Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да бъдем щастливи и в най-мрачния ден

Вечният стремеж към щастие може да стане повод за нещастие в един момент

Снимка: Pixabay
В сутрешното “Радиокафе” символично разгръщаме страниците на едно “Ръководство за лоши дни. Трикове за по-лек живот”. Така е озаглавена книгата на Евелине Хелминк, която е вече на българския книжен пазар, с логото на издателство “Колибри”.

“Тъжни неща ни се случва непрекъснато, уви, и трябва да открием начина, по който да се справим с тях и да минаваме през тях, казва Александра Александрова.

Авторката Евелине Хелминк е прекрасна и много остроумна журналистка, която е главен редактор на нидерландското издание на списание Happiness, което е профилирано за теми, свързани с любов към себе си, позитивно мислене и самопомощ. В това списание се изказват всякакви лайф коучове и духовни наставници.

На книжния пазар вече има много книги за самопомощ, които разказват за различни тактики за по-щастлив живот. Това, което отличава тази книга е, че самата авторка в работата си като главен редактор се е нагледала и наслушала на различни тактики и съвети за щастлив живот.

В книгата си всъщност Евелине Хелминк прави на пух и прах всички тези позитивни теории за живота като акцентира на това, че човек трябва да си позволи да изпита емоциите, които изпитва такива, каквито са.

Защото, особено сега в пандемията, усилено започна да се говори за това да бъдем “най-добрата версия на себе си”, което може да се превърне в токсичен за емоциите ни навик.

Авторката предлага хората да бъдат възможно най-автентичната версия на себе си, т.е. ако минава човек през лош ден (всеки има такива дни), то да си позволи да си каже, че минава през такъв ден с всички емоции, които той носи и да го приеме такъв, какъвто е.

Още за любопитната книга - чуйте в разговора на Гергана Пейкова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да не ни е толкова горещо. Професионалната трупа на ц ирка от Италия с тема "Климатичните промени" е..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо, китара и глас Боян Робърт Пинтер.“ Поканата е от момчетата от група „Krekhaus“, които..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил. "Хисарлъка експириънс" дойде от хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, опитваме се да привлечем..

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план: Фотографии на литературни преводачи" . В представянето ще видите и портрети на български литературни..

публикувано на 24.07.21 в 11:00

Безвремие и свобода

Свободен фестивал на безвремието – интервю с Ася Петрова от неформалната организация „Свободен център за свободни хора“:  "Без такса, без търговия, всичко се споделя, доброволно е. Лекциите са за алтернативи в здравето и образованието. Маите имат ден извън времето, обикновено е около 25 юли. Мястото е гората до Юндола, музика, сергия с оставени неща,..

публикувано на 24.07.21 в 09:55

В 170 училища в страната може да стартира иновативен модел на учене и преподаване

Моделът 1:1 , с устройство за всеки ученик, се налага след пандемията и вече обхваща над 50 паралелки от страната . Учениците да бъдат обучавани по модела 1:1 вече изразиха готовност директорите на 170 училища . Това трябва да стане най-късно до началото на учебната 2022/2023 г. „Това е нов модел на учене и преподаване отвсякъде и по..

публикувано на 23.07.21 в 17:53

Теодора Полимерова: Фините прахови частици в София ще са в нормата към 2024 г.

Наблюдава се намаляване на средногодишната концентрация на фини прахови частици , като през последните две години – 2019 г. и 2020 г., нормите са под средногодишните . Това се дължи на програмите на Столичната община , каза в ефира на радио София Теодора Полимерова - директор на дирекция „Климат, енергия и въздух“ в СО . Тя добави, че през..

публикувано на 23.07.21 в 17:22