Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Иванов налага у нас модела на споделеното финансиране

Един млад мъж пренася споделеното финансиране в България и печели наградата на "Форбс" в категория "Финанси“

| обновено на 02.02.21 в 11:01
Ивайло Иванов
Снимка: колаж: Ангелина Грозева

Рееr to peer платформите по своята същност представляват споделено финансиране или „crowdfunding“ и работят като директна връзка между – от една страна кредитодателите и инвеститорите, а от друга – кредитополучателите. Тенденцията във финансовите технологии се появява за първи път през 2016-та година в България, когато младият предприемач Ивайло Иванов решава да пренесе модела на споделеното финансиране в собствена компания. Рееr to peer инвестирането е функционираща услуга на европейския финансов пазар и е широко разпространено в САЩ, в азиатските страни, и в Европа, предимно във Великобритания, Франция, Германия, Швеция и Холандия. 

„Най- просто казано, имаме онлайн платформа, която среща двете страни на уравнението, едната страна са тези, които имат финансов ресурс, другата страна са тези, които имат нужда от него. Съответно, платформата ги мачва, така че те да се намерят и да правят трансфер на ресурси, като съответно тази страна, която има ресурса, търси за него някаква възвращаемост, там е и елемента на инвестирането. Другата страна е готова да плати тази цена, това което ние правим е peer to peer lеnding финансиране - парите се заемат през платформата, съответно после се дължат обратно с някаква лихва. Това в нашата компания е една лека еволюция на този модел, реално, ти, като платформа трябва да можеш да оценяваш риска на кредитополучателите, с които работиш, отнема време, ресурс, затова ние към това уравнение сме добавили между платформата и кредитополучателите, така наречените небанкови финансови институции, компании, които по принцип се занимават с кредитиране. Ние партнираме с тях и те извършват кредитната оценка на клиента и след това се публикува на платформата и самите те си разрастват бизнеса. Можем с две-три стратегически партньорства да осигурим десетки милиони потенциални кредити за инвестиция, затова и платформи от този тип като нашата напоследък са хита в този пазар и вече ние сме един от топ- играчите в Европа. Българинът успя да се запознае с модела бързо, но се изисква печелене на доверие и свикване с начина на работа. Ние сме първата българска такава платформа на пазара.“ 

Ивайло е амбициозен млад мъж, за себе си казва, че на работа и в живота е със студен разум и горещо сърце. Освен, че разумът и любовта към работата се преплитат в неговия път, той прилага стратегиите от бизнеса и в тениса, и обратното. Казва, че открива много прилики между този спорт и работата му във финансовия сектор, сред които - владеенето на тялото и ума. А пътят, казва Ивайло е основополагащ за една личност. Той вярва, че е важно всеки да извърви своя път към успеха, като не прескача стълбички, и преминава през всяка една крачка, докато стигне до собствените си цели и мечти.  

„Пътят е това, което носи удоволствие. Успехът за мен е възможността да си намеря ролята и сферата, която ми харесва, да градя собствен екип, да растем заедно, да постигаме целите си. За мен, успехът е по-скоро пътят до там. Експлоатира се типа предприемачество, който идва като модел от Америка, че хора излизащи директно от университета започват бизнеси от нулата без някакви умения и въпреки това успяват да избухнат. Моят път не беше това и аз не съм му фен на този модел. След университета по-скоро започнах да работя и да трупам опит, да се изграждам като професионалист, да се уча как да доставяш на клиента, как да си организираш времето, как да устояваш на напрежение, какво очакват подчинените ти, извървях корпоративния път, преди да усетя, че имам какво да дам на един собствен бизнес модел, смятам, че това беше правилният път. Да придобиеш опит и да растеш след това е по-добрият вариант.“ 

Според Ивайло, пазарът на инвестиции, както всички пазари, е засегнат негативно от пандемията най-вече заради психологическия шок, всички борси паднаха като камък за няколко седмици до исторически дъна, споделя още той.  

„Оборотите спаднаха с между 30- 40 процента на това, на което бяхме свикнали, ние преди това растяхме с 5- 6 процента на месец. Пазара си беше определено засегнат, но пък възстановяването беше сравнително бързо, до края на декември беше изтрита всяка загуба, която е имало. Последствията са интересни, платформите научиха къде са лимитите, до каква степен могат да са толерантни към риска, инвеститорите научиха, че не винаги основният критерии по който сравняваш къде да инвестираш е само доходността, трябва да премерваш и рисковете, кредитиращите компаниите се научиха да задържат по-високи нива на ликвидност, оценяват своите кредитополучатели малко по-строго. Това беше един отрезвяващ момент за пазар, който растеше трицифрено всяка година.“ 

Българската финтех асоциация стартира в края на 2019- та година. Сред основните й цели са да подкрепя достъпа до модерни, евтини и сигурни финансови услуги, да подпомага иновациите във финансовия сектор, както и да популяризира добрите практики в индустрията, отговарящи на най-високите стандарти за защита на потребителите – прозрачност, киберсигурност, поверителност и устойчивост.  

„ Има за цел да даде единен глас пред публиката и пред регулаторите най-вече в сферата на финансите, борим се за по-добро развитие на бранша, доста бизнес се случва покрай нея, изключително ценна инициатива. Имам добър поглед над случващото се в Европа и българската финтех асоциация е една от най-силните в Европа в момента и това е една и от моите задачи, като част от Борда на директорите. През призмата на финансовите услуги различните алгоритми, които са активни на финансовите пазари вече са налице, никой не може да отрече, че това е бъдещето на финансовите услуги, досега те са били по-скоро в би ту би сферата, или в бек офисите, но това, което се очаква в следващите от 3 до 5 години е тези мощности да се използват при релацията с клиента. Това е въпрос на време вече апликацията в телефона на нашите клиенти да им казва как да спестяват, харчат и инвестират по-добре.“ 

Развитието на технологиите, и по-специално изкуственият интелект в бизнеса, ще добива все по-големи възможности в полза на клиента, смята Ивайло. 

Ивайло е учил Бизнес администрация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Cotrugli Business School в Загреб, Хърватия, а в момента учи в Англия. Работил е за едни от най-успешните компании, сред които - Ernst & Young, Leinonen Group и PriceWaterhouseCoopers в областите на одитиране, сливане и поглъщане и управленско консултиране. Заемал е позиция в директорския борд EECA, а в момента е част от борда на директорите на Българската финтех асоциация, която стартира преди около 2 години, и чиито цели са . Компанията му за споделено финансиране стартира през 2016- та година.Миналата година грабва приза на Форбс в категория „Финанси“, преди това е и сред финалистите за „Топ стартъп" - отново в престижната класация на "Форбс". Също така Iuvo е отличен като един от 50-те най-добри работодатели в България в престижната класация Career Show Index 2020. А равносметката за работата на компанията за последните четири години е показателна- над 21 000 човека от 147 държави, избрали Iuvo за средствата си, 11 оригинатори и над 130 милиона евро, вложени на платформата.  

Ивайло продължава да преследва мечтите си и да се предизвиква, за да разраства своята компания, за да се бори за целите на Българската финтек асоциация, като член на борда на директорите й и да усъвършенства самия себе си – с още предизвикателства, натрупани знания и опит, и разбира се, спечеленото доверие на клиентите и не на последно място - победите в тенис мач. 

Още за развитието на споделеното финансиране, технологиите и бизнеса, състоянието на пазарите в Ковид кризата и малката тайна на успеха, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева с финтех експерта и предприемач – Ивайло Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI  за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри. На живо съм ги слушал само веднъж преди няколко години в Румъния. Винаги е учебник като го гледаш...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди растат по морето" - колкото повече време минава, толкова повече ми харесва. Много интересен баланс..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината е, че повечето са с нови съоръжения и директорите се страхуват за тях. Грешката на Пловдив бе, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02