Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деси Николова – народната певица, която завладява с доброто си сърце

Снимка: Деси Николова

Деси Николова е отдаден изпълнител на българския фолклор, традицията и красотата на музиката и силата ѝ да помага, и сплотява хората. Гласът на Деси и обаянието на народната песен вълнуват българските сърца, чрез традиционното звучене на фолклора.

Освен с гласа си, Деси завладява и с доброто си сърце, като всяка година се включва в различни благотворителни каузи, а с това доказва, че музиката има силата освен да вълнува, и да помага. Най-новата песен на Деси е "Ой, девойче, бело, румено", в съвместно изпълнение с музикална фолклорна група "Годлевски Великден" от с. Годлево, Разложко.

С песента "Овчар свири", Деси се включва в класацията "Фолклорна песен на годината".

"Участието ми в тази класация е чест за мен. Това е песен от миналата година, подбрана от музикални редактори за класацията. Участвах миналата година в класация за "Песен на седмицата", затова съм избрана, защото песента ми е държала дълго позиции и сега е в годишната класация”, казва изпълнителката.

В момента има 52 песни в тази класация. Певицата благодари на всички, които подкрепят творчеството ѝ и се надява да спечели с тази песен, но има предвид, че се бори с изпълнители с много авторитет, което за нея е удоволствие.

“В трудни времена българина се връща към фолклора. В последните години има едно възраждане на традициите и при младите хора. Хората се връщат към корените си, дори не само в музиката. Аз в момента чета книги на фолклорна тематика и много хора търсят такъв тип литература, самодейните групи много се занимават с фолклор.

Фолклора винаги е бил до българина, затова беше абсолютно естествено да се завърнем към него, дори и по време на пандемията. Всяка година приемам като собствена кауза да участвам в благотворителни инициативи, 2020-та беше сложна година, но аз реших, че трябва да направя нещо и пуснах свои рекламни календари с благотворителна цел", казва тя.

Деси Николова е от китнoтo самоковско ceло Paдyил, намиращо се в подножието на Рила планина. Родена е през 1993 г. в гр. София. Детството си прекарва безгрижно в голямо и сплотено семейство, за което всеки празник е дух, традиция, любов и много веселие. Част е от състава на Камерен народен хор "Омана" с диригент Мариана Пепелянкова, с който са носители на призови награди от различни фестивали и конкурси.

Магията на музиката и българския фолклор е мисия за певицата Деси Николова, а какво сподели тя пред Ангелина Грозева, чуйте в интервюто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вяра Николова - млад журналист, изследовател на култура

Медиите за култура през погледа на младия изследовател Вяра Николова

Културната журналистика в България и мястото на безплатните издания  е тема на дипломна работа и изследване, което Вяра Николова прави между 1 октомври 2023 и март 2024 година  С анализ на няколко издания в този период, тя се дипломира във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет. Споделя, че..

публикувано на 09.08.24 в 15:02

Електрическите тротинетки са най-безопасни

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 09.08.24 в 14:58

Египетският лешояд се завръща у нас от ръба на изчезването

Емблематичният египетски лешояд се завръща от ръба на изчезването, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Оттам са установили рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди. Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световно застрашеният вид у нас се възстановява до..

публикувано на 09.08.24 в 13:06
Виктор Лилов

Виктор Лилов: Добре е това, което правим да ни доставя удоволствие, за да имаме волята да го правим

В предаването "Радиокафе" разговаряме с  единствения европеец в "топ 10" на Международната олимпиада по биология, в която е и победител. Виктор Лилов печели два златни медала в олимпиади на две различни науки – биология и химия, където хората се състезават на базата на своите интелектуални познания.  Той е на 17 години, завършил Софийската..

публикувано на 09.08.24 в 13:02

Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето"

За поредна година община Копривщица и Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев - 1869 г." организират Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето". На 9 и 10 август, в града ще се проведе, както местните жители го наричат, т.нар. малък събор, сподели пред Радио София Стоян Павлов - председател на Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев -..

публикувано на 09.08.24 в 11:27

От Париж до Баку с велосипед в подкрепа на климата

Тази вечер, в 18.00 ч., участниците в колоездачната обиколка COP29, в подкрепа на климата, пристигат в София. Те ще се съберат пред катедралата "Св. Александър Невски", за да приветстват любителите на колоезденето и екологичните каузи. COP29 Bike Ride е инициатива, която цели да повиши осведомеността и да подкрепи действията за справяне с..

публикувано на 09.08.24 в 10:16

Слънце в петък и температура в София около 32°

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над северозападната половина от страната, съобщиха от НИМХ. На места, главно в планините и планинските райони в Западна и Централна България, ще превали и прегърми. Вятърът в западната половина от страната ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще бъде..

публикувано на 09.08.24 в 07:35