Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Репичките имат антибактериални свойства

Снимка: Поли Начева

Репичките се считат за идеален продукт за женския организъм, съобщи диетологът Анна Дробишева пред руски медии.

По думите й, този малък червен зеленчук има лечебни свойства. При възпалителни процеси може да се консумира в големи количества. 

Според диетологът, репичките са лечебен зеленчук. Те имат антибактериални свойства, така че трябва да се консумират в по-големи количества. Репичките са отличен продукт за жени, тъй като могат да нормализира хормоналния фон, намаляват болката при менструален цикъл и забавят стареенето на кожата, казва експертът. 

Репичките са полезни и за мъжете, поради способността им да повишават нивата на тестостерон и облекчават възпалението на простатата, съобщава Дробишева.

Диетологът добавя, че зеленчукът трябва да се изключи от менюто на хора с бъбречни заболявания и подагра. Репичките са противопоказни и за бременни жени, тъй като съдържат етерични масла, които повишават тонуса на матката. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От ювелирното до монументалното

Катедра "Метал" в НХА отбелязва 30 години. Тя обхваща няколко жанра в областта на метала и металопластиката. Обучението на всеки един студент протича от обработката на скрап, до медали, монети и бижута. Пробвала да работи в по-големи формати, д-р. Мирена Златева разказа пред Радио София за своя белязан с творчество живот, както и за избора..

публикувано на 20.01.22 в 15:42

Млади политолози ще слушат Първанов и Плевнелиев за политическото слово на държавния глава

Членове на Студентския клуб на политолога (СКП) към Софийския университет „Св. Климент Охридски” организират. публична дискусия с президентите Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017) на тема “Ролята на политическото слово на държавния глава”. До дискусията днес от 16 ч. в Аулата на Алма матер ще бъдат допускани зрителите..

публикувано на 20.01.22 в 15:32
Д-р Валентина Григорова

Д-р Валентина Григорова, АГ: Жените до 40 години да раждат естествено

Какво е усещането да участваш и да допринесеш за чудото на новия живот? Това могат да кажат единствено специалистите и акушерките, които отбелязват своя професионален празник на Бабинден - по стар стил на 21 януари. „Винаги се срещаме с нещо ново, с много нови животи“, каза пред Радио София д-р Валентина Григорова , завеждащ Рисково..

публикувано на 20.01.22 в 15:11
Марк Кадин и Людмил Ангелов за пръв път излизат на една сцена

Рахманинов и „необичайната“ Шеста симфония на Чайковски описват музикално „Руската зима“

Симфония №6 „Патетична“ в си минор (оп.74) на Пьотър Илич Чайковски и Концерт за пиано и оркестър №4 в сол минор (оп.40) от Сергей Рахманинов ще изобразят руската зима в едноименния концерт на Симфоничния оркестър на БНР и солиста Людмил Ангелов , пиано. Това ще стане в петъчната вечер на 21 януари от 19:00 ч. в зала „България“ ...

публикувано на 20.01.22 в 14:10

Древноиранските Ромео и Жулиета оживяват в пиеса

Какво е животът ти динамично да преминава като на театър през Широка лъка, Кения, Панагюрище, Холандия и Гоце Делчев? Какво е общото между японските кукли и Пловдив и има ли торти в Индия? Преподавала в Коста Рика, пътувала в различни държави, театралният режисьор и преподавател Елена Панайотова разказа пред Радио София за срещата си с..

публикувано на 20.01.22 в 13:29
 Geoff and The Problems

"Geoff and The Problems" с първо парче на музикалната сцена

Нова Супергрупа изгря на хоризонта на българската рок музика. Групата се казва Geoff and The Problems.    Непосредствено преди да пуснат първата си песен, двама от музикантите гостуваха в ефира на Радио София – Ангел Ангелов, добре познат от “Ogi 23” и и Александър Миланов , също добре познат от групата “Piranha”.  В групата са още Румен..

публикувано на 20.01.22 в 13:16

Венци Мицов за новото предизвикателство в живота си - това на преподавател

Венцислав Мицов , който доскоро беше общински съветник в София и част от група „Хиподил“, вече е преподавател по „Пънк и алтернативни музикални стилове“ в ЮЗУ – Благоевград. Съавтор е и на „Справочник на музикални термини от традиционни и нови музикални практики“ , на Университетско издателство "Неофит Рилски". „Когато се търси нещо,..

публикувано на 20.01.22 в 12:38
Подкасти от БНР