Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалният пърформанс "Седемте чудеса на България" обединява публика и творци

Снимка: Радио София

Музикалният пърформънс „Седемте чудеса на България" вече две години става повод за емоционални срещи между артисти и публика, които вълнуват и зареждат с радост. За една такава, наскоро състояла се среща, разказва Милена Великова  от „Алтернативен свят Оренда“:

„Имахме удоволствието да сме част от фестивала „Реките на София“, където се случи поредното издание на нашия музикално-фолклорен пърформънс“, каза тя и поясни, че пърформънса е протекъл по различно от обикновено, защото са искали той да бъде адаптиран специално за фестивала. „Публиката избираше как да протича целия сценарий. „Седемте чудеса“ са седем фолклорни области. Това пътуване през тези области го решаваше публиката.

С помощта на „вълшебен куб“, чрез който избираха посоката, публика и артисти заедно пътешестваха през цяла България, наслаждавайки се на богатството и многообразието на музикалното и танцовото народно творчество от всички фолклорни области на родината ни.

Милена Великова - един от създателите на пърформънса

Кръшни хора и ръченици поведоха танцьорите Хелия Иванова, Мартин Савов и Стефан Савов от танцов ансамбъл „Пламъче“. Така се получи една прекрасна, интерактивна среща“, разказа Великова. 

Тя посочи още, че всяка от седемте области бива представяна с песен, съответната носия и танц. Екипът на сдружение „Алтернативен свят Оренда“ ще продължи и за в бъдеще да организира събития и срещи с публиката, под надслов „Седемте чудеса на България“, който се реализира със съдействието на НФ „Култура.  Можете да следите събитията тук

Чуйте подробности как точно е възникнала идеята за пърформънса в разговора на Роман Михайлов и Мария Бояджиева с Милена Великова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Месец юни е бил най-топлият у нас за последните 140 години

Месец юни тази година е бил тринадесетият пореден рекордно топъл месец в света. Юни е бил най-топлият у нас за повече от 140 години. Средната температура през месец юни в България се е увеличила с малко над 1 градус. Климатолозите отчитат, че най-съществено е затоплянето в планинските райони и в Софийския регион, където повишението на..

публикувано на 01.08.24 в 11:09

Извънредно заседание на СОС заради смяната на ръководствата на 6 общински дружества

Столичният общински съвет ще заседава извънредно с единствена точка искането на кмета Васил Терзиев да се преразгледа решението за смяна на ръководствата на шест ключови общински дружества. Докладът по темата беше приет миналия месец и е от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир Гълъбов. На 9 юли СОС прие доклад относно обявяване..

публикувано на 01.08.24 в 10:11

Столичният район "Надежда" се включва в Световната седмица на кърменето

За 32-ри път отбелязваме Световната седмица на кърменето. Целта на инициативата е повишаване на информираността и пробуждане на действия, свързани с темите засягащи кърменето. От 1 до 7 август са предвидени редица събития, насърчаващи кърменето, а тази година Седмицата преминава под надслов "Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене..

публикувано на 01.08.24 в 09:25

Август започва със слънце и температура в София около 32°

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, в София - около 32°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб вятър от югоизток, по най-високите части до умерен от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около..

публикувано на 01.08.24 в 07:35

НМФ набира средства за следващото издание на Националната младежка академия

Националният младежки форум стартира кампания за събиране на средства за провеждане на следващото издание на Националната младежка академия. Академията е подходяща всеки млад човек, който иска да развие знания и умения, каза пред Радио София Йоан Стоянов - главен секретар на НМФ. „Хората, които са преминали Академията в последствие се..

публикувано на 31.07.24 в 19:06

5 медала за българските ученици от Международната олимпиада по физика в Иран

5 медала спечелиха най-добрите български ученици по физика на 54-тата Международна олимпиада в Иран, която се проведе от 21 до 29 юли 2024 г. Те завоюваха 1 сребърен и 4 бронзови медала, сред най-добрите 198 ученици от 46 държави. Сребърният медал спечели Баян Гечев (12 клас, СМГ). Бронзовите отличия са за Георги Костадинов (12 клас, ППМГ Бургас),..

публикувано на 31.07.24 в 17:25

Социалните придобивки като възможност за привличане на кадри

Ваучерите за храна са едни от най-популярните социални придобивки, които компаниите предлагат. Има предложение от 1 януари 2025 г. максималният им размер да бъде увеличен на 300 лева, каза пред Радио София Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по..

публикувано на 31.07.24 в 15:21