Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вашият квартал е наша кауза

Защо жители на бл. 14 в „Бъкстон“ ще имат офис сграда „под носа си“

Снимка: Ружа Лазарова

Жители на софийския квартал „Бъкстон“ бяха неприятно изненадани, когато малко след Нова година непосредствено до блок 14 започва строителството на бизнес сграда на 4 етажа.

„Строежът е точно под нашите балкони, под нашите спални и холове. Започна на 4 януари с отрязването на два 50-годишни смърча“, разказа пред Радио София Галина Георгиева.

Граждани от квартала са се срещали с кмета на район „Витоша“ и той им обяснил, че разрешителното за строеж е издадено дни преди той да встъпи в длъжност.

По думите на Георгиева, ако се реализира плана, някои от жителите в блока ще живеят като в пещера.

„Нашите апартаменти ще станат непродаваеми. Ние стоим в нищото, обречени да нямаме никаква светлина“, допълни жената и от името на своите съседи поиска документацията от общината, защото казусът е с 20-годишна давност, а хората искат да защитят интереса си.

  • Оттук близостта на строежа до блока и до булеварда
    се вижда още по-ясно. Снимка: Максим Караджов, dnevnik.bg

„За съжаление, документално няма нарушения“, обясни в радиоефира кметът на район „Витоша“ Теодор Петков.

Според него проблемът е заложен години назад, когато въпросният парцел се е превърнал в урегулиран поземлен имот. Тогава жителите били информирани за тази промяна. Като заинтересована страна гражданите могат да поискат архивната преписка от главния архитект на София.

По думите на кмета единственото, което може да прави администрацията по казуса занапред, е да следи за спазването на изпълнението по проект и документация, да не се замърсява района.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сладкодумецът Ясен Антов

Ясен Антов е създателят на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм”. Анна Драганова говори за него: "Дружеството обединява журналисти, които са пътували и представят свои колеги тук. Ясен е допринесъл много за популяризирането на туризма и създател на нашето дружество. Тези журналисти допринасят за разбирателството между различните хора..

публикувано на 28.05.22 в 16:00
Виктория Желязкова

Почвата ми проговори

Виктория Желязкова е момичето, което се влюби в почвата. Тя е една от четиримата номинирани в конкурса за Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука, организиран за втори път от НДФ „13 века България“. Младата дама е интердисциплинарен изследовател и фотограф. Родена е във Варна, живее в Бърно и учи в Масариковия..

публикувано на 28.05.22 в 15:00
Алеко Константинов

Адресите на любовта – Алеко Константинов

Прислужницата на Алеко му прави серенада с цигански оркестър на ъгъла на „Дондуков“ и „Раковски“ Авторът на „Бай Ганьо” се влюбва в братовчедка си, защото прилича на майка му Алеко Константинов не е оставил нито ред, от който да става ясно дали някога е бил влюбен. В замяна на това близките му с наслада раздиплят в мемоарите си сърдечните..

публикувано на 28.05.22 в 14:00
Ружа Игнатова

Феноменът Ружа Игнатова като аудио сапунена опера

"За пръв път чух името ѝ в пролетта на 2015, малко над половин година след стартирането на "One Coin". Вложи милиони евро в покупките на ресторант "Крим", сградата на Моллов срещу парламента. Всичките лъскави събития не се случват тук, няма опит да се привлекат жертви. Тук и е бекофисът, скучните неща като маркетинг и счетоводство. Била е финансов..

обновено на 28.05.22 в 11:49
Йесика Аро

Информационната война подкрепя физическата

Книгата „Троловете на Путин“ е  стряскащото разследване на финландската журналистка Йесика Аро, в което тя описва своя собствен опит в конфликтите с руската пропагандна машина, довел до заплахи за живота ѝ и принудил я да напусне родната си страна. Слушаме я в интервюто на Александра Илиева: "Винаги съм се интересувала от Русия, защото..

публикувано на 28.05.22 в 11:23

Да премахнем пукнатината между поколенията

Започна написването на неофициалния гейминг речник на българския език . Екипът на движението за благотворителност чрез видео игри #гудгейм сложи начало на новия си проект -„Дебъгване на актуалния български език“ или накратко – ДАБЕ , точно на 24 май.  Използваме думи като концепция, мотивация или пък локация ежедневно, докато обясняваме новата..

публикувано на 28.05.22 в 09:55
Ивайло Симеонов и Божидар Лалов от клуб

Малки журналисти коментират по Радио София събитията от месец май

Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 27.05.22 в 17:54