Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

2020-а в света на роботиката - какво впечатлява

Нови и интересни открития донесе 2020 година в сферата на роботиката. Какви бяха най-впечатляващите новости коментира пред Радио София Кристиян Михайлов, съосновател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.

Първият компютърно генериран организъм Ксенобот бе създаден в Канада, като за основа бе използван жабешки ембрион. Той може да намери различни приложения - от насочването на лекарства в човешкия организъм до почистване на океаните от микропластмаса.

Друга интересна новост е робот за химически синтез на американска компания, който се основава на облачно базиран софтуер, за да предскаже резултата от химически реакции, предложени от потребителите.

Медицинските роботи и роботите за дезинфекция изиграха важна роля в борбата срещу Covid-19, като Международната асоциация по роботика посочва, че продажбите на професионални сервизни роботи са се увеличили с 32%.

Ксенобот


В областта на изкуствения интелект впечатление направи американска компания, привлякла значителни капитали за изграждане на първата когнитивна AI платформа за индустриални роботи. Очакваният резултат е производство на по-стабилни роботи с повече нива на сигурност в реалния свят с по-висок спектър от индустрии, отбеляза Кристиян Михайлов. 

В България също има добри новини в областта на роботиката. Първият колаборативен робот бе пуснат в масово производство у нас, като изработването му се извършва при заявки от потребителите. Автоматизирана система за земеделие пък спечели наградата за Стартиращо иновативно предприятие.

Продължава тенденцията технологичните постижения в различни краища света да бъдат споделяни лесно и да стават достъпни за всички. Все по-бързо се намират нови решения, а най-добрият пример за това е създаването на mRNA ваксините, които се превръщат в спасителен пояс за нашето общество. 

Чуйте интервюто на Лили Големинова с Криситян Михайлов.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Трябва да излезем от летаргията, че нашият глас не променя нищо

Предизборната кампания, Европейското първенство по футбол и еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду в София. Това са част от събитията, белязали изминалата седмица. Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации коментира в ефира на радио София част от тях. „Идването на еврокомисар Кириакиду в София е силен знак. Нейното..

публикувано на 18.06.21 в 17:39
Олга Василевска, Йоанна Митова и Ива Дойчинова

Фениксът Йоанна Митова след бърнаут

В петъчните срещи с общ знаменател „Хубава работа“ днес е ред Олга Василевска да ни запознае с Йоанна Митова . Нейната история може да се резюмира със „създателка на място за постигане на цялост духом и тялом “. Но това далеч не е всичко. Както казват мъдреците – важен е пътят, преживяното до стигането на крайната точка (или запетая)...

публикувано на 18.06.21 в 16:35

Етиката в маркетинг комуникациите

Етиката и моралът винаги са съпътствали рекламата. Това каза в ефира на радио София доц. д-р Стефан Серезлиев - преподавател по Интегрирани маркетингови комуникации и брандинг. „Това винаги е било предмет на дискусии, спорове, вътре в самите рекламни агенции, хората, които притежават отделните брандове и големите групи..

публикувано на 18.06.21 в 16:30

Отбелязваме деня на аутистичната гордост

Денят на аутистичната гордост се отбелязва в света от 2005 г. на днешния ден. Целта е да се повиши осведомеността за разстройството на аутистичния спектър, така че да се промени мисленето и нагласата към хората с аутизъм не  като нуждаещи се от лечение, а като уникални личности и индивиди . Всяка година, организации от цял свят празнуват чрез..

публикувано на 18.06.21 в 15:48

Песента "Юначе" създадена с фино, модерно звучене, в подкрепа на българския дух и традиции

„Вярвам, че традицията живее във всеки един от нас и ние не сме я забравили…“ Това каза Савина Пламенова, поредния млад човек с който ви срещаме, завладян от магията на автентичния български фолклор. Тя представи новия си проект, реализиран съвместно с Алекс Нушев и Деян Соло, народната песен „Юначе“ , поднесена с фино, модерно звучене...

публикувано на 18.06.21 в 15:37

Национална детска болница - мисия (не)възможна

Проектът за изграждане на Национална детска болница стои повече от 50 години . Всеки вижда някаква своя мечта в нея, затова е нормално да има разлики в исканията, сподели в ефира на радио София доц. д-р Христо Шивачев - координатор на Специализирания комплекс по детски болести и Началник на Клиника по детска хирургия в „Пирогов“ . „Тези..

публикувано на 18.06.21 в 15:34

Политическата медиация да се приложи пилотно в следващия парламент

Завършва седмицата, в която специалисти разясняваха какво е медиация и при какви случаи може да помогне на спорещи страни (без да се стига до съд), даваха и практични съвети. Сред видовете обаче има и политическа медиация , за която още по-малко хора знаят, да не говорим колко от тях прибягват. За нея пред Радио София обясни един..

публикувано на 18.06.21 в 15:09