Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вълчи руни на кантеле

Синика с нейната група
Снимка: архив

Финската норвежка Синика Лагенланд е позната на слушателите на „Слънчев джаз+“ и стрийм „Дуенде“ с предишните си творби за лейбъла с най-добри звуци след тишината. Сегашният ѝ солов албум се казва „Волфруне“ и не е задължително да си наясно с руническото писмо и немския език, за да си дадеш сметка за какво иде реч.

Композитор, вокал и майстор на традиционния за угро-финските култури струнен инструмент кантеле, Синика продължава своите разходки из северните пейзажи и древните поверия.

Руническият знак за вълк малко или повече наподобява вълчи капан, а в родината на издателите ѝ е сред забранените символи, свързани с нацизма и неонацизма. Но вълкът от корицата на албума ѝ далеч не е озъбено страшилище. Приведеният му поглед обаче, не бива да заблуждава, че става дума за отчаян самотник.

Гласът на Синикa е далеч от крайностите на сами-дивата Сидсел Андерсен (една от „кръстниците“ на предаването заедно с Буге Веселтофт). Кантелето макар и бегло напомня като звучност арфата на друга наша добра познайница, Кристина Плухар и нейният ансамбъл „Арпеджиата“. Не, няма грешка – дори и соло, звучността на Синика понякога доближава тази на цял оркестър, макар и в следващия момент отново да е камерно-интимна.

Ако има нещо общо между нея и толкова различни в тълкуванията си на традиционните ритми музиканти като испанката Ана Алкайде, свирила и във Варна, или африканските братовчеди Балаке Сисоко и Тумани Диабате, за които скоро си говорихме тук, то е в близостта им с природата и отдадеността им на теми, вдъхновени от нея.

Когато им се наслаждаваме, географията няма такова значение – не че не можем със затворени очи да се пренесем далеч на север или в тропика – но уважението, включително и към хищниците не е нещо декларативно или недай Боже, част от обмислена маркетингова стратегия. Този вид музика е поредното доказателство за креативността на духа и върви за ръка със смирението, че далеч не сме венеца на природата.

Синика започва последният за месеца "Слънчев джаз +" - по изключение само в събота след новините в 6 само тук, по радио София.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вековните след четвърт век

За някои от нас „ Буена Виста Сосиал Клуб “ и Куба са синоними. За други, като мен – не съвсем. Имал съм късмета да се срещна на живо с това, което е Куба откакто съм на този свят, както и с всички участници в групата, докато бяха на този свят. „Буена Виста Сосиал Клуб“ едва ли щеше да съществува, ако Куба не беше под кастристки режим...

публикувано на 19.09.21 в 16:55
Рон Картър

Джазмените растат и не стареят

В Деня на София - празник на Радио София си честитим с най-свободната музика двойния, а за всички именници - тройния празник. В неделя тук представихме накратко програмата за тази вечер. Сега е ред на акцента. Той е в началото, когато един след друг следват китаристът Пат Матини, един от "кръстниците" на предаването ни и басистът Рон Картър, чието име..

публикувано на 17.09.21 в 16:40
Ледиси пее Нина

Джазът на старите и младите

В Деня на София, в съзвучие с девиза ѝ "Расте, но не старее" "Слънчев джаз+" обръща внимание на джаза като средище. Началото е с Пат Матини, който в деня преди 20-годишнината от трагедията в Ню Йорк представи новия си албум "Side-Eye NYC (V1.IV) ". Тук сме ви представяли замисъла му с първия сингъл, сега започваме с изсвирената с млади нюйоркски..

публикувано на 12.09.21 в 16:30
Софи Алур с част от групата си

Екзотики и посвещения

В неделя тук стана дума за провансалско-уханския проект за лавандулата и жасмина, с който започва поредния "Слънчев джаз+". В продължение, екзотиката ще ни съпътства чрез палмите и гигантските папрати, изсвирени от саксофона на Софи Алур в новия ѝ албума "Enjoy" и в посвещението на Исао Томита, един от бащите на прогресив-електрониката от страна на Jaga..

публикувано на 10.09.21 в 09:00
Дуо

Лаванди, жасмини и хапчета радост

В миналото предаване си говорихме за японски и китайски флейти като част от един бразилски проект със звуци от селвата, с които за пореден път бе интерпретиран „Beatles“. Сега е време да обърнем внимание и на тези флейти, както и на типични струнни инструменти от Далечния Изток, които са били и ще бъдат част от това, което ние наричаме джаз+...

публикувано на 05.09.21 в 15:50

Контракултурата на 60-те след 60

Запитвали ли сте се защо музика, определена като контракултура в 60-те и донякъде в 70-те, в момента може да звучи толкова актуално, особено в различните ѝ джаз интерпретации? Последният пример е от края на юни 2021-ва. Тогава излязоха два албума: „Besouros 2” (бръмбари на португалски), посветен на музиката на Beatles от бразилския майстор на..

публикувано на 03.09.21 в 09:15
Микис Теодоракис

Почина Микис Теодоракис

Гръцкият композитор Микис Теодоракис почина на 96-годишна възраст, съобщи гръцкото Министерство на културата. Легендарният автор на балета „Зорба гъркът“ е икона на съпротивата за бившата военна хунта, един от символите на слънчева Гърция за милиони по света. „Днес загубихме частица от гръцката душа - Микис - учителят, интелектуалецът,..

публикувано на 02.09.21 в 11:15