Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сдружение "Образование без раници" предоставя свободни образователни ресурси за украински деца

Снимка: fb// Образование без раници

Сдружение "Образование без раници" предоставя свободни образователни ресурси за украински деца, които може да се намерят на сайта на сдружението, като информацията е на български, руски и украински. Мариета Радулова, координатор "Локализация на образователни ресурси" в "Образование без раници" говори по темата пред Радио София.

"Има и речници, има и книжки на украински, има и аудио книжки, има записи, песнички, youtube канали, които са специално за украински песнички, приказки... Има и учебници, включително и учебници, които стават и за всякакви бежанци, тоест за деца, които тепърва ще изучават български език", каза Радулова и уточни, че списъкът се обновява ежедневно.

Информацията за нуждите на сдружението, по думите на Радулова, достига до тях от доброволци и от хора, които са в образователната сфера, и които се занимават с деца.

"Имахме много запитвания точно за украински книжки, за учебници, тъй като тези деца, които идват в България и не само в България, имат нужда освен от задоволяване на основните потребности да продължат образованието си, и колкото по-бързо започне това, толкова по-добре", сподели Радулова.

Тя каза, че сдружението разполага и с ресурси за най-малките, като украински сайтове, платформи за онлайн обучение с предучилищни материали, забавни книжки и учебници за класовете от 1 до 12 клас на украински език. Радулова добави, че всеки ден различни хора пишат с идеи какво трябва да се добави, след което линковете се проверяват и ако съдържанието е подходящо и свободно се добавя на сайта.

"Ние сме организацията, която превежда "Кан Академия" на български и сме посочили не случайно този ресурс, като много подходящ за децата бежанци", каза Радулова и допълни, че на платформата има стотици клипове и упражнения, както и че тя е безплатна.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Капоейра – между бойното изкуство и танца

Капоейра e съчетание между спорт, бойно изкуство и танц, а тези, които са се докоснали до него, остават пленени завинаги.  Капоейра е бразилско бойно изкуство, което се заражда през 16 век , в следствие от преноса на роби от Централна и Западна Африка. Пристигналите племена, носят със себе си част от културата на Африка, но реално капоейра..

публикувано на 19.08.22 в 18:55

Разнообразие от вкусове на втория „Международен фестивал на традиционните храни"

На 20 и 21 август във Фестивалната зона до Исторически парк, с. Неофит Рилски, област Варна ще се проведе вторият „Международен фестивал на традиционните храни" . От 11.00 ч. до 22.00 часа, всички посетители ще имат възможност да опитат уникални ястия, приготвени от майстор - готвачи по старинни рецепти, предавани от поколение на поколение...

публикувано на 19.08.22 в 17:10

Д-р Искрен Иванов: ПП и ДБ няма да се явят заедно на изборите, заради голямото его на техните лидери

Липса на вътрешнополитически консенсус в страната е несъстоялата се коалиция между „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ . Това каза в предаването „Ритъмът на столицата“ политологът, преподавател, експерт по международна сигурност и управление на конфликти д-р Искрен Иванов . „Вместо да се обединят политическите партии по някои..

публикувано на 19.08.22 в 15:54
Евгени Димитров

Роденият в Деня на фотографията

Всички сме чували и познаваме примери, когато детето идва с името си. Раждаш се на 6 май – кръщават те Георги, раждаш се на 26 октомври – хоп, записват те Митко. Днес обаче ви поднасяме пример, когато детето е дошло с професията си. Новороденото са го кръстили Евгени с фамилия Димитров. И след като се е родил на днешния ден, познайте с..

публикувано на 19.08.22 в 14:26

Българин постави рекорд на Гинес

Теодор Цветков е момчето, което постави рекорд на Гинес със 71 часово плуване в езерото "Липнец". Неговият брат Валентин Цветков разказа повече за каузите, за преодоляването на 200 км и голямата цел – преплуване на Черно море, както и борбата с пластмасовото замърсяване. Той сподели, че подкрепата на различни каузи е възпитана в тях от малки в..

публикувано на 19.08.22 в 12:21

Бузлуджа се отваря

публикувано на 19.08.22 в 12:17
Бетон и асфалт - много в града, добри условия за по-високи температури

София е първият български град, който трябва да противодейства на "топлинен остров"

Ако доскоро имаше скептици, които отричаха проявите на глобалното затопляне, тази година те получиха доста доказателства. Цяла Европа (и не само) страда от суши, пожари, големи жеги. Жителите на големите градове пък се срещат с един особен феномен, който учените наричат „градски топлинен остров“ . Здравите хора не обръщат особено..

публикувано на 19.08.22 в 11:24