 7 август, най-старият планински курорт на Балканския полуостров – Чамкория събира на едно място любими български и чуждестранни джаз изпълнители. Тази вечер фестивала ще бъде открит от Биг бенда на БНР, със солисти Васил Петров и Валерия..

публикувано на 02.08.24 в 10:02

Жълт код за опасно горещо време в почти цялата страна

Днес ще бъде слънчево. След обяд над западните райони ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места, към вечерта, е възможно да превали, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от изток-югоизток. Температурите ще се повишат още малко и максималните ще бъдат между 34° и 39°, в София - около 35°. В..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Диана Костова от Дирекция

Подкастите на БНР ще продължат да радват, вълнуват и предизвикват

Главният редактор на дирекция "Дигитални програми“ на Българското национално радио Диана Костова разказа за подкастите на БНР , които може да гледаме, слушаме и преживяваме в дигитална среда. За наличните и набрали значителен интерес от аудиторията, сред които „Патрулът“, „"Туристът“, "Тестът на Флора“, “Гласовете на Радиото“ както и за тези,..

публикувано на 01.08.24 в 18:30