Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сдружение “Бъди човек” отново в помощ на самотни възрастни в Самоков

Снимка: Бъди добър
“Тази година кампанията ще се проведе под мотото “Бъди човек - сега има повече нужда от всякога”. Макар и по-различно, ще проведем кампанията. От началото на пандемията не сме спирали да се отзоваваме на сигнали”, казва Радослав Христов от Сдружение “Бъди човек” - Самоков.

В кампаниите обикновено се включват над 20 души. За да се избегне струпването на много доброволци на едно място, ще бъде ограничен потокът на хора, като ще има по-малко доброволци в помещенията, където ще събират продуктите, а и по-малко доброволци ще разкарват продуктите до нуждаещите се.

“При контакта с възрастните хора, ще бъдем с предпазни маски и ръкавици. Това, което се е случвало назад във времето - хората са ни канили вкъщи, сега няма да влизаме в техните къщи. Ще оставяме чантите пред домовете им”, обясни още Радослав Христов.

Както при всички подобни инициативи досега, ще се наблегне на събирането на трайни продукти, но този път ще бъдат включени и плодове, както и сладки изделия. “Този път искаме пакетите да бъдат по-пълни и е хубаво хората, които са самотни, да получат по-големи пакети”, обяснява Радослав Христов.


Още от средата на март, когато започна кампанията в Самоков, от сдружението получават сигнали за възрастни хора, които имат нужда от помощ. В кампанията си през март доброволците са раздали над 70 пакета, раздавали са пакети с храна и при Великденската си кампания, а в момента доброволците работят по Коледната кампания. 

Чуйте повече в репортажа на Александра Илиева в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Св. Антипа - покровител на зъболекари и пациенти

Свети Антипа е покровител на стоматолозите, но и на пациентите, защото той покровителства самите тях, защото зъбната болка може да бъде една от най-силните. След Първи век преди Христа той е бил най-големия защитник на зъбната болка.  Доктор Антоанета Зафирова прилага метода на образна диагностика в България и лечение на парадантоза при пациентите..

обновено на 11.04.21 в 15:14

Първенци сме по отглеждането на горски екосистеми от вековни гори

От 5- ти до 11- ти април 2021- ва година отбелязахме Седмицата на гората. Това е една инициатива, която има мисията да ни напомни колко е важна гората за нас, и в която отдаваме признателност към всички, обвързали професията си с грижата към гората и природата - леcовъди, гоpcки cлyжители и pаботници.  Седмицата на гората е кауза с история, в..

публикувано на 11.04.21 в 15:11
#Последвай ме

#Последвай ме

"#Последвай ме" е едно ново колаборативно творческо преживяване, което има за цел да изработи иновативен социален инструмент за превенция срещу дигитални зависимости чрез съчетаване на театрални, интерактивни и психосоциални практики. Чрез тези похвати сюжетът преплита историите на 12 актьора, които оставят послание от сцената на "Славянска..

обновено на 11.04.21 в 14:23
Йордан Янев-Зайн

Виртуално пътешествие в Макао

Виртуално пътуване  в Макао и Хонг Конг с Йордан Янев-Зайн - един български фокусник, работил там Ситуацията около Ковид ограничи възможността ни да пътуваме физически, но пък за сметка на това преоткрихме виртуалните пътешествия. В едно такова виртуално пътуване, и то до азиатския Лас Вегас- Макао и мегаполисът Хонг Конг, ще се потопим в..

обновено на 11.04.21 в 14:21

Флора: политиците да осъзнаят, че това поколение трябва да бъде прикоткано

Флора е познато име на слушателите на Радио София. Ето и размислите ѝ по повод миналата предизборна кампания и мястото на дигиталната среда в нея. За нея победилите нови партии имат най-осезаемо присъствие онлайн. "Това, което работи за инфлуенсъра не е задължително да работи за политиците" - убедена е Флора и продължава: "Трябва да има повече опит за..

обновено на 11.04.21 в 13:38

Благотворителен базар Да помогнем на Алекс

Едно малко момиченце не може да проходи без специална операция, която може да се направи извън България. Едни добри хора създават фейсбук-платформа , където всеки може да се включи като на благотворителен базар. Още подробности от Денислав Георгиев, един от участниците:

публикувано на 11.04.21 в 11:55
Чудомир с Мара Чорбаджийска 1929

София. Адресите на любовта – любовните истории на Чудомир.

Две жени на име Мара белeжат живота на писателя и художник Димитър Чорбаджийски, известен на цяла България с псевдонима си Чудомир. Малцина знаят, че авторът на едни от най-смешните разкази за бита и душевността на нашенци от първата половина на ХХ век е подложен на гонения, близки до тези на първите християни, от съпругата си Мара.  Строга и серт..

публикувано на 11.04.21 в 11:15