Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетно почистване под формата на игра

Снимка: Светла Бондова

Доброволци от Фондация “Подарете книга” посещават детски домове за да направят пролетно почистване под формата на игра. Освен това са организирали писане на писма до децата бежанци от Украйна. Повече за инициативата в ефира на Радио София разказа Йоана Джоканова от Фондация “Подарете книга”.

“В момента с пролетното почистване децата слагат ръкавиците, вземаме чували и общо взето избираме някакво пространство в двора на дома, или в близост до центъра, където те прекарват време повече заедно и започваме заедно да го почистваме”, сподели Джоканова и поясни, че средно за един ден успяват да съберат около 8 торби боклук, като общо от домовете, които посещават количеството боклук възлиза на 500-600 кг.

По думите й, почистването се представя на децата под формата на игри, като се говори за рециклирането, защо то е важно и т.н.

“Нашата цел тук е да им обясним как дори един пластмасов боклук може да бъде изхвърлен на правилното място така, че да бъде рециклиран. И когато те го видят през своето ежедневие, например през опаковката от вафла, която са си купили и видят кофата за боклук с определения цвят, където могат да изхвърлят опаковката, вече за тях това е интересно, като процес и става вълнуващо, като игра.”

Относно случващото се в Украйна Джоканова каза, че децата са доста запознати със ситуацията и допълни:

“Ние гледаме да не навлизаме много в това, кое е правилно и кое не е правилно, и т.н. По-скоро да поговорим за проблемите, които се случват и проблемите, които имат деца дори на тяхната възраст в тази ситуация”.

Освен това тя каза, че през тези разговори се е развила идеята с писмата, в които децата от домовете пишат писма свързани с техните любими занимания, с любимите им думи на български, с интересни неща за България. Тя сподели, че предстоят още събития, като дати за момента не са определени, но всеки, който иска да се включи в инициативата може да посети сайта на фондацията и в календара да намери локацията, която би искал да посети.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ванча Дойчева и проф. Димитър Шойлев

Адресите на любовта – Ванча Дойчева и проф. Димитър Шойлев

"Ние сме като двете половинки на една ябълка", казва актрисата за съпруга си, известния хирург-ортопед. Когато се запознават, той не подозира, че красавицата със сини очи по която хлътва на мига, е звезда на Народния театър. По онова време Димитър Шойлев от десет години работи и специализира в Полша при прочутия ортопед акад. Адам Груца и..

публикувано на 27.08.24 в 21:13
Доц. д-р Костадин Коларов и професор Игор Кононенко

Пране на пари и тероризъм - нова специалност в НБУ

"Противодействие на изпиране на пари и на финансиране на тероризма" е най-новата магистърска програма, разработена от Департамент "Национална и международна сигурност" в сътрудничество с Департамент "Икономика" на Нов български университет. Целта на програмата е да предложи обучение на широк кръг от потенциални студенти – служители в държавната..

публикувано на 27.08.24 в 18:31

Мениджър за един ден

module id="m304" class="">Какви са мечтите на младите българи? Подробности ще чуете от Георги Илиев, "Джуниър Ачийвмънт България", който е от организаторите на събитието, което всяка година дава възможност на амбициозни младежи от цялата страна да разберат как работи бизнесът отвътре, помагайки им да изберат бъдещето си професионално развитие. На 24..

публикувано на 27.08.24 в 16:58

Поколенческите различия в трудовата среда

Анализ на Българската стопанска камара (БСК) в партньорство с КНСБ са насочени към изследване на възрастовото многообразие и поколенческите различия в работната сила в 5 икономически сектора - "консервна промишленост", "дървообработваща и мебелна промишленост", "металургия", "производство на пиво", "търговия с петролни продукти".  Томчо Томов,..

публикувано на 27.08.24 в 15:55
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43