Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Протестират служители в галерии, библиотеки и музеи

Снимка: Йоана Георгиева

Членове на Националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ протестира заедно със служители от държавни музеи, галерии и библиотеки. Причината са недостатъчните средства за развитие на институциите в Закона за държавния бюджет, както и неизпълнение на договореното споразумение между Министерството на културата и синдикатите от 1 август 2021 г.

„830 лева е средното възнаграждение в музеите при средна 1672 лв. средна заплата за страната. Работата е много отговорна – опазване на културно-историческото наследство“, отбеляза пред Радио София Кирил Бинев, председател на национална федерация „Култура“. Той допълни, че не може да се разчита на компенсация със средства по проекти. През 2021 г. от 8 млн. лв. за проекти в музеи и галерии са усвоени само 5 милиона.

Сред културните институции ще протестират почти всички като някои ще затворят врати, а други символично.

„Ние няма да затворим вратите, защото за днес има насрочено събитие. В нашия протест няма абсолютно никаква политическа намеса или инициатива. Къде е нашият министър? Май е по-добре да се преместим към Министерството на финансите – явно там се решават проблемите“, каза синдикалистът Ивайло Кънев от Националния исторически музей.

На мирен протест излязоха и от Столичната библиотека. Здравка Шейретова постави някои от синдикалните искания, свързани с повече средства за книги, за подобряване условията за запазване на книжовната памет, нова методика а определяне бюджетите на библиотеките в зависимост от техните показатели за дейностите и други.

Шейретова посочи, че в момента се открива филиал на Столичната библиотека в „Овча купел“, без за това да са насочени допълнителни целеви средства.

Чуйте репортажа по темата на Йоана Георгиева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Добрева-Nolita открива първа самостоятелна изложба в Манчестър

Визуалният артист София Добрева-Nolita подготвя своята първа самостоятелна изложба в Манчестър, Великобритания. Изложбата е наречена „Blue bird“ . В ефира на „Добър вечер, София“ тя сподели, че селекцията от картини, които ще представи вече е направена, остават някои довършителни дейности по самата инсталация на експозицията, „не толкова..

публикувано на 30.01.23 в 17:55
Д-р Атанас Банчев

Нова, генна терапия за пациенти с рядката хемофилия В

Нова, генна терапия при хемофилия B беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата (EMA). Лекарите са единодушни, че терапията може да предизвика революция в лечението на това..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Да се повиши ли потребителската такса, или да отпадне напълно?

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата. За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ)...

публикувано на 30.01.23 в 16:04

Удостоиха Иван Кънчев с Международната награда "Донатело“

На 21 януари 2023 г., в двореца Боргезе във Флоренция, скулпторът  Иван Кънчев  беше удостоен с  Международната награда „Донатело“ . Това е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция и се присъжда на творби, които са се откроили със своите артистични и стилистични търсения, които са символ на значима артистична..

публикувано на 30.01.23 в 15:56

Какви са българските иновации на картата на света?

Какви са новите тенденции в роботиката? Подробности пред Радио София разказа Кристиян Михайлов, съосновател на ПАРА, асоциацията по роботика и автоматизация. Това е 6 месечна инициатива, в която на 10 екипа им се дава хардуер и лаборатория, в която да си разработят проекта. "Целта е да покажем положителните качества на технологичния сектор, а..

публикувано на 30.01.23 в 15:08
Кестенът се смята за ядка на дълголетието

Бъбреците „обичат” грозде, банани, круши, киви и кестени

Грозде, банани, круши и киви - тези четири плода, според специалистите, със сигурност ще „допаднат” на вашите бъбреци и те ще ви се отблагодарят подобаващо за положените грижи. Грозде Този плод подпомага секрецията на течностите в организма, укрепва далака и подобрява храносмилането Според китайската медицина, гроздето е..

публикувано на 30.01.23 в 14:22