Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Раздялата - необходимата крачка към ново начало

Снимка: Pixabay
Раздялата се приема от много хора като нещо изключително драматично. Истината обаче е, че тя е нещо съвсем естествено. Раздялата е абсолютно необходима, защото без нея няма как да се осъществи новата среща.  Две дами организират безплатен семинар, който учи хората как да се справят с раздялата. Организатор на семинара е Антоанета Атанасова от “Разделени заедно”.

“Понякога след раздялата настъпва война във взаимоотношенията. Направихме платформата “Разделени заедно”, за да помогнем на хората да се справят по-лесно с раздялата, но ще си говорим и за любовта и новото начало, които идват след нея, разбира се”, казва Антоанета Атанасова.  Много хора не успяват да преодолеят наранените си чувства и съответно нараняват бившия си партньор и децата си.

Създаването на платформата е в резултат от натрупания личен опит на Антоанета Атанасова. Темите, които са засегнати в платформата са вдъхновени от хора преживели раздяла и развод. “До ден днешен смятам, че нося тежките последствия, затова смятам, че една раздяла трябва да бъде по-разумна, за да се справим по-добре и да продължим напред уверени и да не допускамеме грешките, които сме направили”, казва тя.

Най-сериозните грешки по време на една раздяла касаят децата, които много често са използвани като буфер и средство за нараняване на другия. Друг основен проблем е общуването на разделените родители през децата, защото оказва най-силно влияние върху психиката им. 

Когато раздялата е заради друг човек, това предполага по-ниска стартова позиция за отхвърления партньор, но желанието за промяна е това, което може да помогне за започването на ново начало.

“Човек трябва да се изправи срещу личната си плахост и страхове, срещу нещата, които е отлагал да направи за себе си, за да може да премине към нов и по-пълноценен режим на съществуване”, допълва психологът Даниела Йорданова. Много хора изпадат в самосъжаление, но това е етап от прехода от раздялата и след него човек се вдига нагоре.

Още за семинара и за раздялата и страховете, които поражда - чуйте в разговора на Ива Дойчинова и Лъчезар Христов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече може да си запазим час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация, съобщава БГНЕС. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март...

публикувано на 04.03.21 в 18:50

Предстои деветото издание на наградата “Бисерче вълшебно”

Основната мисия и кауза, с която са се заели организаторите на наградата “Бисерче вълшебно” от Фондация “Детски книги” - да се насърчи четенето и функционалната грамотност при децата и подрастващите. Предстои деветото поредно издание на наградата, в която деца от 5-16 години отново ще изберат книгите, написани за тях и публикувани през 2020 г...

публикувано на 04.03.21 в 18:39

„Убийство без убийство“ - най-новото заглавие в афиша на Театър 199

„Убийство без убийство“ е най-новото българско заглавие в афиша на Театър 199 . Можем да гледаме спектакъла на 6 март от 19.30 часа. Пиесата разкрива Андрей Филипов - авторът на пиесата, в напълно нова светлина и дава поле на режисьора Емил Бонев да разгърне в максимална степен пластовете на смеха. Пиесата е написана в добрите..

публикувано на 04.03.21 в 18:17

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03