Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Огнян Траянов: ІТ бизнесът целенасочено инвестира в образованието

Снимка: ТехноЛогика

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) връчи своите годишни награди в различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии.

Десетата церемония се проведе онлайн под патронажа на президента Румен Радев.

Тази година за наградите се състезаваха 93 проекта в 7 категории.

Отличените са личности, институции и компании, които през 2020 г. показаха професионализъм и иновативност.

Награди заслужиха не само фирми с принос в ИКТ, но и пионерите, авангардните потребители на информационните технологии“, обърна внимание председателят на УС на БАИТ и изпълнителен директор на ТехноЛогика Огнян Траянов при гостуването си в Радио София.

В оспорваната категория „Младежка награда“ тази година са били представени прототипи или работещи разработки. Отличието получи 9-окласникът Радостин Чолаков от МГ „Акад. Кирил Попов“ от Пловдив с иновативния проект “АзБуки.ML”, целящ да направи използването на machine learning технологиите за обработка на естествен език лесно достъпни и широко използвани в българската ІТ индустрия. Разработката има връзка с областта, в която навремето е работил инж. Николай Илиев, първи председател на БАИТ и почетен изобретател, който получи наградата, под знака на 25-годишнината от създаването на организацията и приноса на асоциацията за развитието на ІТ индустрията в България.

„Коронавирусът ни постави маски, но от друга страна много маски паднаха. Ясно се видя кой какво изповядва и кой – само го проповядва“, образно допълни Огнян Траянов. – „Българските ІТ фирми показаха не само, че са в авангарда на обществото не само със своята иновативност, но и със социалната си ангажираност. Помогнахме и на медици, и на учители.“

Траянов обърна специално внимание на категория „Образователна награда“, в която победител е 10-окласникът Георги Германов от СПГЕ „Джон Атанасов“, който вече преподава роботика, електроника и 3D принтиране на ученици от І до VІІ клас.

БАИТ инвестира в образованието. Създадени са 300 видеоурока. В ход е програмата „ІТ бизнесът преподава“. ІТ грамотността не е важна само за бъдещите ІТ специалисти. Тя е необходима във всяка област, за пряка форма на професионална реализация, подчерта Огнян Траянов.

С него разговаря Катя Василева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Видение“ - полифоничен авторски пърформанс с номинация за ИКАР

" Пърформансът " Видение " е опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика " - така описват творението си самите автори - Съпромат ( Михаела Добрева и Борис Далчев ) и Цвета Дойчева . " Работата беше много експериментална, беше ново за нас и това, което се получи като краен резултат мисля, че е ново и за хората,..

обновено на 10.04.21 в 13:02

Флора и ютюб канала ѝ с политическа флора и фауна

Флора е познато име на слушателите на Радио София. Ето и размислите ѝ по повод миналата предизборна кампания и мястото на дигиталната среда в нея. За нея победилите нови партии имат най-осезаемо присъствие онлайн. "Това, което работи за инфлуенсъра не е задължително да работи за политиците" - убедена е Флора и продължава: "Трябва да има повече опит за..

публикувано на 10.04.21 в 12:10
Национална среща на жените-мотористи

Жени-мотористи на път

Лилия Осойска за жените-мотористи в деня на откриването на мото-сезона. "Когато сме на чист въздух, на моторите, в хубава компания, сме здрави." "Имаме кампания "Съхрани българското на две колела" - продължава Осойска и обобщава надеждите на жените-мотористи:  "Свободни, щастливи, да бъдем красивата част на мото-обществото",

публикувано на 10.04.21 в 11:22

EXITUS - първа интерактивна пъзъл-игра

"Преди 8 години открихме ескейп-стаите, в първата не можахме да се справим във времето и си казахме - това е за нас" - започва разказа си от Швейцария Натали Пиронкова, която заедно със съпруга си разработва първата в света интерактивна пъзъл-игра "EXITUS". Началото е с опита им с ескейп-стаите. Забавление за малки и големи - "от 6-7 до над 70, таван за..

обновено на 10.04.21 в 11:03

Манипулативността при децата

Механизмите за задоволяване на нуждите на детето и връзките им с манипулативните им практики. "Осъзнато искат да си задоволят свое желание, важното е родителите да научат детето, че може само" - започва Камелия Тодорова от Академията за емоционална интелигентност. Но тя вижда и връзката с подобно поведение и при възрастните. Театърът, който децата правят..

публикувано на 10.04.21 в 11:00

Малкият принц в ново издание

Любимата на малки и големи класика на Екзюпери има ново издание с оригиналните рисунки на автора. Повече за него с Темз Арабаджиева, която си спомня за своя пръв досег с книгата като ученичка. Разбира се, книгата –  в превод на Валентина Бояджиева –  непрекъснато може да се преоткрива, затова са и толкова много преводите ѝ – за някои екзотични езици..

публикувано на 10.04.21 в 10:18
Новата версия на филма за хан Аспарух е с продължителност 2:20 ч.

„Ханът и империята“ и други акценти от „Киномания“

Ето че киносалоните отново отвориха врати и не липсват интересни заглавия. Едно от тези, които препоръчва кинокритикът Деян Статулов е филмът  “Хан Аспарух”, който отново “оживява” на голям екран, но вече с ново име, нов монтаж и нова музика. Филмът се казва  вече “Ханът и империята" , който е нова версия на познатата отпреди 40 години творба на Людмил..

публикувано на 09.04.21 в 18:12