Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители ще протестират срещу липсата на места в детските градини на София

| обновено на 25.05.21 в 10:18
Снимка: Архив на родители

Родители организират нов протест срещу недостига на места  в детските ясли и градини в София.

Организаторите от "Асоциация родители" заявяват:
"Не можем да се примирим, че за повече от 10 000 деца няма място в детските градини, няма място, където те да се учат и играят с връстниците. Няма място. Не можем да се примирим, че децата се разиграват на лотария. Не можем да си примирим, че няма решение за децата и спокойствие за родителите. Не може да противопоставяме едни деца на други деца. Всички те имат право да посещават детска градина."

Протестът ще се проведе от 16.00 часа пред сградата на Столичната община.

В момента в София, в различните райони на града се строят 16 нови сгради за детски градини.

За да няма забавяне в новите проекти, за тях ще отговаря екипът на зам.-кмета по строителство, а не районните кметове, както беше досега.

В "Младост" през последната година извън детските градини останаха близо 1400 деца, заяви пред Радио София жител на квартала. Според плана на Столичната община до 2023 г. ще се разкрият нови 750 места - очевидно също няма да са достатъчни.

"Общината гаси пожари единствено след протест", заяви бащата пред репортера Елмира Джома.
Неговото дете е прието в градина едва на третата година от първото кандидатстване. Той допълни, че в района има сгради, които са били детски заведения и могат да бъдат възстановени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли протести на медицинските служители

Медицинска федерация "Подкрепа" започва подготовка за провеждане на национални протести и организиране на поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл "Здравеопазване". Причините: липсата на нов колективен трудов договор, както и отказът на работодателите да увеличат основните възнаграждения на медицинските..

публикувано на 29.08.24 в 17:33
Павлина Илиева

Ще има ли туристически гаранционен фонд

В столицата се проведе работна среща по предложената от Министерство на туризма схема за създаване на Туристически гаранционен фонд. Тя беше организирана от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти "Обединение "Бъдеще за туризма". До 2 септември 2024 г. включително трябва да са ясни становищата от общественото обсъждане на проекта за..

публикувано на 29.08.24 в 15:55

Шерлок Холмс се завръща у нас в ново издание на сборник разкази

На 22 май 2024 година се навършиха  165 години от рождението на британския писател сър Артър Конан Дойл, останал в историята като литературен баща на прочутия детектив Шерлок Холмс и на неговия помощник – д-р Уотсън. По повод тази годишнина излиза ново издание за известния детектив – сборникът "Шерлок Холмс и кървавият диамант"...

публикувано на 29.08.24 в 14:25

Нови Граждански академии за НПО под мотото "Силата е в знанието"

Тази есен  Гражданските академии за НПО  се завръщат с нови  3 издания, с богата обучителна програма обединени от мотото “Силата е в знанието“ И през новия сезон те  продължават да помагат на хората на сектора с богата обучителна програма. За втора поредна година те са в помощ на хората с големи идеи, с които искат да променят света ,..

публикувано на 29.08.24 в 12:55
Творба на Vlad Parashiv

Над 35 творби показват възприятията за свободата на 20 румънски артисти

Преди около 35 години много българи научихме, че Libertate на румънски език значи Свобода . Това отново си припомняме с изложбата, която се открива на 2 септември в столичната галерия "София прес" , в която участват 20 румънски художници. А обединяващата тема е изразена в скандиращото заглавие на концептуалната експозиция е..

публикувано на 29.08.24 в 11:28

Фалшиви доброволци злоупотребяват с името на БЧК

От Българския Червен кръст (БЧК) предупредиха за възможни злоупотреби и измами от нейно име. Повод дават сигнали за фалшиви доброволци, които са звънели на вратите на възрастни хора и са събирали дарения уж за благотворителност. БЧК не извършва продажба, реклама и разпространение на лекарства, лекарствени продукти и хранителни добавки,..

публикувано на 29.08.24 в 09:41

Над 120 събития в 3-дневния фестивал "Реките на София" в Южния парк

Над 120 събития са предвидени през следващите три дни (от 30.08. до 1.09.24) по време на традиционния фестивал "Реките на София" , който този път ще се проведе на бреговете на Перловската река в Южния парк. След гвоздеите в програмата е и конференцията „Бъдещето на Перловска река” , в която ще участват кметове на различни..

публикувано на 29.08.24 в 09:12