Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Международния ден на детето

Снимка: Ани Петрова

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата, а през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна.

Държавната агенция за закрила на детето и Столичната община организират „Весел празник на площада“ пред Столичната библиотека. Ще има много забавни игри, викторини, атракции, детски песни, подаръци и безплатни читателски карти за децата. Началото е от 11.30 ч., когато децата на София ще могат да рисуват заедно с художника Иван Яхнаджиев, ще има изпълнения на музикални и танцови състави от Двореца на децата.

Празникът продължава в 14.30 със забавна програма с участието на герои от филмчето „Пес патрул“, детска вокална група „Смехоранчетата“ с ръководител Галина Коджаманова, много игри и викторини с подаръци. През целия ден ще има стрийминг излъчвания от празничната програма, която при лошо време ще се премести в Американския център и Детския център на Столичната библиотека.

„Един човек – дете на града“ – празник в Градската градина. От 11.00 до 13.00 ч. ще децата ще рисуват, ще пишат и ще се забавляват с една гигантска играчка. Тя прилича на супер компютър, на герой от електронна игра, на система за видеоразговори или на загадъчно технологично същество с изкуствен интелект. Авторът на „Един човек“ Венелин Шурелов ще отговаря на вашите въпроси за това как работи фигурата от екрани, как е направена, защо изглежда така, какво търсят с изкуството си съвременните творци. Мястото е пл. „Княз Александър I Батенберг”.

От 17.30 ч. започва празникът в парк „Дружба“ до езерото. Той е част от Културния календар на Столичната община и се организира от район „Искър“ и дом на културата „Искър“. Песни, смях, игри, детска дискотека, Пипи, Томи и Аника, клоунът Роско очакват децата. Ако времето е лошо празникът ще се премести на закрито в дом на културата „Искър“.

Тържествата по деня на детето продължават на 5 юни, когато ще се отбележи десетата годишнина на Детския панаир. Събитието включва над 40 културно-образователни инициативи за деца и по традиция ще се проведе на пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори са Фондация „Изиарт“ и Столична община, а всички инициативи са с вход свободен.

От 11.00 до 19.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии ще има работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, грънчарство, калиграфия и много други.

Предвидени са също музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Както всяка година ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари. Детски панаир е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2021 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33
Асен Александров

Асен Александров: Има мода и снобизъм в избора на учебно заведение след 7. клас

Резултатите от Националното външно оценяване след 7-и клас по български език са по-добри, в сравнение с минали години, каза пред Радио София Асен Александров - директор на 51-о училище "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Според него, пандемията от Covid-19 и наложеното онлайн обучение тогава, може..

публикувано на 24.07.24 в 09:54

Сряда започва със слънце, следобед – отново дъжд

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични..

публикувано на 24.07.24 в 07:35
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54