Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валентин Тодоров:

Когато се включих в проекта за “Къщата с ягодите”, нещата изглеждаха предрешени

Снимка: БГНЕС

Когато се включих (в проекта за “Къщата с ягодите”), нещата изглеждаха предрешени, казва проф. Валентин Тодоров - реставратор и консултант по проекта за демонтаж на „Къщата с ягодите“.

През 2015 г. проф. Тодоров става консултант по проект, възложен от собственика на “Къщата с ягодите” на арх. Георги Савов, който всъщност кани проф. Тодоров за консултант. Арх. Савов разполага с конструктивна експертиза, изготвена по поръчка на междуведомствена комисия, която излиза с категорично становище за разрешение за преизграждане на сградата в автентичен обем и архитектурни форми, при запазване на стойностните елементи и духа на епохата, през която е построена. За целта е направено фотометрично заснемане и лазерно сканиране, което дава възможност за точност на документацията.

“Когато се включих (в проекта) нещата изглеждаха предрешени, но в процеса на обсъждане, включително с арх. Савов, се реши, че казусът е толкова важен, че трябва да се произнесе Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерство на културата”, припомня проф. Тодоров.

На този съвет е докладвано, че конструктивната стабилност на сградата е силно нарушена - има вертикални пукнатини, провисване на единия край на таванската плоча, корозия на арматурата и ред други проблеми.

“Всичко това може да се реши с нов проект за преизграждане на сградата при запазване на всички автентични (Сецесионови) елементи, които са характерни за епохата”, припомня още проф. Тодоров. На обсъждането в Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерство на културата, се стига до извода, че конструктивната експертиза, която е направена от катедрата на проф. Димитър Назърски от УАСГ, е едностранна и че има възможности да се запази автентичността на сградата, без да се разрушава, като се стабилизира конструкцията.

Според проф. Тодоров е трябвало да бъде направена и другата експертиза, която да показва как може да бъде укрепена къщата при запазване на автентичните елементи. Такъв проект обаче не е внасян в Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерство на културата.

Проф.д-р Валентин Тодоров е работил в Националния институт за паметниците на културата от 1974 до 1994 г. като ръководител и директор на Централната изследователска лаборатория за паметниците на културата. От 1994 г. е преподавател по "Консервационна експертиза и материалознание" в катедра "Реставрация" на НХА.

Чуйте целия разговор на Елена Пъневска в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Къщата с ягодите

Трябва максимално да се запази автентичността на "Къщата с ягодите"

“За съжаление, тази къща я наблюдавам от поне 20-30 години, тя е съвсем близо до Съюза на архитектите, действително нейното състояние непрекъснато се влошава и това е нормално, тъй като това е един обект, който сменя собствениците си, който не се поддържа..

публикувано на 16.02.21 в 15:45

"Къщата с ягодите" да бъде запазена във вида, в който съществува

“Нашето желание е "Къщата с ягодите" да бъде запазена във вида, в който съществува, но за съжаление, тъй като се води паметник на културата, самата районна администрация няма правомощия в тази насока. Ние нямаме отношение към казуса и ставаме само..

публикувано на 11.02.21 в 15:52
Така изглеждаше къщата преди повече от 5 години

Жители на "Оборище" се тревожат за съдбата на „Къщата с ягодите“

Зеленото движение в район "Оборище" организира масово изпращане на сигнали до Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община при гл. архитект на София Здравко Здравков по повод застрашеното бъдеще на емблематичната „Къща с..

публикувано на 11.02.21 в 15:03

Общината иска да запази оригиналния вид на "Къщата с ягодите"

За запазване на оригиналния вид на „Къщата с ягодите“ се обявиха от Столичната община. Собствениците на емблематичната сграда обмислят пълното й разрушаване и ново преизграждане и затова се водят разговори, за да се стигне до най-удачното решение...

публикувано на 02.03.18 в 15:00

Граждани протестираха в защита на ”Къщата с ягодите”

Десетки столичани се събраха на протест пред Министерството на културата с искане да бъде спасена от събаряне емблематичната Къща с ягодите на ул. "Сан Стефано" 6. Причината за това е, че Министерството на културата е на път да одобри..

публикувано на 22.10.15 в 15:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект,..

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света...

публикувано на 25.04.24 в 12:25

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони..

публикувано на 25.04.24 в 07:35