Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Александър Христов и Любомир Аламанов от Центъра за анализи и кризисни комуникации:

Значението на служебно правителство не се определя само от юридическите му задължения

Снимка: БНР

До изборите на 11 юли България ще бъде управлявана от второто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. То бе представено на церемония днес в Гербовата зала на президентството.

За пръв път в най-новата ни история 45-ото Народно събрание беше разпуснато заради невъзможността да излъчи кабинет.

Служебното правителство встъпи в правомощията си на закрита за медии церемония в Министерския съвет, но това не е изненадващо на фона на последните месеци на кабинета на Борисов, коментира пред Радио София Любомир Аламанов от Център за анализи и кризисни комуникации (ЦАКК).

„Явно Борисов няма с какво да се похвали за 12 години управление, затова не иска да му бъдат задавани въпроси. Дори Орешарски, колкото и да му беше неприятно, не си позволяваше да бяга от въпросите. Сякаш виждаме синдрома на нацупеното дете, на което не му е купена играчка. Явно в атмосферата по високите етажи въздухът е разредена и не могат да осъзнаят, че никой не е оженен за властта завинаги.“

Според Аламанов администрацията и политиците са като същество, което се сърди на гражданите. Ако са достатъчно кадърни, представителите на тази класа, която напуска властта, ще си намерят работа.

Според доц. д-р Александър Христов от ЦАКК случилото се днес е продължение на некомуникацията на „Борисов 3“, предшествана от яростна свръхкомуникация преди това по темата за коронакризата.

Политическите комуникации трябва да са най-отворените за диалог. Това, което виждаме, е следствие на напрежението на бившите и настоящите или бившите и бъдещите. Това напрежение тлее отпреди 4 април, но през последните седмици нараства. „Между бившето и служебното правителство почти не може да има приемственост и знаем защо.“

Беше изпусната възможността от символа, който се крие в една церемония по предаването на властта, смята още доц. Христов. Не бива да се подценява значението на едно служебно правителство. Юридическите му задължения са едно на ръка. Но то може да отправи важни за обществото послания и сигнали за нормализация.

Според експертите хората ще очакват и промяна в комуникацията на новите лица в управлението – предоставяне на истинска, вярна информация – както за настоящата ситуация на икономическото и социалното състояние в България, така и за решенията за нейното бъдеще.

С Любомир Аламанов и доц. д-р Александър Христов разговаря Катя Василева.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кулата на Копитото, откъдето се излъчва и Радио София

Излъчвателят над София

Фийчърът на Божидар Янев за кулата на Копитото бе създаден от него като участник в БНР Академия.  Започнала от спомените му от разказите на неговия дядо, историята споделя настроенията на мястото и документирани спомени на работещи там, проблемите при строителството, умората и заболяванията при работещите. Но също и куриози около липсата на покритие. От..

публикувано на 19.06.21 в 16:00

Огнен танц, театър, цирк

"Има идеи, които само ти казват как да ги случиш. За мен личният танц с огъня започна преди 20 години. Огнените инструменти ти дават симбиоза между тяло и обект. Работих с първата професионална група в България за танц с огън - периодът бе много вълнуващ." - разказва Саша Хаджиева - артист, сценарист на документалния филм „Родени от огъня“, филм за..

публикувано на 19.06.21 в 15:05
Виола Каравелова

Тъгата събира

Любовната им история е с тъжен край - Виола Каравелова и Йосиф Хербст. Девет години Виола няма никаква вест от съпруга си и не може да повярва, че е изчезнал. Виола вегетира до края на дните си в апартамента на майка си на ул. Шести септември. Тя е по-красива и изящна от сестра си Лора - и двете са дъщери на Екатерина и Петко Каравелови. Виола е сама..

публикувано на 19.06.21 в 14:05

На път из България от Ларгото

"Цветно музикално пътешествие през седем фолклорни области на България" - така представя проекта си "Пътуване из България"    Милена Великова, председател на Сдружение "Алтернативен свят Оренда". Датата е 26.06.2021 г. (събота), мястото -  Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на Ларгото. За децата ще има и творческо ателие с..

публикувано на 19.06.21 в 11:30
Национален тенис център

Безплатен тенис за деца

Какво обичат децата в тениса - техните отговори и допълненията от треньора им Владислав:"Далеч от виртуалните пространства, нови запознанства, приятелства, емоции, здравето няма какво да го коментираме. За съжаление днес тенисът е спорт за привилегировани": За да отвори вратите към красивия спорт към всички желаещи деца е инициативата за безплатен..

публикувано на 19.06.21 в 11:29

Дарителството в "Земята и хората"

Създаден с даренията на емигранта Илия Делев и колекциите на доц. Михаил Малеев и други български учени, музеят "Земята и хората" продължава традицията си да ги чества. Живка Янакиева, главен уредник, разказва за  Деня на дарителя - празник на музея "Земята и хората“: "В 6 витрини на първия етаж ще бъдат представени различни теми от профила на..

обновено на 19.06.21 в 11:08
Мануела Драганова

Най-силна е емоцията на благодарността

"Най-ценното на коучинга е да помага на хората да изясняват целите в живота си и да им повишава мотивацията" - навлиза още с първото изречение в същината на професията си Мануела Драганова. Коя е тя? Съосновател на платформата UpgradeAcademy, на международния център GenerativeMindset, член на групата DitlsStrategy в Калифорния и на Международната..

публикувано на 19.06.21 в 10:50