Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Смъкнатите прозорци на автомобила могат да ни предпазят от Covid-19

Снимка: Pixabay

Как да се предпазим от коронавирус в колаВ ситуацията на пандемия шофирането с един или повече души в кола може да бъде рисково, въпреки че изглежда по-безопасна алтернатива от обществения транспорт. Дори ако всички пътници носят маски, и най-малките частици могат да бъдат разпръснати във въздуха.

„Когато сте на открито, частиците веднага се разреждат. Но ако сте на закрито като кола, тези частици могат да останат в кабината и да се натрупат във въздуха", каза Варгезе Матай, физик от Бостънския университет в Масачузетс, пред Business Insider. 

Матай, заедно с колегите си от университета Браун, изследвали как малки частици се движат в купето на автомобил при различни варианти на вентилация. Тяхната симулация, публикувана в списание "Science Advances", показва, че отварянето на прозорци е най-ефективният метод за изчистване на потенциално натрупаните частици в автомобилите. Когато всички прозорци са затворени между 8 - 10% от частиците, издишани от един човек, могат да стигнат до спътника. Този брой спада до едва 0,2 - 2%, когато и четирите прозореца са отворени.

Разбира се, в един студен зимен ден отварянето на всички прозорци не е най-практичният вариант, затова авторите са експериментирали с различни варианти.

Учените са симулирали возене в Toyota Prius със скорост 80 км/ч и освен водача, на задната дясна седалка с пътник. Най-добрата вентилация, ако всички прозорци не могат да бъдат отворени, се осигурява от комбинацията от отворен прозорец от страна на водача (отпред вляво) и пътника (отзад вдясно). В движеща се кола чистият въздух обикновено се движи през задното стъкло и излиза отпред, обясни Матай.

Отварянето на прозорци от противоположните страни на хората в колата, освен че позволява на частиците да избягат, създава въздушна струя, която разделя водача и пътника.

Матай отбелязва, че леко смъкнатите прозорци не са от особена полза, като ефект може да има само, ако прозорците са отворени поне наполовина.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръчно рисуваните дрехи на твореца Нели Николова

Ръчно рисуваните дрехи са идея на твореца Нели Николова. С нейната страница „Усмивка в целофан“ , тя пресъздава красиви ръчно направени предмети, сред които и дрехи, които са много подходящ подарък за близките ни хора.  „Ръчно рисуваните дрехи са за хора, които искат да изразят своя собствен стил. Рисувам най-вече цветя, но мога да нарисувам..

публикувано на 03.03.21 в 16:22

Антония Гласкова: Хората търсят емоцията във фотографията

Фотографията за едни е хоби, за други - професия, но за всички, които се докосват до нея, е начин на себеизразяване. “Фотографията ми помага да се откъсна от ежедневието, от нашия свят. Завършила съм изобразително изкуство и съм рисувала страшно много”, разказва Антония Гласкова -   фотограф и графичен дизайнер. Като начин на изразяване..

публикувано на 03.03.21 в 16:01

Асен Павлов: Днес имаме свободата да избираме как да празнуваме, какво и как да харесваме

Духът на Българи е жив. Доказва го и пандемията – колко сме жилави, как се справяме в трудната здравна и икономическа ситуация. Днешният празник не е само в знамената, патриотичните песни и стихове. Духът и завета на старите българи, с които се гордеем, се носят в сърцата ни . Това отбеляза в студиото на Радио София Асен Павлов - главeн..

публикувано на 03.03.21 в 15:53

Българска фондация създаде начално училище в Уганда

Фондация “Усмивка за Африка” продължава мисията си да помага на деца в Уганда да получат начално образование. На 1 март се състоя откриването на начално училище “Дуло” в град Зирубве, Уганда. Проектът е ръководен от Даниел Делибашев, основател на Фондация „Усмивка за Африка“, която се занимава с доброволческа дейност за деца и възрастни в Уганда..

публикувано на 03.03.21 в 15:40

Исторически парк отвори врати за новия си сезон с исторически представления за 3-ти март

Историческият парк , край Варна, отвори врати за новия си сезон с исторически представления за 3-ти март. “Събитията са един голям трамплин за българските творци, защото в условията на Covid-19 едни от най-пострадалите са именно творците. Започваме от 22, 23, 24 април 2021 г. със събитие, което е за автомобили, които са преобразени така, че да..

публикувано на 03.03.21 в 13:54
Росен Барчовски

Росен Барчовски: По-добре работим в некомфортна среда

"Спортна среща" - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. В това издание: Допинг-скандалът в българското плуване; Мачът между ЦСКА и Лудогорец, завършил с победа на Лудогорец, катастрофата с Тайгър..

обновено на 03.03.21 в 13:43
Момчил Цонев

Момчил Цонев: От Габрово помагат на опълченците на Шипка с храна, вода и лекуват ранените

“Хората свързват 3 март и празникът със Шипка, но не се замислят в детайли за онези месеци на боеве. Габрово е градът, който в тези месеци помага на опълченците с дрехи, храни, вода и болнично лечение (в болница е превърната Априловската гимназия). Затова винаги, когато мога на 3 март или покрай честванията на Шипченската епопея през август,..

публикувано на 03.03.21 в 13:12