Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната минерална баня става балнеоцентър до 2027 година

Регионалният исторически музей остава в същата сграда

Снимка: БГНЕС

Планът за обновяването на Централната минерална баня, разработен от ОП „Софияплан”, вече е в Столичния общински съвет.

Предвижда се столичани отново да могат да ползват ценната минерална вода в балнеоцентър, който ще се обособи в познатата сграда, без да се налага Регионалният исторически музей да се премества.

„Радваме се, че гражданската активност даде резултат“, не скри задоволството си арх. Надежда Сучева от сдружение „Термално-нормално“, която гостува на сутрешния блок на Радио София.

По думите й предстои некратък път, за да се реализира хубавата идея (очаква се работата да приключи през 2027 г.), но важното е проектът да е устойчив, да не се променя предназначението и банята да се развива във времето като термален център.

Изворът разполага с дебит 12,8 литра в секунда. Трябва да използваме този ценен ресурс. Така, освен че ще спомага за здравето на хората, банята ще направи града още по-привлекателен, смята арх. Сучева.

Освен самата сграда, трябва да се помисли за инфраструктурата и повишаване удобството и атрактивността в района.

Чуйте разговора с Надежда Сучева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Ще възстановят ли първоначалното предназначение на Централната минерална баня в София

Централната минерална баня в София, след дългогодишна епопея, може да се върне към първоначалното си предназначение. От много години група столичани се борят за това да могат отново да използват минералните води на града - един ресурс, с който столицата..

публикувано на 22.04.21 в 17:45
Част от визуализацията на концепцията на екип „Софийски терми“

Трите най-добри концепции за бъдещето на софийската Централна баня

Какви са концепциите за развитието на Централната минерална баня в София на колективите, които участваха в конкурса на „Софияплан“ ? Напомняме, че допуснатите и участвали екипи са мултидисциплинарни - освен архитекти, включват още културолози и..

обновено на 01.12.20 в 16:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Със Зоран Джуров

Независима България празнува и в Цариброд

Днес на 22 септември честваме 116 г. Независима България.  Радиокафе гостува  на нашите приятели в Република Сърбия - Община Цариброд , която чества и своя традиционен празник  в едно съвместно предаване на Радио София и Радио-телевизия Цариброд...

публикувано на 22.09.24 в 12:18
С Милена Алексиева - изп. Длъжността кмет на район Оборище

Изкуството на споделянето офлайн

Изнесеното ни студио днес е на Голямата маса, организирана от Община "Оборище". За инициативата и отклика на съкварталците ви срещаме с Милена Алексиева - изп. длъжността кмет на район Оборище: Разбира се, нито снимките, нито гласовете могат да..

публикувано на 21.09.24 в 17:15
Роза Попова и Чичо Стоян

Адресите на любовта – Роза Попова и Чичо Стоян

Актрисата и писателят се залюбват, когато тя е на 14. Като  Пигмалион, той я извайва в човек и творец по свой образ Днес малцина знаят името на Роза Попова, част от градителите на българския професионален театър, заедно с Адриана Будевска,..

публикувано на 21.09.24 в 14:00
Малкият принц

Забравената любов към човека

На 21 септември предстои премиерата на семейния спектакъл „Малкия принц“.  Режисьор на този вълшебен спектакъл, който ще ни отведе до далечни земи, непознати планети и уютни кътчета на собствените ни души, е Веселка Кунчева, която зад гърба си има два..

публикувано на 21.09.24 в 11:50

Изложение за кандидат студенти "Уча в чужбина" ще стартира този уикенд в София

Университетското образование в чужбина е желана перспектива за все повече бъдещи студенти, но изборът на образователна дестинация става изключително важен за тях с оглед на перспективите за бъдеща реализация.  По последни данни  за 70.1% от..

публикувано на 20.09.24 в 17:52

Превенция и безплатни прегледи срещу най-честите заболявания

От 21 септември 2024 г. всяка трета събота от месеца ще бъдат провеждани събития с вход свободен, с цел превенция и профилактика на най-често срещаните заболявания и здравословни проблеми у нас. Присъстващите ще имат възможност да се запишат за..

публикувано на 20.09.24 в 17:43

Фармацевтите са в готовност за протест

Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат продажба на лекарствени продукти във вендинг машини. Какви са техните притеснения и..

публикувано на 20.09.24 в 16:30