Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на театъра в Ялта Арт Руум

7
Васил Дуев
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Нашето изнесено студио е на гости на YALTA Art Room – пространство, отворено за произведения на млади творци от всички сфери на изкуствата. Сред целите на пространството е да предостави територия за образуване на творчески кръг, който да подкрепя диалога на младите творци с тяхната публика и поколенията преди тях. В името на младото изкуство и изявата на таланта се обединяват създателите на пространството - актрисата Василена Винченцо и актьорът и режисьор Васил Дуев, с който днес откриваме нашето предаване.

Режисьорът Димитър Илиев представя две представления като режисьор в Ялта Арт Руум. Той е номиниран за режисурата на представлението „Shopping and F...“, представление, което поставя въпроса за консуматорския свят. Tо е по текстове на Марк Рейвънхил и какви послания оставя то? Премиерно е представлението „Войцек“, представление, в което човекът и духовното са поставени в един радикален тест:

Театър "Реплика" представя няколко свои представления в Ялта Арт Руум. Това са "Ходене по кръчмите", "Всички страхотни неща", "Венчани за небесата" и "Реанимация. Живот наново". За тях разказва режисьорът и актьор Благой Бойчев:

Този месец се състоя премиерата на "Парче от монолог" по един от най-сложните текстове в световната драматургия - "Не Аз" на Самюел Бекет. В главните роли са Симона Здравкова и Димитър Крумов, а режисьор е Боян Крачолов, който с идеята на това представление казва, че може би съвременната ситуация трябва да ни принуди да преосмислим, да преформулираме концепциите си за Апокалипсиса:

В края на пролетния театрален сезон 2022 г. творците от Театър „Зонг“ представят новия си проект „Аутсайдер“ на сцената Ялта Арт Руум. Спектакълът разказва за загубата като процес на изцеление. Животът като поредица от загуби, които водят до освобождаване на личността от самата себе си и обвързаностите ѝ със света. Повече за него разказва актрисата Мартина Кръстева:

Представлението „Не сме от тях“ по текстове на Чудомир хвърля хумористичен поглед към духовния и материалния живот на българското общество от 30-те години на миналия век до наши дни. Как хуморът от бита на българина оживява и е актуален днес чуйте от актрисата Елица Костова:

Театрално-визуалният моноспектакъл „Морфин“ по текстове на Михаил Булгаков  представя мястото на човека в света и изследва деструктивното разпадане на личността в битката между разум и чувства, божествено и земно, реално и нереално. Какви факти за личния живот на Булгаков разкрива представлението, как работи със сънищата разказва режисьорката Кристина Беломорска:

Актьорът Боян Арсов е съосновател на Сдружението театър „Зонг“, което също представя представления на сцената на Ялта Арт Руум. Но Боян е режисьор вече на второ представление в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Това е представлението „Питър Гинт“, което се играе от класа на професор Снежина Танковска и е в нейна памет. Какво сподели Боян Арсов за него, както и за работата му като актьор и режисьор и какво е било предизвикателството пред него като част от комисията на наградите ИКАР - чуйте в материала на Ангелина Грозева:

.Финалът е отново с домакина ни, Васил Дуев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52