Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Талантливите хора никога няма да свършат

Петър Василев
Снимка: архив Петър Василев

В деня на 110-годишнина от рождението на актьора Петър Василев ни гостува Румяна Василева, негова дъщеря:

„Беше скромен човек, нямаше желание да преподава, въпреки, че бе канен във ВИТИЗ. Нямаше самочувствието, защото самият той не бе завършил театрална академия.

Сега всички актьори си спомнят колегиалното, топло отношение на моя баща. Беше в състояние да влезе във вените на всеки кандидат-студент, много идваха при него. Никога не е взел една стотинка от тях.

Много се е борил да влезе в театъра. Започва в самодейния колектив „Железник“ в Стара Загора и като научава за създадената от Боян Дановски  „Народна сцена“ тръгва за София. Но тя е разтурена, записва се при Адриана Будевска и една година се обучава при нея. Роза Попова продължава обучението и забелязва зрънцето талант в него и му казва, че вече не е за самодейна трупа. Свързва го със Стефан Киров, директор на Пловдивския театър, когото търси в Хисаря, тръгвайки пеш от София. Не го открива и така стига до Лъджене, изправя се пред него и му казва, че е момчето, пратено му от Роза Попова.

Баща ми се опитва да каже, че е стигнал дотам с влак през Батак, Стефан Киров разбира лъжата и го представя на трупата. Казва им да наблюдават момчето – „вижте, какво значи любов към театъра“ – това е неповторимата му одисея.

Става първоначално актьор във Варненския театър. Негов приятел, който го е гледал, се застъпва пред Стоян Бъчваров, който му дава роли и той му е школата. „Той е ярка индивидуалност“ – казва Бъчваров за него пред Лилиев.

Може би е от малкото актьори, които не са отказали нито една роля по съвет на учителя си, Стоян Бъчваров. „Като бяхме студенти, седяхме зад кулисите и те гледахме, Бай Петре“ – са казвали за него много актьори.

Всичко, което съм научила в живота, го знам от него. Много държеше да израсна културен човек с отношение към изкуството, искаше да уча езици, да свиря на пиано. Спазваше границата между родителската обич и доброто възпитание.

Покрай него съм се срещала с невероятни хора в детските и юношеските ми години. Имала съм невероятно детство и юношество. Баща ми имаше огромен афинитет към литературата и най-вече към поезията. Цял живот купуваше художествена литература и специализирана, за театър, опера. Не помня един ден без да се е прибирал без нова книга.

Дали ще има други като него ли? Талантливите хора никога няма да свършат!“


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над милион години история на едно място

Националният археологически музей, представен от Гл.ас. Камен Бояджиев в разговора му с Божидар Янев: "Около сградата е имало и хан, и медресе. Това е била главната джамия за София. Но през 19 в. след земетресение пада минарето ѝ и е изоставена. Временно е полева болница по време на Руско-турската война. После сградата е предоставена на бъдещата..

публикувано на 21.05.22 в 16:10
Тиберий Баръмов

Да предаваш ценностната си система с финес

Тиберий Баръмов, учител по история, е поредният гост на Елена Пъневска в рубриката ѝ за "млади легенди": "Името ми се носи като съдба от прадядо ми. Неблагодарност е последната дума, която може да се свързва с преподаването. Дали заради подобреното материално положение, но се наблюдава интерес към професията ни. Нужно е да се напаснеш с децата, не да..

публикувано на 21.05.22 в 15:00
Невена Коканова

Адресите на любовта - Невена Коканова

Целувката на Невена Коканова и Раде Маркович в „Крадецът на праскови“ е ненадмината На снимачната площадка на „Крадецът на праскови“  режисьорът Въло Радев  среща Невена Коканова с големия сръбски актьор Раде Маркович – талантлив, красив, чаровен. По късно той споделя: „При пристигането ми във Велико Търново, където бяха снимките, първият..

публикувано на 21.05.22 в 14:05

Алеята на Воев

Една от главните алеи в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев - още с председателя на фондация "Димитър Воев" Петър Миланов: "Идеята да се назове нещо на името на Димитър Воев е отдавна. Предложението ни бе прието и съвпадна с годишнината на смъртта му. Това е най-голямата напречна на главната алея, от Цариградско шосе до "Драган Цанков"..

публикувано на 21.05.22 в 11:56

Илиан Скарлатов между борсите и киното

Премиерата на филма „Борсови играчи“ вече бе  представена в Радио София . Още по темата как любовта към финансите и киното намират своята пресечна точка от Илиан Скарлатов, гост в студиото:  „Занимавам се с финанси от 20 години, инвестиционно банкиране. Базиран съм в България, оттук тръгвам и завършвам. Мога да съм благодарен на моята майка,..

публикувано на 21.05.22 в 11:44
Златин Стайков и Кики Рубин

Бачата нощ в София

"Las Generalisimas"  е  изцяло дамски танцов проект, целящ да илюстрира силата на жената да се справя с всички предизвикателства, да изразява красотата на женската креативност и да разкрива страстта на женската душа – концерт, танци и латино страст в съботната вечер -. Още за събитието от организаторите му Златин Стайков и Кики Рубин:..

публикувано на 21.05.22 в 11:07

Слънчевата Топлоцентрала

Започва танцовия проект „Хелиос“ на СО и Топлоцентрала – подробности от Изпълнителния ѝ директор Веселин Димов: Проектът "Хелиос" е абревиатура, творческа лаборатория за млади хореографи. Осем млади хореографи ще работят заедно и на 25 юни ще представят малките си произведения. Критериите бяха да имат някакъв опит и да идват от различни области, да..

публикувано на 21.05.22 в 10:58