Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Филип Григоров: Ако не беше ремонтът на "Граф Игнатиев", щях да съм оптимист за "Цар Шишман"

| обновено на 13.05.21 в 09:50
Ул. „Цар Шишман“
Снимка: БГНЕС

Няколко поколения са израснали с мелодията за Цар Иван Шишман, с която в 7:15 по радиото минаваше поредицата "Дела и документи". Сега документи са на път да се превърнат в дела на едноименната софийска улица, в която много повече поколения са живели, живеят, работят и се забавляват.

Ремонтът на ул. Цар Иван Шишман в столицата имаше заявена цел - превръщането ѝ в пешеходна зона. Сравнително спокойна според едни, сравнително оживена според други, улицата е на път (засега) да загуби паркоместата за живеещите и да се сдобие с още тераси пред заведенията, като обаче се запази и автомобилния трафик. 

Подобна перспектива не се приема еднозначно нито от първите, нито от клиентите и собствениците на вторите. Но ако създател и собственик на любимо място е израснал и живее там, където и работи? Радио София ви предлага среща както с подписалите петицията срещу проекта, по който вече се работи, така и с представители на местния бизнес. И едните, и другите, година и няколко месеца в повече ще страдат от строително-ремонтните дейности.

В началото е мнението на "кореняка" Кирил Петров, създател и собственик на "Kick's":

Следва Антоанета Баева, която живее в района, подкрепя петицията против премахването на паркоместата и е радетел за запазването на сегашния, балансиран според нея, облик на улицата. 

"Ще се повтори ли негативният облик на "Витошка" - гигантско заведение на открито, което да задуши малките магазинчета и галерии?".- пита г-жа Баева и продължава: "Общината няма решение къде да паркират живущите".

"Шумът е непоносим" според нея, Кирил Петров е свикнал с него. Колите през деня му пречат повече от минаващите вечер. Още по темата с Филип Григоров – собственик на "One more bar". "По времето на пандемията нямаше движение, това бе моментът да се започне ремонт" - убеден е Филип.

„Социалната“ улица - "магазините и заведенията, които са там,а са именно там, защото не е "Витошка" - убеден е последният събеседник: "Ако не беше ремонтът на "Граф Игнатиев", щях да съм оптимист" - заключава той:


Още по темата - на 14 май между 9 и 10 сутринта от мобилното студио на Радио София в градинката на "Св. Седмочисленици" с водещ Константин Лавсов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пл.Журналист - паметникът на журналиста и писател Георги Марков

Журналисти за Лозенец

Какво по-знаково място за поредното изнесено студио на Радио София от съседния му площад Журналист? Средоточие на проблемите на Лозенец, които не са много по-различни от тези на цяла София. Какво искат жителите му, които, от една страна, правят мястото, но от друга, са принудени да понасят наложените промени, не винаги за добро. Кратка телефонна анкета на..

публикувано на 13.06.21 в 10:26
Входът към музея на Вапцаров в София

Домът на огняро-интелигента

"Ако на калкана на къщата с лице към НДК има негов стих, много повече хора ще дойдат в музея, който е сред най-съвременните за българската литература. Може с модерен градски арт да се направи. Намерили сме аржентински артист, който да дойде и да го изрисува." - започва уредника на музея Катя Зографова: "Малко знаем за работата на Вапцаров и като..

публикувано на 12.06.21 в 16:00
София прайд

Да бъдеш силен, да бъдеш себе си

Владислав Петков, юрист, антрополог, защитник на човешките права и представител на ЛГБТИ общността. Говорим за това колко е важно да бъдеш силен, за да бъдеш себе си и за София прайд 2021 г. Какво да се очаква на сцената на София Прайд - в разговора му с Елена Пъневска. "Избрах антропологията малко на рулетка, но не съжалявам за това. Преди това не..

публикувано на 12.06.21 в 15:00
Елин Пелин

Похожденията на Пелинко

Пет години напусто Елин Пелин ухажва студентка Писателят водел ломската си изгора в кафене „Принцеса” на ъгъла на „Раковска”и „Славейков” Бохемът Елин Пелин (псевдоним на Димитър Иванов Стоянов) през целия си живот ухажва млади и красиви момичета и заради веселия си нрав и умелите жестове, често среща взаимност. Но при късното си влюбване в..

публикувано на 12.06.21 в 14:05

Българите обичат да помагат

Турнир с кауза по видео игри с водещ Китодар Тодоров набира средства за 105 деца, част от инициативата ParaKids. Първият по рода си благотворителен гейм турнир по GeoGuessr “О, братко, къде съм?” ще се излъчва на живо във Facebook страницата на Kito Gaming от 14 до 24 юни от 20:00.  Tой цели да осигури необходимите средства и оборудване за поне..

публикувано на 12.06.21 в 11:43

Почистването като предизвикателство

"Ние сме студенти, 7 човека общо, всеки със своите умения допринесе за създаване на "Природен". Така започват представянето на приложението си Мила Байлова и Велияна Георгиева. Младите хора все по-категорично заявяват, че опазването на околната среда е основен приоритет за тях. Доказателство за това е стартиралия преди месец проект „Природен“,..

публикувано на 12.06.21 в 10:54

Да изразяваме себе си чрез музика

Дръм и Бас фестивал на 18ти и 19ти юни - Гара Басс – откъсване от градската действителност с едно влаково пътешествие през красотата на Искърското дефиле до Гара Балкан (между Лакатник и Бов) или по-позната като Balkan Station. Идеята на фестивала е да развива електронната сцена и култура у нас, докато съчетава различни видове изкуства и изяви...

публикувано на 12.06.21 в 10:41