Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-добре е да се пие изворна или йонизирана вода

Снимка: Pixabay
Не само през лятото е важно да приемаме качествена и в достатъчни количества вода. През горещите дни, като днешния, обаче това е от изключително значение, защото водата играе съществена роля за функциите на всички органи и влияе от метаболизма до настроението ни. 

Водата е особено важна за цялото тяло, тъй като сме съставени от вода, казва Гергана Генова. Водата доставя хранителните вещества и отговаря за детоксикацията на организма, регулира телесната температура, смазва ставите. Освен това, за да мислим добре, трябва да бъдем хидратирани.  

“Изследванията в Европа и САЩ, показват, че 75% от хората над 20-годишна възраст страдат от хронична дехидратация, а 25% от децата и тийнейджърите не пият достатъчно вода”, посочва Гергана Генова.

По думите ѝ, при дехидратация започва главоболие, умора, сънливост, намалена работоспособност, лош вкус в устата, ускорен пулс, влошено състояние на кожата и ноктите. Затова в горещите дни е особено важно да се пие вода (не сокове и безалкохолни).

На пазара вече има различни видове вода - минерална, изворна, алкална, йонизирана вода. Най-добре е да се консумира разнообразна вода. Ако пием минерална вода е хубаво да сменяме марката всеки месец, защото минералната вода води до различни минерали, които се натрупват в организма.

Най-добре за ежедневна употреба е пиенето на изворна вода, но прясна изворна вода, а не купена от магазина. За съхранение на водата е важно да се използват стъклени бутилки, защото пластмасовите, при 18 градуса започват да отделят химически вещества и съединения.

В домашни условия пък семействата могат да си правят йонизирана вода, която има антиоксидантни свойства, по-лесно хидратира клетката и детоксикира организма.

Още за качествата на водата, която пием - чуйте в разговора на Петя Калнакова и Мартен Роберто.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работата с хората с увреждания: отдаване и експертност

Мая Донева  (позната ни от " Карин дом "), отскоро е генерален секретар на  EASPD  – Европейската асоциация на доставчици на социални услуги за хора с увреждания. Това е една от най-големите и разпознаваеми организации в света, що се отнася до социално включване, човешки права и равенство: "В България още трябва да се напомня колко..

публикувано на 17.10.21 в 11:49
Таня Христова

Гласът на общините

Таня Христова,  кмет на Габрово , която е председател на групата на българските кметове в Европейския комитет на регионите – за важните решения и ролята на градовете и регионите при взимането на решения за разпределение на средствата в новия програмен период: Община Габрово бе избрана за „Предприемчив европейски регион“ (ПЕР) за 2021—2022 г...

публикувано на 17.10.21 в 11:20

Адресите на любовта – актрисата Мария Русалиева

Нито един от четиримата съпрузи на Мария Русалиева не е голямата й любов Актрисата дала сърцето си на германец, но не намерила кураж да зареже родителите си в България Голямата актриса Мария Русалиева, която ни напусна на 5 август 2015 г. на 87 години се е женила четири пъти, никога по сметка, винаги по любов и... за кратко...

обновено на 17.10.21 в 10:54
Ката Туто, зам.-кмет на Будапеща с водещата Лили Големинова

Будапеща е колорит - вода, хълмове, култура

Увеличаващото се сближаване на регионите бе сякаш спряно от пандемията. Въпреки това добри примери в обратната посока не липсват. След срещата в Брюксел на Комитета по регионите разказваме за някои от тях, но не само.  Ката Туто е зам-кмет на Будапеща   Тя говори за предизвикателствата и иновациите - зелени и всякакви в града в специалното си..

публикувано на 17.10.21 в 10:46
Паметникът на Цар Самуил

Владетелите и техните софийски паметници

Паметникът на Цар Самуил – идея и реализация, разказана от автора му Александър Хайтов: "Изискването беше да му е реалистична статуята. Така и подходих, по всички закони на пластиката. Разбирам от това, което правя, не съм паднал от небето. Възстановката по черепа е приблизителна. С предварителното проучването, отидоха 6 месеца. Сроковете бяха..

публикувано на 16.10.21 в 16:00
Владимир Новков

Движещият се човек е по-щастлив

Владимир Новков, личностен и спортен психолог. Сертифициран в изграждането на ДНК-базирани тренировъчни режими: "Всеки човек е протагонист в собствената си история. Избрах своя път в психологията още от гимназията, потомствен психолог съм. Приносът ми към "семейната" психология е в аналитичната и приложната сфера. Фасилитатор съм на вътрешния диалог..

публикувано на 16.10.21 в 15:05
Младен Владимиров с водещата Яна Спиридонова

Успехът не е дестинация

Младен Владимиров – психолог, представя книгата „Успяващите деца. Изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват“ с автор д-р Мишел Борба: "В книгата става дума за тъжни, самотни, прегряти деца. Забравили сме за детското. Трябва да се вслушаме в детето. Преди думата за осиновяване е била "чуваниче", а сега го гледаме, както се..

публикувано на 17.10.21 в 09:40