Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АМТИИ-Пловдив: добрият преподавател е и добър актьор

6
С проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ
Снимка: Радио Пловдив/Радио София

В Античния театър в Пловдив, Радио София среща своите слушатели с талантите от намиращата се точно над него АМТИИ - Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев". Академията постига успехи и организира серия от инициативи за стимулиране на развитието на творците и таланта на своите възпитаници. През 2019 година Академията получава поредната високо оценена институционална акредитация за следващите шест години. Дипломите за бакалавърска, магистърска и докторска степени от АМТИИ са признати навсякъде по света.  Още чуйте в изнесеното студио на Радио София в копродукция с Радио Пловдив с водещ Анелия Торошанова:

"Да си на отговорна позиция и да се занимаваш с изкуство е  призвание" - заяви проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ, преди да продължи:С Ректора на АМТИИ

 „Бих определила живота си в няколко отделни модула. Преливането от един в друг никога не липсва. Винаги трябва да можеш да намериш сцената, всъщност, когато контактуваш със студенти, това си е сцена, да бъдеш преподавател е едно предизвикателство, което те изгражда и самия теб, и аз вярвам, че добрият преподавател, е и много добър актьор. Първия ми етап на развитие е като оперна певица, втория етап е на вокален педагог, нещо, което много си струва, третия етап е ръководеното. За да си творец трябва да си целунат от Господ. Не можеш да предаваш изкуството, не можеш да предаваш визията, това е като кауза. Най- прекрасната среща в живота ми е срещата на близките ми хора, колегите ми и семейството ми през сцената. Наистина е сложно да бъдеш ректор. Това, което ни се наложи да правим в периода на пандемията сякаш ни отправи 20 години напред, няма възможност да не вървим напред с дигитализации, и в крайна сметка се вижда, че науката е наука, но ако в нея няма изкуство, тя е нищо“:

В разговора се включват студенти по музикална педагогика, пеене и изобразително изкуство, изпълнителско изкуство - фолклор. Какво ги провокира да учат там - "огромна мечта да пея професионално" (Джани от Хасково), "реших да развивам таланта си в Академията" (Явор), "преподавателите ни" (Зори от Стара Загора), "народното пеене ми дава увереността да остана тук" (Михаела от София):Със студенти от АМТИИ

Стремежът на ръководството на Академията е тя да бъде съвременно и динамично европейско учебно заведение и да следва най-високите образователни стандарти. Академичната общност е съставена от утвърдени преподаватели и учени във всички сфери на изкуствата, дизайна, педагогиката и мениджмънта. Академията има активни работни и договорни сътрудничества с редица авторитетни български и чуждестранни културни институции, академии по изкуства и университети, което предоставя възможности за осъществяване на творчески проекти и успешна професионална реализация на възпитаниците на АМТИИ. Академичният оперен театър има пъстра и богата програма от нови заглавия, които изгряват на сцената, заявиха асистентите Алия Хансе и Николай Гурбанов:С главните асистенти Алия Хансе и Николай Гурбанов

Важно е студентите в Академията  да следват опита си, да преследват мечтите си, Академията дава много големи възможности за творческа реализация, научна дейност и реализация. Оперетата„Ба-та-клан“ за първи път е поставена в България от Академичен оперен театър през миналата година и предстои да бъде играна и на фестивала "Made аt the Academy", на Римския стадион от 20.00 часа на 8  юни“ започна ас. Алия Хансе, докторант и млад диригент.

„Да бъдеш част от екипа на Академията в Пловдив е чест. Традициите в нашата академия са много. Да имаш щатен хор и щатен оркестър, на който студентите да се обучават е голямо предимство, каквото няма в други висши училища у нас. Най-важното е да бъдеш себе си и да правиш това, в което си най-добър, несъмнено в Академията има качествено образование и прекрасна творческа атмосфера“ продължи ас. Николай Гурбанов, докторант  и преподавател.

Заместник ректорите на Академията - професор Галина Лардева – Минкова, заместник ректор по научноизследователска и художественотворческа дейност и проф. Костадин Бураджиев, заместник ректор по учебната част обобщиха най-значимите инициативи на Академията и представиха нейното развитие:професор Галина Лардева – Минкова, заместник ректор по научноизследователска и художествено- творческа дейност и проф. Костадин Буруджиев, заместник ректор по учебната част

„Академията има едно свое издание - списание „Арт Спектър“, което се е установило през годините като едно сериозно академично списание. Тук включваме оперативна критика и всичко, което се случва в академията. Издаваме по три броя на година. В Годишника на Академията се публикуват научни разработки, Пролетните научни четения са едно значимо събитие, и така артистизъм и наука вървят ръка за ръка. Съвместен проект с Национална музикална академия ще осъществи контакт между висшите учебни заведения, проект „Проекции на диалога“ ще даде възможност да поканим изявените зад граница българи чрез подкаст, чрез майсторски класове, ппредстои Международната научна конференция. Заедно с доц. д-р Гьошев направихме проучване за сградите на Академията, което ще представим в изложба в предстоящото събитие Made аt the Academy, в които има четири големи събития: оперетата „Ба-та-клан, Годишната изложба на факултет Изобразителни изкуства и голям, представителен концерт на академията на Античния театър“, заяви професор Галина Лардева – Минкова.

„Най-новото е хибридната специалност, която ще обучава учители по музика и рисуване, предстоят и нови академични програми в нашата дейност. Академичен хор, академичен народен оркестър, курсови хорове са възможности за студентите и като творчески потенциал, и като възможност да се научиш да предаваш знанията. Снощи имаше представление на модния дизайн и нашите колеги и възпитаници могат на подобни събития да изявят таланта си. Последната година предварителните изпити доведоха до много силна студентска кампания. Притегателната сила е възможността за образование, но и за реализация“, допълни проф. Костадин Бураджиев.

Едно от най-значимите арт събития, които предстоят като инициатива на Академията, са  фестивален формат Made аt the Academy, на който за първи път се представя в цялост творческия потенциал на пловдивската Академия: класическа музика, джаз, танц, изобразителни изкуства и фолклор, представени на различни сцени и локации от студенти и преподаватели – водещи имена в българското съвременно изкуство. Събитието ще се проведе на 8 и 9 юни и е част от културния календар на Община Пловдив като полифонично изграден мултижанров продукт на творците от всички факултети и специалности на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Студентите от Академията споделиха впечатлението си от срещата с преподавателите и музиката, което е тяхна сбъдната мечта.

„Академията е на много високо ниво. Преподавателите се отличават със стремежа си да предадат възможно най-много на студентите си. Специалността, с която се занимавам – народно пеене ми дава възможност да предавам най-скъпото - фолклора на следващите поколения.“

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив е едно от най-авторитетните висши учебни заведения по изкуствата в страната и единствено по обхвата на своята мултижанровост. Академията притежава широк и разнообразен профил от специалности, което я прави едно от най-привлекателните места за обучение за голям брой студенти и докторанти, според професор д-р. Даниела Дженева, декан на факултет „Музикален фолклор“ и хореограф и професор д-р. Людмил Петков, декан на факултет „Музикална педагогика“ и пианист.професор д-р. Даниела Дженева, декан на факултет „Музикален фолклор“ и хореограф и професор д-р. Людмил Петков, декан на факултет „Музикална педагогика“ и пианист.

Катедра „Хореография“ е основана от професор Кирил Дженев, дотогава няма такова образование в България, за първи път такава катедра е извън София. От 25 юни до 1 юли организираме кандидатстудентски курс. Тази вечер в Дома на Културата „Борис Христов“ ще се състои представяне на танцов концерт от нашите студенти от специалност хореография - различни стилове и таланти“  - сподели професор д-р. Даниела Дженева.

Факултетът се състои от три катедри – „Музикална педагогика“, „Пиано и акордеон“, „Класическо и поп изпълнителско изкуство“. Нашите политики са конкурентоспособни на европейските системи. Това, което задължително един студент трябва да направи е, да стъпва на заветите на големите имена - проф. Иван Спасов, проф. Георги Кънев, проф. Недялчо Тодоров, следата им да бъде продължена, личното ми послание е да имат свобода на духа, което все още липсва, студентите се притесняват да изразяват собствените си мисли и подход.“ призна професор д-р Людмил Петков.

Работата по реставрацията на Епископската базилика  и визуалната идентичност на Академията представиха и преподавателите - доц. д-р Елена Кантарева- Дечева, водещ специалност „Стенопис“ и  реставратор на Епископската базилика на Филипополис и доц.д-р Александър Гьошев, завеждащ катедра „Дизайн“ и преподавател:доц. д-р Елена Кантарева- Дечева, водещ специалност „Стенописи“ и  реставратор на Епископската базилика Филипополис и доц.д-р. Александър Гьошев, завеждащ катедра „Дизайн“

Самият обект Епископска базилика е като археология сложен обект, освен това мозайките бяха изключително тежко увредени, в процеса на работа обаче, успяхме да се обучим и със студентите по реставрация на мозайки и сформирахме екип, за да завършим този процес на реставрация и успяхме, въпреки предизвикателствата , които имахме“ – горда е доц. д-р Елена Кантарева- Дечева.

"Когато изграждахме с колегите визуалната идентичност, беше важно да откроим историческата натовареност, която има тази институция в себе си и да обърнем поглед към младите, да насочим към тях вниманието по един модерен и съвременен начин. Да има приемственост, да се осъвремени идентичността, но и да се запази историята. Бавно и полека започнахме да осъвременяваме и освежаваме визията и мисля, че в момента тя е доста атрактивна и има свеж полъх. Графичният дизайн е изключително атрактивна специалност. Графичният дизайнер е човекът, който контролира потоците от информация , визуализира ги и ги насочва“ - обяснява доц.д-р Александър Гьошев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34