Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на "Надежда" Димитър Димов: Трябва да се върви към децентрализация

Кметът Димитър Димов
Снимка: facebook/Димитър Димов

Тази седмица в предаването „Събуди се, София“ говорихме за район „Надежда“. Инфраструктурата и липсата на паркоместа са основните проблеми, които откроиха жителите на квартала и представители на районната администрация.

В мобилното студио на радио София в „Надежда“ гостуваха Милен Димитров от инициативата „Заедно сме Надежда“ и кметът на района Димитър Димов.

Милен Димитров от инициативата „Заедно сме Надежда“ е роден и израснал в „Надежда“. Споделя, че през последните години за района е направено много.

„Аз съм гражданин на район „Надежда“ от моето рождение. За мен това е роден дом. С удоволствие участвам във всички инициативи за облагородяване на района. Аз съм от „Илиянци“. В последните години районната администрация извърши доста подобрения, по отношение на екологията и комуникацията с гражданите“, разказа Димитров.

По думите му, инфраструктурни проекти биха били добро решение за „Надежда“.

От отношение на инфраструктурните проекти, кметът на район „Надежда“ Димитър Димов каза, че проекти има, но поради липса на средства понякога те се бавят.

„Има проект за изграждане на паркинг на ул. Христо Силянов за 236 автомобила. Проектът е от 2018 г., разрешителното за строеж още не е изтекло, имаме избран изпълнител. Поради недостиг на средства нещата понякога се бавят“, каза Димов.

За очакваното разширение на ул. Христо Силянов, кметът на „Надежда“ заяви, че много от гражданите са против заради дървета, които трябва да бъдат премахнати.

Северният парк се очаква до един месец приемателна комисия. Целият парк е осветен, има видеонаблюдение на места. Надявам се до есента да се назначи охрана и да се направи изцяло видеонаблюдението до края на годината. Тук много ни помага и Второ районно управление, обикаля и конна полиция“, разказа Димитър Димов.

По отношение на цените за спортните площадки, които от „Спаси София“ заявиха, че са завишени, Димов заяви, че данните са представени некоректно, защото освен цената на съоръженията към нея има монтаж, затревяване и др.

„Върху цената се наслагат определени неща, които определят крайната цена“, каза Димитър Димов.

От 2013 г. районната администрация работи за скейтборд площадки, каза кметът.

„Прави се проучване за подобрение на пешеходния достъп откъм „Връбница“ 2 за изграждане на паркинг в района“.

По отношение на детските площадки, Димитър Димов обясни, че район „Надежда“ полага грижите за тях.

„Средствата, които се отпускат са недостатъчни. Ние поддържаме 127 площадки. Последният акт е от преди месец, миналата седмица откраднаха халките на стрийт фитнеса. 42 000 лева са парите за поддържка на година. От две години не сме изграждали нова, заради пандемията. До 122 блок от вчера започна изграждането на нова детска площадка“, каза Димов.

По отношение на етажния паркинг, Димитър Димов обясни, че трябва да се реши дали да бъде само паркинг или да има и спортни съоръжения.

„Всеки момент се очаква да бъде пусната обществена поръчка за бул. „Рожен“. Това е най-важният обект за мен, който касае цяла София. Разширението от стоков базар „Илиянци“ до Северната скоростна тангента, който ще облекчи много трафика“, каза кметът на района.

По думите на Димов, трябва да се върви към етап на децентрализация.

„Много по-лесно ще знаят хората какви данъци плащат и как се харчат“, добави кметът на „Надежда“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кварталите в район "Подуяне" с все по-малко места за паркиране

Столичните квартали "Сухата река", Левски и "Хаджи Димитър" през последните години са сред предпочитаните за покупка на жилище. Те са част от район "Подуяне" и до скоро привличаха столичани предимно с възможността за безпроблемно паркиране.  Днес обаче наемателите и собственици на жилища в района са толкова много, че се налага паркиране по тротоарите и..

публикувано на 29.07.24 в 10:39

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен мандат. След като получи папката, партията на Слави Трифонов трябва да посочи кандидат за премиер,..

публикувано на 29.07.24 в 09:01

Понеделник започва със слънце, вечерта - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и Североизточна и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Има условия и за градушки. Явленията в североизточните райони ще продължат и през нощта срещу вторник..

публикувано на 29.07.24 в 07:35

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е нашият слоган  – каза пред Радио София Илиана Иванова, председател на УС на асоциацията „Фестивалите в..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00