Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво прави 91 НЕГ в София едно от най-желаните училища след 7-и клас

Снимка: 91neg.bg

Сегашните седмокласници бяха сред учениците, които най-дълго бяха оставени през последните две години на обучение от разстояние. Сега те са изправени пред първото си голямо предизвикателство – матури и избор на ново училище.

91 НЕГ в София е едно училищата, които традиционно приемат с най-висок бал бъдещите осмокласници.

През последните 20 години, от училището всяка година правят предложение за прием на 7 паралелки с по 26 ученици, т.е. общо 182 деца, каза в ефира на Радио София директорът на 91 НЕГ Вера Катранджиева.

„Квотите все още са спазени между младежи и девойки 50 на 50. Учениците в първата година учат интензивно само немски език. При нас работят 8 делегирани преподаватели от Германия и след завършването на осми клас се прави нова селекция за две паралелки, която създава възможността учениците между 9 и 12 клас по немски стандарти и смесени българо-немски учебни планове да получат немска и българска диплома за завършено образование“, каза Вера Катранджиева.

Тя добави, че в тези две селектирани паралелки повечето предмети се учат на немски език. В останалите пет паралелки учениците получават немска езикова диплома, което е сертификат за нивото на владеене на езика по европейската езикова рамка.

Вера Катранджиева обясни, че резултатът на випускниците от учебната 2019/2020, когато беше обявено началото на пандемията, по български език е бил отличен 5.70, по немски език – отличен 5.78, по английски език 5.87, по математика – 5.50.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Игрите на 90-те" подготвят изненади за децата по случай 1 юни

Проектът "Игрите на 90-те" е инициатива, която цели да запознае днешните децата с игрите, с които са израснали техните родители или децата от предишното поколение. Идеята на създателите е малки и пораснали деца да се забавляват заедно навън сред природата. Организаторите на проекта Зара Лазарова и Сами Догмуш имат мисия да изкарат малчуганите..

публикувано на 26.05.22 в 14:15

Варненската опера представя „Парижката Света Богородица“ в НДК

В зала 1 на НДК тази вечер гостува Държавна опера - Варна с изключителния спектакъл „Парижката Света Богородица“ (Not’r Dame de Paris). Мюзикълът е в Книгата на рекордите на Гинес с най-много продажби в първата година след премиерата си (1998 г.) за всички времена. Автор на изключителната музика на „Парижката Света Богородица“(Not’r Dame de..

публикувано на 26.05.22 в 13:57

Концерт за скулптури, перкусионист и глас от Хелзинки

Биляна Фурнаджиева - художник, и Виктор Бенев – перкусионист, пианист и композитор, се срещат в Париж, въпреки че и двамата са от Нови Искър. Учат и се запознават във френската столица и намират общи теми за разговор и работа. В Париж Виктор среща и Селма Саволайнен от Хелзинки. Финландката е певица, композитор и аранжор. Тримата се..

публикувано на 26.05.22 в 12:59

Страдащите от безсъние с по-голям риск от когнитивни проблеми

При хората, страдащи от безсъние, съществува по-голям риск да развият когнитивни проблеми на по-късен етап от живота си, според ново проучване, проведено във Финландия и включващо 3748 участници.  "Резултатите ни показаха, че симптомите на безсъние, още в трудоспособна възраст, могат да увеличат риска от влошаване на когнитивните способности..

публикувано на 26.05.22 в 11:19
Произведения на Иво Тодоров и Силвана Тодорова

"Фотони в цвят" - инсталации и платна в галерия "Сердика"

Уникални светлинни инсталации на Иво Тодоров и живописни платна на Силвана Тодорова представя от днес галерия "Сердика" под наименованието "Фотони в цвят". Тя е магистър по бизнес администрация, а той е завършил Техническия университет, но и двамата имат изложби смятат, че ... всичко около нас е математика и… фотони в цвят . В..

публикувано на 26.05.22 в 10:24

Предстои обновяване на железопътната линия София – Драгоман

Има какво да се желае по отношение на транспортното обслужване на Костинброд , каза в ефира на Радио София Ивайло Георгиев - управител на БДЖ "Пътнически превози" . Той добави, че по линията София-Драгоман, Костинброд и Сливница са едни от населените места, които генерират най-голям брой пътници. "Линията София-Драгоман е част от..

публикувано на 26.05.22 в 10:06