Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Литературните понеделници в “Перото” минават онлайн

Знаковите срещи с любими автори и техните книги - така звучат литературните понеделници в “Перото”. Инициативата продължава, но под друга форма. Клуб „Перото“ заедно с ArtLive отново ще ни направят част от любими представяния през годините.

“За съжаление и Литературен клуб “Перото” ще бъде затворен, но пък събитията, които са се случвали през последните пет години в “Перото” голяма част от тях, благодарение на партньорството ни с ArtLive.bg са записани, така че всеки един може в понеделник на страницата на Литературен клуб “Перото” да гледа някои от тези най-интересни събития”, казва Светлозар Желев

Първото такова събитие ще бъде срещата с Иван Теофилов - един от най-големите български поети и литературен критик, подкрепил много от най-големите таланти на България.

За петте години от своето създаване Литературен клуб „Перото“ в НДК беше сцена на близо 800 литературни събития и срещи с български и световни писатели и поети. Над 100 от тях бяха записани. 

Добре познатите вече Литературни понеделници ще се завърнат в първия възможен момент, в който ситуацията го позволява, а до тогава срещите се ще случват онлайн на фейсбук страницата на Литературен клуб „Перото“ във формат 2.0.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Момчето, което последва баща си в Аушвиц” от Джеръми Дронфийлд

„Момчето, което последва баща си в Аушвиц” е разтърсващ и емоционален разказ за това какво е да преминеш през ада и да прегърнеш живота въпреки това. История, която следва да бъде помнена и предавана във времето. За да не се повтори никога. Книгата е базирана на истинската история на Фриц и Густав Клайнман. В нацистките лагери на смъртта..

публикувано на 28.01.21 в 12:48

68 са успешните екологични каузи на Greenpeace за 2020 година

са победите и големите екологични каузи на Greenpeace за 2020 г. по целия свят. “Нашата организация работи от много години по най-различни теми и тази година беше наистина предизвикателна, защото трябваше да преустроим начина, по който работим. Ние сме свикнали да се срещаме с много хора, да организираме общности по отделни теми и отделни проблеми,..

публикувано на 28.01.21 в 12:44

Манастири и екопътеки край София - достъпни и очарователни и през зимата

Избирайки място, което да посетим през уикенда, трябва да се съобразяваме с достъпността, както и краткостта на зимния ден. Затова и блогърът на „Друми в думи“   Елена Иванова предлага няколко манастира край София, които са не само повод да отидем сред природата, но и имат дух от историята. Един от тях е Буховският манастир „Св. Мария..

публикувано на 28.01.21 в 11:53

Кучетата се синхронизират и с децата в семейството

Специалисти от университета на Орегон установиха, че кучетата синхронизират поведението си с децата в семейството, но не колкото с възрастните, съобщи сайтът Физ.орг. Откритието е важно, защото е поредното доказателство, че кучетата са полезни за децата и им помагат в много отношения - за социално развитие, намаляват тревожността им, карат ги да..

публикувано на 28.01.21 в 11:40

Махат гаражни клетки и в „Слатина“, регистрираните са 800

В столичния район „Слатина“ днес се премахват няколко гаражни клетки. През 2012 г. са регистрирани около 800 такива гаража. Но има и още. Целта на регистрацията е била да се знае къде са те и да се установят собствениците, обясни пред Радио София районният кмет Георги Илиев . Процедурата предвижда предупреждение за доброволно..

публикувано на 28.01.21 в 10:46

Онлайн четене припомня "Експресионистично календарче" на Гео Милев

Сто години след появата на "Експресионистично календарче" любители на поезията се завърнат към завещаното от Гео Милев. Едно от събитията е четене на творби на поета Гео Милев. “Четенето възникна във вразка с това, че има кръгла годишнина 100 години от издаването на "Експресионистично календарче за 1921 г." Още от 2020 г. ми се въртеше в главата, че..

публикувано на 28.01.21 в 09:54

Природозащитници алармират за погазването на екомрежата НАТУРА 2000

По-късно през деня ще се проведе пресоконференция на тема „Ще остане ли НАТУРА 2000 в Б ългария?“, на която ще бъдат докладвани резултатите от анализ на НПО за ефикасността на природозащитната политика в страната от създаването на мрежата през 2007 г. до сега.   На пресконференцията ще бъде засегната и темата за това как правителството обезсилва и..

публикувано на 28.01.21 в 09:36