Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аудиопиесата "Роден под щастлива звезда" с премиера тази вечер

Снимка: facebook/Приключение с кораб
Тази вечер ще бъде премиерното излъчване на аудиопиесата “Роден под щастлива звезда”. Събитието е безплатно, започва в 19.00 ч. в пространството Move.bg.

Представлението е част от трилогията “Кораб на приключенията” по текстове на Туве Янсон. Сюжетът разглежда идеята за приятелството, която е водеща тема в книгите на Туве Янсон.

Децата, освен че могат да се насладят на аудиопиесата, могат да си сглобят сами и 3D картичка, която е част от изненадите на творческото ателие, където ще бъде премиерата.  

“Записването на радиопиесата беше голямо предизвикателство и преминахме през много неща. Беше вълнуващо като звук, след това напасване. Идеите идваха отново, обработка. Много интересно беше”, казва Маргарита Петрова - драматург и режисьор на пиесата.

“Идеята за аудиопиесата дойде от самото представление “Роден под щастлива звезда”. Решихме да запишем песните към спектакъла, от там се роди идеята да направим аудиопиеса за децата, които нямат възможност да гледат спектакъла и за децата, които нямат възможност да дойдат поради физиологични пробписват пиеси за такива децалеми. Спомних си преди време как записвах приказки точно за такива деца.

Да композирам музика към тази аудиопиеса беше много интересно и вълнуващо, защото както имаш свобода да разгърнеш въображението си, така се съобразавяш и с характеристиките на героите и средата, където се намират, с атмосферата, която трябва да се пресъздаде“, допълва Милена Великова - автор на музиката в спектакъла.  

Чуйте повече за създаването на спектакъла в разговора на Ангелина Грозева в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Децата са най-големите почитатели на магията на кукления театър

“Роден под щастлива звезда” - първа куклена пиеса от трилогията “Приключение с кораб”

Маргарита Петрова е автор на пиесата “Роден под щастлива звезда” , която е създадена по текстове на датската писателка Туве Янсон . Пиесата е част от трилогията “Приключение с кораб” . “Заедно със сценографа Здравка Кантарева имахме заедно преди..

публикувано на 31.03.21 в 11:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е..

публикувано на 24.04.24 в 12:44