Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аудиопиесата "Роден под щастлива звезда" с премиера тази вечер

Снимка: facebook/Приключение с кораб
Тази вечер ще бъде премиерното излъчване на аудиопиесата “Роден под щастлива звезда”. Събитието е безплатно, започва в 19.00 ч. в пространството Move.bg.

Представлението е част от трилогията “Кораб на приключенията” по текстове на Туве Янсон. Сюжетът разглежда идеята за приятелството, която е водеща тема в книгите на Туве Янсон.

Децата, освен че могат да се насладят на аудиопиесата, могат да си сглобят сами и 3D картичка, която е част от изненадите на творческото ателие, където ще бъде премиерата.  

“Записването на радиопиесата беше голямо предизвикателство и преминахме през много неща. Беше вълнуващо като звук, след това напасване. Идеите идваха отново, обработка. Много интересно беше”, казва Маргарита Петрова - драматург и режисьор на пиесата.

“Идеята за аудиопиесата дойде от самото представление “Роден под щастлива звезда”. Решихме да запишем песните към спектакъла, от там се роди идеята да направим аудиопиеса за децата, които нямат възможност да гледат спектакъла и за децата, които нямат възможност да дойдат поради физиологични пробписват пиеси за такива децалеми. Спомних си преди време как записвах приказки точно за такива деца.

Да композирам музика към тази аудиопиеса беше много интересно и вълнуващо, защото както имаш свобода да разгърнеш въображението си, така се съобразавяш и с характеристиките на героите и средата, където се намират, с атмосферата, която трябва да се пресъздаде“, допълва Милена Великова - автор на музиката в спектакъла.  

Чуйте повече за създаването на спектакъла в разговора на Ангелина Грозева в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Децата са най-големите почитатели на магията на кукления театър

“Роден под щастлива звезда” - първа куклена пиеса от трилогията “Приключение с кораб”

Маргарита Петрова е автор на пиесата “Роден под щастлива звезда” , която е създадена по текстове на датската писателка Туве Янсон . Пиесата е част от трилогията “Приключение с кораб” . “Заедно със сценографа Здравка Кантарева имахме заедно преди..

публикувано на 31.03.21 в 11:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам..

публикувано на 13.07.24 в 09:57
С каква скорост да минеш оттук?

По моста на с. Гара Елин Пелин и 10 км/ч не ви гарантира безопасност. Докога?

Жителите на Община Елин Пелин от години имат проблем с моста в сърцето на село Гара Елин Пелин, който е връзката както на населеното място с близките села, така и с главния път, който води към магистралата в посока столицата. Те се оплакват от..

публикувано на 12.07.24 в 18:13
Милка Василева

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“.  Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на..

публикувано на 12.07.24 в 16:34
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не може да има две ДПС-та. Пеевски ще направи своя партия-корпорация

Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата , показва някаква форма на отчаяние . Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи?..

публикувано на 12.07.24 в 15:26

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката..

публикувано на 12.07.24 в 14:20