Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адресите на любовта – Димчо Дебелянов

| обновено на 08.05.21 в 19:53

Коя е музата на "Аз искам да те помня все така" и защо тя разбива илюзиите му за чиста любов?. Как обаче Дебелянов забравя обидата?

Защо друга негова любов е застреляна от баща си на бул. „Патриарх Евтимий“? Сонетът, който ѝ посвещава е акростих върху бланка от данъчна декларация. "Помниш ли, помниш ли тихия двор" също е посветен на тази светица.

Дебелянов наранява крака си зад Военното училище след любовна среща

Димчо Дебелянов живее само 29 години, 6 месеца и 4 дни, но за краткия си живот написва едни от най-съкровените и изящни стихове и изживява поредица от трагични любови. Жените, на които отдава сърцето си или отхвърлят чувствата му, или завършват живота си трагично.

Малко известна е връзката му с бъдещата звезда на немското нямо кино Маня Цачева. Той признава на редовните си другари по чашка  Константин Константинов, Георги Райчев, Людмил Стоянов и Димитър Подвързачов, че е пленен от закачливата й усмивка и завладяващ смях.

Едва в школата за запасни офицели в Княжево, малко преди за замине на фронта, където ще срещне фаталния си куршум, поетът осъзнава, че повечето му романтични увлечения са били преди всичко любови на духа и твърде малко са стигнали до наслада за плътта.  (Затова и често прибягвал до услугите на проститутки, както свидетелстват от близкото му обкръжение).

Най-дългата му връзка е с „момичето с гълъбовите очи и със светещата душа от Ихтиман” – учителката Иванка Дерменджийска. Любовта им продължава 13 години, през които едва ли са се виждали 13 пъти. Но непрекъснато си пишат писма, разменят си книги, които са им направили впечатление и споделят чувствата си.

Другите две любови на нежния лирик завършват още по-трагично. Елегията „Аз искам да те помня все така“, над която тегне сянката на безжалостната и неотвратима раздяла, е посветена на Звънчето - учителката Мара Василева, която умира от туберкулоза.

И това не е последният път, когато смъртта му отнема любимата жена. Прокобата продължава да го преследва. Друг негов обект на желанието - Елена Петрунова, която всички наричат на галено Пина, е застреляна от баща си.  

Още интригуващи подробности – чуйте в звуковия файл:

 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветя и рози в ефира на Радио София

Казанлък отвъд розите и тракийските гробници

Навръх Петдесетница и Св. Наум, Радио София и Радио Стара Загора в съвместна продукция ни пренасят в Казанлък. Царица ли е още розата в Казанлък, мястото с гробниците на тракийските царе? Изнесеното студио на Радио София в един от любимите подбалкански градове дава отговор не само на този изначален въпрос, изникващ в съзнанието на всеки. Началото е с..

публикувано на 20.06.21 в 12:10
Кулата на Копитото, откъдето се излъчва и Радио София

Излъчвателят над София

Фийчърът на Божидар Янев за кулата на Копитото бе създаден от него като участник в БНР Академия.  Започнала от спомените му от разказите на неговия дядо, историята споделя настроенията на мястото и документирани спомени на работещи там, проблемите при строителството, умората и заболяванията при работещите. Но също и куриози около липсата на покритие. От..

публикувано на 19.06.21 в 16:00

Огнен танц, театър, цирк

"Има идеи, които само ти казват как да ги случиш. За мен личният танц с огъня започна преди 20 години. Огнените инструменти ти дават симбиоза между тяло и обект. Работих с първата професионална група в България за танц с огън - периодът бе много вълнуващ." - разказва Саша Хаджиева - артист, сценарист на документалния филм „Родени от огъня“, филм за..

публикувано на 19.06.21 в 15:05
Виола Каравелова

Тъгата събира

Любовната им история е с тъжен край - Виола Каравелова и Йосиф Хербст. Девет години Виола няма никаква вест от съпруга си и не може да повярва, че е изчезнал. Виола вегетира до края на дните си в апартамента на майка си на ул. Шести септември. Тя е по-красива и изящна от сестра си Лора - и двете са дъщери на Екатерина и Петко Каравелови. Виола е сама..

публикувано на 19.06.21 в 14:05

На път из България от Ларгото

"Цветно музикално пътешествие през седем фолклорни области на България" - така представя проекта си "Пътуване из България"    Милена Великова, председател на Сдружение "Алтернативен свят Оренда". Датата е 26.06.2021 г. (събота), мястото -  Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на Ларгото. За децата ще има и творческо ателие с..

публикувано на 19.06.21 в 11:30
Национален тенис център

Безплатен тенис за деца

Какво обичат децата в тениса - техните отговори и допълненията от треньора им Владислав:"Далеч от виртуалните пространства, нови запознанства, приятелства, емоции, здравето няма какво да го коментираме. За съжаление днес тенисът е спорт за привилегировани": За да отвори вратите към красивия спорт към всички желаещи деца е инициативата за безплатен..

публикувано на 19.06.21 в 11:29

Дарителството в "Земята и хората"

Създаден с даренията на емигранта Илия Делев и колекциите на доц. Михаил Малеев и други български учени, музеят "Земята и хората" продължава традицията си да ги чества. Живка Янакиева, главен уредник, разказва за  Деня на дарителя - празник на музея "Земята и хората“: "В 6 витрини на първия етаж ще бъдат представени различни теми от профила на..

обновено на 19.06.21 в 11:08