Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Казанлък отвъд розите и тракийските гробници

8
Цветя и рози в ефира на Радио София
Снимка: радио София

Навръх Петдесетница и Св. Наум, Радио София и Радио Стара Загора в съвместна продукция ни пренасят в Казанлък.

Царица ли е още розата в Казанлък, мястото с гробниците на тракийските царе? Изнесеното студио на Радио София в един от любимите подбалкански градове дава отговор не само на този изначален въпрос, изникващ в съзнанието на всеки.

Началото е с Момчил Маринов, който говори за отминалия Празник на розата, и за мястото на музеите като портал между миналото и бъдещето. Ритуали и фестивални шествия. Целогодишна туристическа дестинация.. "Празникът е спонтанен жест на благодарност."

За каталога "Багри и нишки" - едно от събитията, с които  Историческият музей „Искра“ в Казанлък отбелязва 120 години от създаването си, колегата от Радио Стара Загора Иван Спасов ни среща с главния уредник на отдел "Етнография" в музея, Венелина Илиева. На страниците на „Багри и нишки“ могат да се видят образци от шевици, събирани от Чудомир и Иван Енчев-Видю" 

"Интересното е, че част от тези шевици съвпадат като мотиви с намерени в праисторически съдове магически фигури" - разказва г-жа Илиева и обобщава: "обръщайки поглед назад във времето, откриваме една поредица от символи, която тръгва от началото на човечеството и стига до наши дни, шевици откриваме днес от облеклото ни, до опаковките на някои хранителни продукти":

Исторически музей „Искра“ успешно приключи дейността си по проект, свързан с дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии. 

Продължението е с експозицията "Долината в обектива", само от казанлъшки автори, но преди всичко с историята на музея на фотографията с неговия директор, Стефан Папукчиев:

"Най-интересните експонати са дървена сгъваема мехова камера от 1880 с магнезиева светкавица към нея, дарена от казанлъшко семейство, което живее в Южна Франция, фотоапаратите на Вапцаров и на Теню Пиндарев, камерата на самия Дебри, обективът за първия ПТС в България.

Включва се и г-жа Димитрина Дончева – кмет на с. Енина: "Енина расте и хубавее. Много млади жители, детски смях и игри. Засадиха се нови розови, лавандулови и черешови градини. Намислили сме празник на Енинската сърма - малка и без месо":

Следват ученик от ПГ“Иван Хаджиенов“ (Иван Иванов, специалност "Мехатроника") и нейният директор Мариана Демирева: "Гимназията е открита с дарение от 1 милион лв от 1925. В последните две години почти удвоихме учениците с две нови специалности." "Изучаваме различните електронни машини, ходим във фирмите и практикуваме" (Иван). "В новата учебна година учениците ни ще бъдат разпределени в осем фирми.  Работим по много програми по "Еразъм+." (М. Демирева). "Много ми харесва фирмата, където работя и мисля да продължа там" (Иван):

Казанлък е пионер за България в дуалното обучение. За него разказва и инж.Владо Спасов от „М+С Хидравлик“. "Имаме обучени 8 наставника, около 30 ученика завършват "Машини с цифрово-програмно управление", от тях осем продължават работа при нас. Бизнесът участва и при установяване на учебните програми - ако не се погрижи да си създава кадри, тяхната липса за него е най-осезаема. Всеки един от младите обучени хора има шанс": 

В града завърши и първият випуск от Технически колеж към ТУ – София, още по темата с проф.Ивайло Ганев, директор на Колежа:

"Това е последното създадено звено на ТУ - София. За да имаме успех, трябва и двете страни на дуалното обучение да са активни. Имаме много силна подкрепа от бизнеса. Подготвяме кадри изключително за конкретни предприятия. Много бързо нашите студенти влизат в практиката. Голяма част от таксите им се поемат от фирмите, в зависимост от успеха им. Всички са със силна мотивация. Тук има наплив към машиностроенето. Ако дойде в София, студентът се откъсва от родната среда, тук е различно. В града реално няма безработица."

Театърът в Казанлък е с история от 160 години, но директорът му Димитър Кабаков го представя и като най-младия професионален театър, носещ името на Любомир Кабакчиев. В Казанлък е представена първата професионална оперета. Самодейците към 1989 са били около 2000. "На Първи септември ще представим премиерно във Военна академия в София новата си постановка върху Орфей и Евридика. Това е танцово-движенчески театър, с малко текст."

Благотворителен фестивал Open Buzludzha Fest за набиране на средства за опазване на мозайките по външния кръг на Паметника Бузлуджа организират Фондация "Проект Бузлуджа", Bar Dak, Малин Миланов - Монти, с подкрепата на Община Казанлък, партньори и доброволци. С подробностите Здравко Георгиев, който разговаря с Дора Иванова, председател на фондация "Проект Бузлуджа":


Уикеда, Стефан Вълдобрев, Иван Шопов и много други любими изпълнители ще са на поляната пред х.Бузлуджа. Първите 1000 билета са на преференциална цена. За изграждането на външния навес са необходими 64000 лв. Комунистическият символ е едно от притегателните места за т.н. "дарк туризъм", които, колкото и да е парадоксално, понякога са повече от интересуващите се от "Долината на Тракийските царе"

Финалът е спортен - президентът на ФК "Розова долина" Георги Мермеклиев за Купата на Аматьорската футболна лига, която за първи път е в Казанлък: 

"Ние сме единственият аматьорски юношески отбор, който е класиран в А група. Щастието за един аматьорски футбол е да има 160 играча. Имаме много състезатели деца, това връща съгражданите ни на стадиона. Времето на стадиона е безценно. При мъжете ще се готвим да атакуваме Купата на България. Постоянството е цената на успеха ни."

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сблъсъкът „София срещу провинция" - тази вечер, в кино „Кабана“

„София срещу провинцията“ е темата на stand-up Comedy сблъсъка, тази вечер в кино „Кабана“ . Шестима комедианти от Inside Joke Stand-up Comedy - трима от столицата и трима от дълбоката провинция, ще премерят шеги и пънчове. „Тази вечер очаквайте шеги и закачки, най-вече за хора над 18 години . Хора се оплакват от нашето заглавие..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Националната галерия отбелязва 90-годишнината от рождението на Галин Малакчиев с изложбата „Корени”

По повод 90-годишнината от рождението на Галин Малакчиев (1931-1987),  Националната галерия представя изложбата „Корени“ – 16 съвременни скулптори за Галин Малакчиев . „ За изложбата съм поканила съвременни български скулптури. Искахме да отбележим 90-годишнината от рождението на Галин Малакчиев по по-различен начин – именно..

публикувано на 27.07.21 в 17:07

Детските градини в София все „по-умни“

Столичната община въвежда система от иновативни решения за производство на „Зелена енергия“ и „Умни“ комунални услуги в ДГ „Сърничка“ в Младост IV. Проектът е насочен към повишаване на енергийна ефективност в най-голямата детска градина в страната и включва производство на „зелена“ енергия за собствено потребление и дистанционен..

публикувано на 27.07.21 в 16:51

Злоупотребата със захар в храната може да повлияе върху психиката

Прекалената употреба на захар в храната може да доведе до проблеми в психиката, пише Medical Express. Изследвания са показали, че фруктозата, която се съдържа в рафинираната захар, стимулира реакция, подобна на търсенето на храна при остър глад. Такова поведение предполага импулсивност, желание за нещо ново, агресивно и спешно вземане на..

публикувано на 27.07.21 в 16:45
Ваня Дункова

Психомоториката - метод за израстване на децата чрез игра

Психомоториката е метод, който чрез психоемоционално и социално развитие подпомага здравословното израстване на децата, чрез двигателно и телесно изразяване и съвместна игра. Психомоториката е добре забравен стар метод . Все по-често липсва при децата играта, каза в ефира на радио София Ваня Дункова от Българската асоциация за..

публикувано на 27.07.21 в 16:32
Проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт

Проф. Яна Симова: В топлото време не сменяйте рязко температурата и носете широки дрехи

Намираме се в седмицата с едни от най-високите температури за годината. Очаква се в края на месеца термометрите да прескочат 40 градуса . И топлото, и студеното време влияят на нашето здраве . Те могат да увеличат заболеваемостта и дори смъртността от сърдечно-съдови заболявания . Това каза в ефира на радио София п роф. Яна Симова,..

публикувано на 27.07.21 в 15:59

Заради ремонт на колектор под бул. “Гоце Делчев“ променят маршрути на тролеи и автобуси

Започват строително-монтажни работи на канализационния колектор под бул. “Гоце Делчев“ на 28 юли 2021 г., съобщиха от „Софийска вода“ АД. Ремонтът е на важно съоръжение с правоъгълно сечение, което отвежда отпадъчните води от жилищната територията между бул. „България“, ул. „Тодор Каблешков“, ул. „Костенски водопад“ и бул. „Гоце Делчев“...

публикувано на 27.07.21 в 14:26