Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетина души, пострадали от бомбички, са преминали през "Пирогов" в новогодишната нощ

Снимка: БГНЕС
За последното денонощие 400 души са преминали през болница "Пирогов", като 78 от тях са останали на лечение. През нощта са преминали 90 души, а хоспитализираните са 23, т.е. може да се каже, че това е една относително спокойна нощ. Това съобщи на брифинг зам.-изпълнителният директор на болницата проф. Николай Габровски, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че основното натоварване е било след полунощ, когато е имало един относително рязък наплив. Основните пострадали са били от бомбички - десетина души, от които, за щастие, няма нито един с много тежки увреждания. Повечето от тях са били обработени хирургически и са освободени по домовете си, каза проф. Габровски. В Токсикологията са били прегледани десетина души за денонощието, като не малка част са били по-млади.

През годината в "Пирогов" са потърсили помощ 198 639 души. От тях останали на лечение са 35 372, отчете още зам.-изпълнителният директор на болницата. Около 13 000 са преминалите пациенти със симптоми на Covid-19, от тях на лечение са останали около 3 000, като най-често те са били зависими от кислород, а една малка част са се нуждаели от изкуствена белодробна вентилация.

Проф. Николай Габровски коментира, че от началото на кризата средният брой лекувани пациенти на месец е бил около 100, а от октомври са се вдигнали на около 1100 души на месец. По думите му, това е вълната, която се е очаквала и която е претоварила в известна степен системата.
 
Covid беше темата на годината, но думите на годината са смелост и солидарност, посочи той. Започваме 2021 г. с една дума - за мен тя е надежда, много се надявам в края на 2021 г. думата да бъде успех, каза още проф.Габровски. Той честити Новата година и пожела на всички да са здрави, да се пазят и да спазват мерките.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23